ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ στο “Π”: Η μαθητεία αναδεικνύεται ως ο ισχυρός συνδετικός κρίκος των εκπαιδευτικών συστημάτων με την αγορά εργασίας
Της
ΖΕΤΤΑΣ Μ. ΜΑΚΡΗ
Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
Αρμόδιας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση
Μέσα από το μεγάλο εύρος των παρεμβάσεων η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται και εξελίσσονται σε πρόταση στην οποία αξίζει να επενδύσουν τόσο οι σπουδαστές όσο και οι φορείς και οι επιχειρήσεις.
Η ΕΕΚ στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και στη διευκόλυνση των αποφοίτων να ενταχθούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.
Με το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ, τo υπουργείo Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με το νέο υφυπουργείο ΕΕΚ και ΔΒΜ στηρίζει την αναβάθμιση των προσόντων των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη μαθησιακή διαδρομή αξιοποιεί τις υπάρχουσες επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και συντελεί στην ομαλή ένταξη των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε πραγματικές συνθήκες και επιπλέον εφοδίων στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει ενώ, παράλληλα, συνεργάζονται με επαγγελματίες του κλάδου.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πολιτικές ηγεσίες επιχειρούν, στοχευμένα και συντονισμένα, να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση, όπως αναφέρει από το 2015 το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης CEDEFOP. «Η μάθηση με βάση την εργασία, ιδίως μέσω της προσφοράς θέσεων μαθητείας, έχει κινήσει το ενδιαφέρον των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία προετοιμάζουν τους νέους για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και διευκολύνουν τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία.
…Οι αρμόδιες δημόσιες αρχές είναι εύλογο να μεριμνούν ώστε οι επιχειρήσεις να διευρύνουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα θέσεων μαθητείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει τα προγράμματα θέσεων μαθητείας ως βασική παράμετρο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και του κοινωνικού αποκλεισμού».
Συνδυάζοντας τη μάθηση με την εργασία, οι θέσεις μαθητείας επιτρέπουν στους νέους να αποκτούν εργασιακή εμπειρία και, παράλληλα, πρακτικές δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εργοδοτών, με τη μαθητεία να προσφέρει αμοιβαία οφέλη στους νέους και στις επιχειρήσεις εφόσον εξασφαλισθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας να αποτελεί μια εξαιρετικά ελκυστική επιλογή.
Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι την περίοδο 2023-24 έχουν εξασφαλισθεί 9.500 θέσεις μαθητείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων το 64% προέρχεται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 42% στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων Μαθητείας συνολικά στην επικράτεια έναντι 6.638 θέσεων που προσφέρθηκαν αντίστοιχα κατά την περσινή χρονιά, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατόχους πτυχίου ΕΠΑΛ να παρακολουθήσουν το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας.
Η μεγάλη πρόοδος, η εντυπωσιακή ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και η κινητοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων για θέματα μαθητείας αποτυπώθηκαν στην υποβολή σχετικών αιτήσεων κατόπιν πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας ΕΕΚ & ΔΒΜ του ΥΠΑΙΘΑ.
Όλοι εργάστηκαν με ζήλο προκειμένου να διατεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας, δίνοντας ώθηση στη συνένωση δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών ανθρώπινων πόρων στο διεθνοποιημένο περιβάλλον της οικονομίας.
Η αύξηση αυτή είναι πραγματικά θεαματική, καθώς η ανοδική πορεία στη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί απτή απόδειξη της σωστής κατεύθυνσης του νέου πλαισίου για το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, το οποίο σχεδιάσθηκε, οργανώθηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2020.
Με κάθε ευκαιρία, τώρα δράττομαι αυτής μέσω και της σχετικής αρθρογραφίας, απευθύνω ειλικρινείς ευχαριστίες στους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την έμπρακτη στήριξή τους στην ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας, η οποία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της διασύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας.
Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας είναι μια επιλογή που ενισχύει την επαγγελματική κατάρτιση και της δίνει ισχυρή ανταγωνιστική προοπτική, αφού παρέχει την ευκαιρία στους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους και ενισχύει τη δυνατότητα ένταξής τους στην αγορά εργασίας, συνδυάζοντας την εκπαίδευση στο σχολείο με αμειβόμενη κατάρτιση στον εργασιακό χώρο.
Εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στις νέες και τους νέους εναλλακτικές επαγγελματικές διαδρομές σε σύγχρονους τομείς υψηλής ζήτησης, διαδρομές που τους φέρνουν στο κέντρο της αγοράς εργασίας για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη.