Σοβαρή απειλή για το περιβάλλον οι παλιές ανεμογεννήτριες
–Η νομοθεσία δεν επιβάλλει σε όσους τις εγκαθιστούν να τις μαζεύουν όταν πάψουν να λειτουργούν
Τεράστιο οικολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές της χώρας μας στις οποίες εγκαταστάθηκαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες, δεδομένου ότι το 2030 λήγει το περιθώριο της επιχειρησιακής τους ζωής και θα απομείνουν μόνο τα σκουριασμένα κουφάρια, μέχρι να καταρρεύσουν και αυτά από την πολυκαιρία και την εγκατάλειψη.
Κατά συνέπεια, περιοχές όπως η ορεινή Νότια Καρυστία, η Αρκαδία, η Σύρος κ.λπ., οι οποίες δέχθηκαν τις πρώτες ανεμογεννήτριες, κινδυνεύουν με οικολογική καταστροφή, γιατί δεν είναι μόνο τα κομμάτια των ανεμογεννητριών που θα πέφτουν ανεξέλεγκτα αλλά και οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες που θα καταρρεύσουν κάποτε και θα ρημάξουν όσες εκτάσεις, δασικές και μη, βρίσκονται δίπλα τους.
Όλα αυτά θα συμβούν γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που φυσικά εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, δεν υποχρεώνει όσους εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες να τις μαζεύουν όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της επιχειρησιακής τους δυνατότητας και φυσικά καμιά εταιρεία δεν το κάνει από μόνη της γιατί είναι μεγάλο το κόστος.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, μέχρι το 2030 θα λήξουν οι άδειες λειτουργίας του 25% των ανεμογεννητριών που υπάρχουν στη Ελλάδα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτές να βγουν εκτός λειτουργίας. Μάλιστα, επειδή η νομοθεσία δεν επιβάλλει στους εγκαταστάτες να τις μαζέψουν, 45 εκατ. τόνοι σκουριασμένων μετάλλων, παγκοσμίως, θα… πνίξουν τα δάση μέχρι το 2050.
Το θέμα ανέδειξαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Αλαβάνος, οι οποίοι με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν να πληροφορηθούν τι μέτρα θα ληφθούν, για να μη γεμίσουν τα δάση και οι βουνοκορφές της Ευρώπης με σκουριασμένα υπολείμματα ανεμογεννητριών.