Ο σχεδιασμός της αριστερής αντιπολίτευσης

ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ

Μετράμε ήδη μία εβδομάδα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ομάδες στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης κινούνται βάσει σχεδίου και ετοιμάζονται να βάλουν συντονισμένα λουκέτο σε πολλές οργανώσεις και νομαρχιακές επιτροπές.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν κατά τη δεύτερη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν κατ’ αρχάς 45. Στην πορεία της ημέρας προστέθηκε στους αποχωρήσαντες και το όνομα της Έλενας Γερούκη.

Την επομένη ημέρα, κομβικά στελέχη της αριστερής πτέρυγας, όπως οι εκ των ιδρυτών του κόμματος Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παραιτήθηκαν από μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις συσκέψεις της «προεδρικής φρουράς» άρχισαν να προβληματίζονται ότι αυτό είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη, το οποίο θα «ξετυλιχθεί» με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Εκεί που οι τόνοι πέφτουν θα ανακοινώνο­νται αποχωρήσεις, δείχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το κόμμα φυλλορροεί.

Κατ’ αρχάς θα αποχωρούν κομβικά πρόσωπα νομαρχιακών επιτροπών και μετά θα ακολουθούν, πιο ομαδικά, τα μέλη των οργανώσεων.

Για την ώρα, το σήμα δύο στελεχών από τη Θεσσαλονίκη, της Ιφιγένειας Καμτσίδου και της Άννας Ρογδάκη, περιμένουν για να αποχωρήσουν 13 στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών της πρωτεύουσας του Βορρά.

Ερωτηματικό μέχρι τώρα αποτελεί η στάση του συντονιστή Α’ Θεσσαλονίκης, δικηγόρου Κώστα Α­μπατζά, για το τι θα κάνει.

Οκτώ στελέχη της νομαρχιακής Ηρακλείου Κρήτης θα αποχωρήσουν, συνοδεύοντας την Ελένη Αυγουστάκη, που ήδη έφυγε από το κόμμα. Την παραίτηση της Ουρανίας Παπαζεύκου του Νομού Τρικάλων θα συνοδεύσουν οκτώ στελέχη από την περιοχή.

Ομάδα 25 στελεχών από τον νομό Ιωαννίνων και τέσσερα σημαντικά στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής θα ακολουθήσουν τον Χρήστο Μαντά, που ήδη αποχώρησε. Κείμενο διακινείται μεταξύ στελεχών της Κοζάνης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την ώρα που θα ανακοινωθεί η αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τη Θεοδώρα Γούλιαρου.

Λουκέτο μπορεί να βάλει η Νομαρχιακή της Χαλκιδικής, αφού οι διεργασίες είναι έντονες και πολλά στελέχη επηρεάζονται από την Κατερίνα Ιγγλέση, που ήδη αποχώρησε. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έφυγε η Δώρα Πούλου, συντονίστρια στο Κορωπί, μαζί με όλο το συντονιστικό της, συμπεριλαμβανόμενων των στελεχών Γούλιαρη Αντώνη, Χρήστου Τάσο, Δημόπουλου Γιάννη. Αποχώρηση ετοιμάζουν η Μαργαρίτα Συγκενιώτου και ο Βαγγέλης Χατζησίμος από το τμήμα πολιτισμού του κόμματος, καθώς και ο Γιάννης Αντωνιάδης από την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Παραίτηση ετοιμάζει και ο Φάνης Κουρεμπές, όχι από την Κεντρική Επιτροπή σ’ αυτήν τη φάση, αλλά από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος.

Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στη Θράκη, όπου οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην Έφη Αχτσιογλου και σε περίπτωση αποχώρησης θα φύγουν μαζικά και τα στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών.

Τις προηγούμενες ημέρες παραιτήθηκαν 24 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και των συντονιστικών ομάδων του κόμματος.

Ειδικότερα, στην επιστολή που έστειλαν αναφέρουν: «Τη διχαστική, αυταρχική και ανιστόρητη ομιλία του κ. Κασσελάκη, που αποτέλεσε προσβολή όχι μόνο για τους αριστερούς αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη.
…Ήμασταν μέλη ενός πλουραλιστικού αριστερού κόμματος και είμαστε περήφανοι για τις κατακτήσεις του προς όφελος του λαού, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λάθη και τις αστοχίες, για τις οποίες είμαστε συνυπεύθυνοι, αλλά δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε μέλη ενός fan club.
…Με ευθύνη της ηγετικής του ομάδας απαξιώθηκε με αμοραλισμό, θράσος, υπέρμετρη αλαζονεία και ρητορική αντιγραμμένη από τον ακροδεξιό λαϊκισμό όλη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το κόμμα μας, τα ιστορικά του στελέχη.
…Εμείς επιμένουμε και παραμένουμε στην Αριστερά».

Κείμενο νέων αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και από το όργανο της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας και τις Συντονιστικές Επιτροπές ΟΜ Βόρειας Αθήνας. Εκεί 52 στελέχη που υπογράφουν το κείμενο εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πλέον δεν είναι εφικτή η αρμονική συνύπαρξη υπό τη νέα ηγεσία.

Οι ίδιοι είχαν συνυπογράψει και το κείμενο προαναγγελίας της διάσπασης με 1.300 υπογραφές της «Ομπρέλας», δύο εικοσιτετράωρα πριν από την Κεντρική Επιτροπή, στην οποία, σύμφωνα με αυτά τα στελέχη, «καταδείχθηκε με τον πιο σαφή τρόπο ότι τελικά οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν χωράνε μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη».

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι εκδηλώσεις σαν αυτή της «Εποχής», που έγινε πρόσφατα από την αριστερή αντιπολίτευση, θα πληθύνουν με διάφορα φόρουμ.

Ο χώρος που θα συστήσουν, αντίστοιχα με αυτόν που υπήρξε το πρόπλασμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τη λογική της υποδοχής και άλλων στελεχών που προοπτικά θα διαφωνούν και θα απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι ο νέος φορέας να εμφανιστεί σαν τέτοιος λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2024 και να διεκδικήσει την εκπροσώπησή του στην Ευρωβουλή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ