Τί είναι το Σαρανταλείτουργο που ξεκινά με τη νηστεία των Χριστουγέννων – Τι δεν τρώμε; (video)

Τί είναι το Σαρανταλείτουργο που ξεκινά με τη νηστεία των Χριστουγέννων – Τι δεν τρώμε; (video)

Επί σαράντα συνεχείς ημέρες οι πιστοί συμμετέχουν στην προσφορά της Θείας Ευχαριστίας υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων και η πράξη αυτη ονομάζεται Σαρανταλείτουργο και πρόκειται για την δεύτερη μακρά περίοδος νηστείας μετά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.

Η νηστεία του Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων γίνεται ως εξής:
Ἀπό 15 έως 21 Νοεμβρίου κατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Την 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, κατάλυσις ιχθύος όποια ημέρα και αν τύχη.

Στο ιερό Σαρανταλείτουργο ο ιερέας μνημονεύει ονόματα των ζώντων υπέρ υγείας, αλλά και των κεκοιμημένων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους. Είναι πολύ σημαντική η προσευχή διότι όπως διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη στην Επιστολή του Ιακώβου κεφ. 5 στιχ. 16, βλέπουμε να γράφει το εξής: «προσεύχεστε ο ένας για τον άλλο, για να γιατρευτείτε. Είναι πολύ ισχυρή, όταν ενεργείται η δέηση ενός δικαίου».

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που πρώτος ομιλεί για την εορτή των Χριστουγέννων, την ονομάζει «μητρόπολιν πασών των εορτών» και μας πληροφορεί περί το 386 ότι «ούπω δέκατον έστιν έτος, εξ ου δήλη και γνώριμος ημίν αύτη η ημέρα (της εορτής) γεγένηται».

Με τη διαίρεση της άλλοτε ενιαίας εορτής και την καθιέρωση των τριών ξεχωριστών εορτών, της Γεννήσεως την 25η Δεκεμβρίου, της Περιτομής την 1η και της Βαπτίσεως την 6η Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε και το λεγόμενο Δωδεκαήμερον, δηλαδή το εόρτιο χρονικό διάστημα από τις 25 Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου. Έτσι διασώθηκε κατά κάποιο τρόπο η αρχαία ενότητα των δυό μεγάλων εορτών της Γεννήσεως και της Βαπτίσεως του Κυρίου.

Ο μακαριστός π. Παΐσιος, σχετικά με την ανάγκη προσευχής για τους κεκοιμημένους, έλεγε: «…να αφήνετε μέρος της προσευχής σας για τους κεκοιμημένους. Οι πεθαμένοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα (για τους εαυτούς τους). Οι ζωντανοί μπορούν… Να πηγαίνετε στην εκκλησία λειτουργία, δηλαδή πρόσφορο, και να δίνετε το όνομα του κεκοιμημένου, να μνημονευθή από τον ιερέα στην προσκομιδή. Επίσης, να κάνετε μνημόσυνα και τρισάγια. Σκέτο το τρισάγιο, χωρίς Θεία Λειτουργία, είναι ελάχιστο.

Ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων: Τι δεν τρώμε; Τι φαγητά μπορούμε να τρώμε μέσα στη νηστεία πριν τα Χριστούγεννα; Μπορούμε να φάμε ψάρι και αν ναι ποιες ημέρες; Πόσες ημέρες διαρκεί η νηστεία των Χριστουγέννων; Πρέπει να τηρούμε τη νηστεία των Χριστουγέννων όλες τις ημέρες; Επιτρέπεται το ελαιόλαδο στη νηστεία των Χριστουγέννων;  Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει δυο τυπικά;

Βίντεο: Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ – Τρίκορφο Φωκίδος

 


Σχολιάστε εδώ