15.000 χρόνια πριν οι Ευρωπαίοι ήταν κανίβαλοι…

15.000 χρόνια πριν οι Ευρωπαίοι ήταν κανίβαλοι…

Ο κανιβαλισμός αποτελούσε μια συνηθισμένη πρακτική ταφής στην Ευρώπη πριν από περίπου 15.000 χρόνια, με τους ανθρώπους να τρώνε τους νεκρούς τους όχι από ανάγκη, αλλά γιατί αυτό επέβαλε ο πολιτισμός τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές είχαν βρει στο παρελθόν ροκανισμένα οστά και ανθρώπινα κρανία που είχαν μετατραπεί σε κύπελλα στο σπήλαιο Gough’s στην Αγγλία, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Quaternary Science Reviews» δείχνει ότι αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Η έρευνά τους επικεντρώθηκε στην περίοδο του Μαγδαλένιου Πολιτισμού της Ύστερης Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής. Οι Μαγδαλένιοι έζησαν πριν από περίπου 11.000 – 17.000 χρόνια. Σε αυτήν την έρευνα κατάφεραν να εντοπίσουν 59 τοποθεσίες που έχουν ανθρώπινα λείψανα. Οι περισσότερες ήταν στη Γαλλία και άλλες, επίσης, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Ρωσία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Πορτογαλία.

Στις 15 εξ αυτών υπήρξαν ενδείξεις ότι τα ανθρώπινα λείψανα είχαν μασηθεί. Επιπλέον, βρέ­θηκαν οστά κρανίου με σημάδια κοπής και οστά σκόπιμα σπασμένα σε ένα μοτίβο που σχετίζεται με την εξαγωγή μυελού των οστών για θρεπτικά συστατικά, υποδεικνύοντας ότι ασκούνταν κανιβαλισμός.Εκτός από αυτές τις ενδείξεις, υπήρξαν επίσης στοιχεία που φανερώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ανθρώπινα λείψανα ήταν αναμεμειγμένα με εκείνα των ζώων.

Η τελετουργία η οποία ακολουθούνταν σε σχέση με τα ανθρώπινα λείψανα και η συχνή εμφάνισή της σε τοποθεσίες σε όλη τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη υποδηλώνει ότι ο κανιβαλισμός ήταν μια ταφική πρακτική –και όχι κάποιο συμπλήρωμα διατροφής– ευρέως διαδεδομένη στον Μαγδαλένιο Πολιτισμό. «Αντί να θάβουν τους νεκρούς τους, αυτοί οι άνθρωποι τους έτρωγαν», δήλωσε σε Δελτίο Τύπου η Σίλβια Μπέλο, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, παλαιοανθρωπολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας του Λονδίνου. «Ο κανιβαλισμός δεν ασκούνταν απλώς από ανάγκη», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ήταν, επίσης, σε θέση να λάβουν γενετικές πληροφορίες από οκτώ τοποθεσίες και να τις συνδυάσουν με τα αρχαιολογικά στοιχεία, για να εντοπίσουν τη σχέση μεταξύ της επιλογής ταφής και της γενετικής καταγωγής. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο διακριτές ομάδες στην περιοχή κατά την περίοδο αυτή, μία του Μαγδαλένιου Πολιτισμού και μία άλλη που ονομάζεται Επιγραβέτια, ένας διαφορετικός, ευρωπαϊκός και γεωγραφικά διακριτός ανθρώπινος πολιτισμός.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ανήκαν στον Μαγδαλένιο Πολιτισμό, στη Βορειοδυτική Ευρώπη, προτιμούσαν να τρώνε τους νεκρούς τους, ενώ οι άνθρωποι από τον πολιτισμό της Επιγραβέτιας προτιμούσαν να θάβουν τους νεκρούς τους.

Και όλα αυτά συνέβαιναν στην κοιτίδα του πολιτισμού, στην Ευρώπη.

Όλοι αυτοί οι λαοί, πηγαίνοντας ως κατακτητές στην Αφρική, κατακεραύνωναν τον κανιβαλισμό των απολίτιστων Αφρικανών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ