Σε βαθύ τούνελ ο ΣΥΡΙΖΑ – Με φόρα στη διάσπαση

Σε βαθύ τούνελ ο ΣΥΡΙΖΑ – Με φόρα στη διάσπαση

–Μη αναστρέψιμη η ρήξη

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η εν εξελίξει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναδεικνύεται ως η πλέον καθοριστική των τελευταίων χρόνων.

Το κλίμα πόλωσης και διχασμού, οι αντεγκλήσεις και οι αλληλοκατηγορίες έχουν διαμορφώσει ένα ζοφερό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ηγεσίας και αντιφρονού­ντων δείχνει και είναι αγεφύρωτο. Η διάσπαση πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αναπόφευκτη.

Όλα τα δεδομένα που υπήρχαν πριν ανοίξουν οι πύλες για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συνέκλιναν στο ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν στη ρήξη, τελική και μη αναστρέψιμη.

Ο Στ. Κασσελάκης, με την παρότρυνση των σκληρών της ομάδας του (Πολάκης, Τζάκρη, Αυγέρη κ.ά.), δήλωνε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στο θέμα των διαγραφών και της πολιτικής γραμμής και να συγκρουστεί με τα στελέχη που διαφωνούν και ζητούν αλλαγή πορείας.

Από την άλλη, εδώ και ημέρες τα στελέχη της «Ομπρέλας», μετά και την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, βρίσκονται με… το ένα πόδι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για την ίδρυση νέου κόμματος, με την προοπτική να κατέβει στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος σε μια αποστροφή του τόνισε ότι δεν έχουν θέση σε ένα κόμμα όπου υπάρχει τέτοια τοξικότητα. Σε μακροσκελές κείμενο, εκατοντάδες στελέχη άσκησαν σκληρή κριτική στην ηγεσία, κάνοντας λόγο για «τραμπουκισμούς» και «θρασύτητα» και πως ο κ. Κασσελάκης συμπεριφέρεται λιγότερο ως πρόεδρος και περισσότερο ως… ιδιοκτήτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σημείο του κειμένου υπογράμμιζαν ότι ο… μύθος ότι ο Κασσελάκης θα νικήσει τον Μητσοτάκη είναι «απάτη»! Μεταξύ των στελεχών που υπογράφουν το κείμενο είναι οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Ανδρ. Ξανθός, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης κ.ά. Κομβικό σημείο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής θα αποτελέσει το ζήτημα των διαγραφών, για το οποίο στο επιτελείο του Στ. Κασσελάκη υπήρχαν δύο γραμμές.

Η μία, η πιο ήπια, ήταν το θέμα να παραπεμφθεί στις καλένδες ούτως ώστε να αφοπλιστεί από επιχειρήματα η εσωκομματική αντιπολίτευση. Η άλλη ήταν «να τελειώνει εδώ και τώρα» και να μην κάνει πίσω.

Η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών ασκεί σαφώς πιο ισχυρή επιρροή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο παραπέντε της συνεδρίασης προέκυψε η πρωτοβουλία του Γ. Δραγασάκη, ο οποίος ζήτησε το κόμμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι αντίπαλες πλευρές να ρίξουν τους τόνους ούτως ώστε να αποτραπούν η ρήξη και διάσπαση.

Καμιά από τις δύο πλευρές δεν είδε με καλό μάτι το ενδεχόμενο αυτό, οπότε οι πιθανότητες μιας ανακωχής, έστω και πρόσκαιρης, είναι πενιχρές, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση μιας ανατροπής.

Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα ήταν ραγδαίες. Με τη χαρακτηριστική αναφορά «δεν θα ακολουθήσω τον Κασσελάκη στο αδιέξοδο» ο Π. Σκουρλέτης, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες ήθελαν και άλλα κορυφαία στελέχη να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Λίγο αργότερα, ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσω των social media την απόφασή του να θέσει σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών και να αποφασίσουν τα μέλη αν πρέπει να τεθούν εκτός κόμματος.

Συνόδευσε, μάλιστα, την απόφασή του αυτή με βαρύτατες αιχμές κατά των στελεχών, λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη», με στελέχη «που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό τους».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ