Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

–Πώς θα λειτουργούν και ποιοι θα τις στελεχώσουν

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 57.000 ε­γκεφαλικά, τα οποία δυστυχώς μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται πλημμελώς είτε γιατί η μεταφορά στο νοσοκομείο δεν γίνεται ταχύτατα είτε γιατί τα νοσοκομεία μας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν σωστά τα περιστατικά, ενώ στη συνέχεια από το οικογενειακό περιβάλλον, για διάφορους λόγους –κυρίως οικονομικούς–, δεν υπάρχει σωστή α­ντιμετώπιση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε 11.000 θανάτους και περίπου 14.000 παραπληγικούς ανθρώπους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος που σχετίζεται με τα εγκεφαλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στα 60 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή με τον τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) και άλλες επείγουσες διατάξεις», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στοχεύει:

α) Στη βελτιστοποίηση της πρόληψης, θεραπείας και φρο­ντίδας των ασθενών με ΑΕΕ και την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών που βρίσκονται στην οξεία φάση.
β) Στην αύξηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας και στην αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας με εφαρμογή σύγχρονης θεραπευτικής προσέγγισης.
γ) Στη μείωση των ποσοστών θνητότητας και την ελάττωση της διάρκειας νοσηλείας μετά από ΑΕΕ.
Ειδικότερα, με τον νόμο αυτό δημιουργείται ένα Εθνικό Δίκτυο 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με έξι τουλάχιστον κλίνες ανά μονάδα σε ισάριθμα νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών της χώρας για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν υποστεί Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Οι συγκεκριμένες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας θα λειτουργούν στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής του οικείου νοσοκομείου και θα δέχονται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, παρέχοντας 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης. Θα έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς, την έγκαιρη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την παρακολούθηση της πορείας της νόσου, τη διευκόλυνση ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων, τη διενέργεια γενικών διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, την έναρξη θεραπείας δευτερογενούς πρόληψης, καθώς και τη διεπιστημονική φροντίδα για κινητοποίηση και αποκατάσταση.

Ο νόμος προβλέπει ότι συστήνονται και λειτουργούν ΜΑΦ ΑΕΕ ως ειδικές μονάδες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως εξής:
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γιώργος Γεννηματάς (στο Νευρολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ (στο Νευρολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) Ο Ευαγγελισμός (στο Νευρολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης Βοστάνειο (στο Παθολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Ανδρέας Παπανδρέου (στο Β’ Παθολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης Μαμάτσειο (στο Παθολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (στο Νευρολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας (στο Α’ Παθολογικό Τμήμα της οργανικής μονάδας έδρας).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (στο Νευρολογικό Τμήμα).
• Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά Άγιος Παντελεήμων.
• Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Η Αγία Βαρβάρα (στο Νευρολογικό Τμήμα της οργανικής μονάδας έδρας).

Στα παρακάτω πανεπιστημιακά νοσοκομεία του ΕΣΥ θα λειτουργούν πλέον ως ΜΑΦ ΑΕΕ οι Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, όπως προβλέπεται από τους αντίστοιχους κανονισμούς λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Νευρολογικών ή Παθολογικών Κλινικών τους. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Παναγία η Βοήθεια, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, που ανήκει στο ΕΚΠΑ, η Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, όπως προβλέπεται από τον αντίστοιχο κανονισμό λειτουργίας της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, θα λειτουργεί εφεξής ως ΜΑΦ ΑΕΕ. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου η Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), όπως προβλέπεται στο Νευρολογικό Τμήμα της Ιατρικής Υπηρεσίας, θα λειτουργεί εφεξής ως ΜΑΦ ΑΕΕ.

Πώς θα στελεχωθούν οι ΜΑΦ ΑΕΕ
Το ιατρικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται ανά έξι κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι το εξής: Ένας επιστημονικά υπεύθυνος νευρολόγος ή παθολόγος, ένας επιμελητής νευρολόγος ή παθολόγος, ένας ειδικευόμενος ιατρός Νευρολογίας ή Παθολογίας.

Στην αντιμετώπιση των ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, πέραν των νευρολόγων ή παθολόγων, συμμετέχει και τετραμελής διεπιστημονική ομάδα, η οποία δύναται να περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικότητες από τις υπάρχουσες κλινικές του οικείου νοσοκομείου, όπου οι ειδικότητες αυτές υφίστανται: Ακτινολόγος, καρδιολόγος, νευροχειρουργός, αγγειοχειρουργός, ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, επεμβατικός ακτινολόγος, ιατρός ΜΕΘ.

Για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ απαιτούνται κατ’ ελάχιστον δέκα νοσηλευτές.
Το παραϊατρικό προσωπικό που αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από τρεις κλάδους ανά έξι κλίνες, για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι φυσικοθεραπευτές, τουλάχιστον δύο, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι.

Η στελέχωση των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) πραγματοποιείται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου με απόφαση του διοικητή του, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων των υγειονομικών περιφερειών με απόφαση των διοικητών των ΥΠΕ, μέσω ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων και με αποσπάσεις ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι η στελέχωση των μονάδων δεν θα γίνει εκ των ενόντων, αλλά θα γίνουν προσλήψεις 1.500 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για τις ανάγκες των συγκεκριμένων μονάδων.

Στο μεταξύ, με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας και του, κατά περίπτωση, αρμόδιου υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), θα καθορίζονται οι επιμέρους όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ), οι τεχνικές προδιαγραφές, ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός, η σύνθεση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας, οι λεπτομέρειες για τη διοικητική και επιστημονική διεύθυνση των ΜΑΦ ΑΕΕ, ο τρόπος και η διαδικασία εισαγωγής σε αυτές, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία και το έργο τους.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ, καταρτίζεται ο λεπτομερής κατάλογος των ιατρικών πράξεων που επιτρέπεται να εκτελούνται στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια και προβλέπεται η ιατρική ειδικότητα που διενεργεί τις ανωτέρω πράξεις.

Τέλος, ο νόμος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ, να συσταθούν ΜΑΦ ΑΕΕ σε επιπλέον νοσοκομεία για την αντιμετώπιση Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ