«Όργιο» 4,5 δισ. με τις απευθείας αναθέσεις

«Όργιο» 4,5 δισ. με τις απευθείας αναθέσεις

–Το Ελεγκτικό Συνέδριο βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση!

Ήταν κοινό μυστικό τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον από τα χρόνια της πανδημίας, ότι η κεντρική κυβέρνηση αλλά και σχεδόν όλοι οι φορείς του Δημοσίου είχαν επιδοθεί σε «όργιο» απευθείας αναθέσεων για έργα, προμήθειες κ.ά., με συνολικό κόστος κάποια… δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς κανόνες, κριτήρια και διαφάνεια. Ένα περιβάλλον που αφήνει περιθώρια για εύνοια έναντι ημετέρων αλλά και μίζες εκατομμυρίων.

Τη ζοφερή αυτή κατάσταση ήρθε να επικυρώσει με την πρόσφατη έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ύστερα από εκτενείς ελέγχους που διενήργησε, κατέληξε στη διαπίστωση ότι την τριετία 2020 – 2022 υπεγράφησαν 314.006 αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις. Το δε συνολικό κόστος των συμβάσεων αυτών άγγιξε τα 4,5 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι αυτό το «όργιο» των απευθείας αναθέσεων υπήρχε και τα χρόνια πριν από την έξαρση της πανδημίας, αντιλαμβάνεται κανείς σε ποιο ύψος έχει φτάσει το ποσό που δαπανήθηκε από την κυβέρνηση και τους οργανισμούς του Δημοσίου.

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται να δικαιώσει τα κόμματα της α­ντιπολίτευσης, που σταθερά τα τελευταία χρόνια καταγγέλλουν σκανδαλώδεις διαδικασίες με τις απευθείας αναθέσεις.

Ταυτόχρονα εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και καταρρίπτει τις δικαιολογίες που προέβαλλε μέχρι σήμερα. Ενώ συνέχιζε απτόητη το όργιο των απευθείας αναθέσεων, εξυπηρετώντας κατά κανόνα τους ημετέρους και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ