Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Σε παράγοντα αναδεικνύεται ο Νασράλα

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Σε παράγοντα αναδεικνύεται ο Νασράλα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα είναι η ηγετική φωνή σε μια περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε από το Ιράν για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η συμμαχία, γνωστή ως «Άξονας της Αντίστασης», περιλαμβάνει σιίτες μουσουλμάνους ιρακινούς πολιτοφύλακες, που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και στο Ιράκ, και τους Χούτι της Υεμένης.

Φορώντας πάντα ένα μαύρο τουρμπάνι ενός απόγονου του προφήτη Μωάμεθ, ο Νασράλα είναι μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στον αραβικό κόσμο.

Αναγνωρισμένος ακόμη και από τους επικριτές του ως εξαιρετικός ρήτορας, οι ομιλίες του παρακολουθούνται στενά εδώ και καιρό τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς. Είναι στις λίστες των τρομοκρατών των ΗΠΑ και πολλών δυτικών χωρών.

Οι αμοιβαίες απειλές καταστροφής έχουν αποτρέψει το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ από το να διεξάγουν πόλεμο στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ από το 2006. Διπλωματικοί παράγοντες που αναλύουν τη σκέψη του Νασράλα αναφέρουν ότι η πολιτική του είναι εξαιρετικά προσεκτική και πάντα αποφεύγει μια μεγάλη κλιμάκωση. Ακόμα και όταν πλήττει η Χεζμπολάχ το Ισραήλ, γίνεται με μάλλον προβλέψιμο τρόπο, για να ικανοποιούνται οι εξτρεμιστές.

Η Χεζμπολάχ είναι σημαντικά πιο ισχυρή από τη Χαμάς. Μια εκτίμηση είναι ότι έχουν περίπου 160.000 διαφορετικά είδη πυραύλων και ρουκετών, κυρίως από το Ιράν, που θα μπορούσαν να στοχεύσουν το Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή. Οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει κινήσεις της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner κοντά στη Χεζμπολάχ. Η οργάνωση Wagner, που χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος και πέρασε στον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου μετά την αποτυχημένη ανταρσία του πρώην επικεφαλής της, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ιούνιο, τηρεί σιγή ιχθύος.

Αν η φήμη περί παρουσίας της Wagner επιβεβαιωθεί, ο ρόλος του οξυδερκή Νασράλα θα αποκτήσει άλλη σημασία στην περιοχή. Μπορεί έμμεσα να θέλουν και οι Αμερικανοί να τον ισχυροποιήσουν, αφού φαντάζει –παρά τις λεκτικές ακρότητες– ως «ο πιο σοβαρός ανάμεσα στους κατσαπλιάδες», όπως λένε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ