Καλή σας εβδομάδα, χαρείτε κάθε ημέρα, μη χάσετε ούτε ένα λεπτό…

Καλή σας εβδομάδα, χαρείτε κάθε ημέρα, μη χάσετε ούτε ένα λεπτό…

[ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ]
Του Μάκη Κουρή

♦ Περαστικά να ευχηθούμε στην Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε ένα ατύχημα και έμεινε ένα 24ωρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Ήδη πήρε εξιτήριο. Άραγε ποιος να τη… μάτιασε;
♦ Δόθηκαν στη δημοσιότητα (ανέλεγκτα) τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών μας. Αναρτήθηκαν 1.034 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων, δημάρχων και περιφερειαρχών για το έτος 2022.
♦ Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης υποχωρεί. Διευρύνεται διαρκώς το χάσμα με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
♦ Συνεχίζονται οι μαζικές εκ­ροές ξένων κεφαλαίων από την Κίνα. Τα έξι τελευταία τρίμηνα δυτικές εταιρείες απέσυραν συνολικά 160 δισ. δολ. Σημαντικός παράγοντας οι ενστάσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο.
♦ Συμφόρηση στα Δικαστήρια λόγω ΕΦΚΑ. Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών οι υποθέσεις για διεκδικήσεις αναδρομικών που αφορούν περικοπές ανέρχονται σε 4.000.
♦ Το 54% των αμιγώς επαγγελματιών δηλώνει μηδενικά έ­σοδα. Η φορολογία των επαγγελματιών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 2,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων έναντι 5,2% στην Ευρωζώνη.
♦ Συνεργεία αυτοκινήτων, ψιλικατζίδικα, λογιστικά γραφεία στο νέο σύστημα. Αριθμός εργαζομένων και τζίρος κλάδου επηρεάζουν καθοριστικά το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος.
♦ Άνω των 3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2022. Παρά τη βελτίωση, η απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ακόμα πολύ μεγάλη.
♦ Στην τελική ευθεία η επένδυση των 220 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο Πεδίο. Μέσα στο 2024 τα πρώτα έργα για το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της χώρας.
♦ Ελληνοβουλγαρική συμμαχία για νέο διάδρομο οπτικών ινών.
♦ Η Aegean εξαγοράζει τα δικαιώματα του Δημοσίου. Η αεροπορική θα καταβάλει το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ.
♦ Στα 9,3 τρισ. δολ. το κόστος της ανθυγιεινής διατροφής. Στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 39 εκατ. δολ. κάθε χρόνο.
♦ Η ΕΕ μένει πίσω στην κούρσα του παγκοσμίου ανταγωνισμού. Χάνει έδαφος όχι μόνο έναντι των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. Μεγάλος φόβος της Ευρώπης είναι πως οι δύο υπερδυνάμεις θα την αφήσουν πίσω και στην επόμενη τεχνολογική επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική υπολογιστική.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ