Δ. Βιτάλης στο “Π”: Πρόκληση να κουνάνε το δάχτυλο στους μικρούς επαγγελματίες

Δ. Βιτάλης στο “Π”: Πρόκληση να κουνάνε το δάχτυλο στους μικρούς επαγγελματίες

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΑΛΗ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ


Η κατάθεση για διαβούλευση του νομοσχεδίου για το νέο φορολογικό συνιστά πραγματικά αιτία πολέμου για κάθε αυτοαπασχολούμενο.

Από τη μια μεριά «χαρατσώνει» οριζόντια, με βάση «εικονικό» (τεκμαρτό) εισόδημα, που κλιμακωτά ξεκινά από τα 10.920 ευρώ (για 6 έτη επαγγελματικής δραστηριότητας) και φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ (για 12 έτη), που μεταφράζεται σε ελάχιστο φόρο (ακόμα και με ζημία) στα 1.600 ευρώ και στα 2.300 ευρώ, αντιστοίχως, ως ελάχιστο. Και από την άλλη μεριά καθιερώνει έναν ψηφιακό λαβύρινθο (my data, ψηφιακές συναλλαγές κ.λπ.) που θα οδηγήσει χιλιάδες μικρές ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα οργανωμένου λογιστηρίου στον «γκρεμό».

Η κυβέρνηση επιτίθεται εκ νέου στο λαϊκό εισόδημα προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που κρύβονται πίσω από τα πανηγύρια για τις επενδυτικές βαθμίδες. Αυτό αποδεικνύει και το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που προβλέπει πλεονάσματα στο 2,1%. Αυτή είναι η «συνεχής πειθαρχία» που συνέστησε η κ. Λαγκάρντ.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα περί «φορολογικής δικαιοσύνης». Έχουμε και εμπειρία και μνήμη. Τα ίδια έλεγαν και οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε συνθήκες κρίσης και οδηγηθήκαμε σε 200.000 λουκέτα. Αν θέλουν φορολογική δικαιοσύνη, ας μιλήσουμε για τα πεπραγμένα αυτής και των προηγουμένων κυβερνήσεων και τη φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σιγή ιχθύος για τον μοναδικό φόρο που αναβάλλεται στο διηνεκές, τον «αναβαλλόμενο» φόρο των τραπεζών, για την εθελοντική και συμβολική φορολογία των εφοπλιστών, για τις φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών των κάθε λογής αναπτυξιακών νόμων. Στο ίδιο το νομοσχέδιο, άλλωστε, προβλέπονται νέες μειώσεις φορών για την πώληση μετοχών και τη συγκέντρωση κεφαλαίου των ανωνύμων εταιρειών.

Επομένως, είναι πρόκληση να κουνάνε το δάχτυλο στους μικρούς επαγγελματίες που πληρώνουν φόρο από το 1ο ευρώ εισοδήματος, τεκμήρια διαβίωσης, προκαταβολή φόρου, τον «προσωρινό» από τα χρονιά τις κρίσης κεφαλικό φόρο, το τέλος επιτηδεύματος, που αγκομαχούν για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, τον υψηλό ΦΠΑ, τους φόρους στα καύσιμα, τα δημοτικά τέλη κ.λπ.

Αυτή η βαριά φορολογία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων συνεισφέρει στο 95% των κρατικών εσόδων. Αυτή χτίζει τα περιβόητα πλεονάσματα, απαραίτητα για την εξυπηρέτηση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής τόσο αυτής όσο και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων. Βλέπουν ήδη στον ορίζοντα τα σημάδια μιας νέας κρίσης και τέτοια «μαξιλάρια», έτσι λένε τον ιδρώτα του λαού, είναι άκρως απαραίτητα για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Γι’ αυτό και η πρεμούρα για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και για «φορολογική συμμόρφωση» των επαγγελματιών.

Η δικαιολογημένη οργή που νιώθει κάθε βιοπαλαιστής αυτοαπασχολούμενος να γίνει οργανωμένη πάλη για να μην κατατεθεί το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο.

Οι διαρροές της κυβέρνησης ότι θα κάνει διορθώσεις είναι στάχτη στα ματιά για να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ήδη κάποιες φωνές στο συνδικαλιστικό κίνημα προτάσσουν την εξαίρεση κάποιου κλάδου έναντι της οργανωμένης απάντησης για συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου, είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι η κυβέρνηση «έχει ανοιχτά αυτιά» και «περιμένει να πεισθεί με τα επιχειρήματά τους». Πρέπει να απομονωθούν, δρουν εκ του πονηρού.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε και αποκάλυψε ότι τα προεκλογικά χάδια στους επαγγελματίες είναι ψεύτικα και ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προϋποθέτει και το χτύπημα του δικού τους εισοδήματος. Στήριξε και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων για επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν από την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, με παράλληλη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, τη νομοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και τη μείωση της τραπεζικής προμήθειας.

Και σήμερα και αύριο στέκεται στο πλευρό τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ