Προσπάθεια για να σωθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις

Προσπάθεια για να σωθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις

Σε μπαράζ διαβημάτων, αιτήσεων και παρεμβάσεων θα προχωρήσει ο Δήμος Πειραιά με σκοπό να αποτραπεί η κατάργηση των δύο δημοτικών επιχειρήσεων, ΚΟΔΕΠ και ΟΠΑΝ, των οποίων η αναστολή λειτουργίας και η μεταφορά τους στην Κεντρική Υπηρεσία του Δήμου είναι δεδομένη από το τέλος του χρόνου, με βάση τον ν. 5056/2023, που ψηφίστηκε πέντε μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε ότι θα υποβληθούν στο αρμόδιο υπουργείο, των Εσωτερικών εν προκειμένω, τεκμηριωμένες εκθέσεις και υπομνήματα για να ενταχθούν οι δύο επιχειρήσεις στις διατάξεις του άρθρου 52 του παραπάνω νόμου. Σύμφωνα με αυτό, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από την αυτοδίκαιη κατάργηση ΝΠΔΔ και κοινωφελείς επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα, από πλευράς εξειδικευμένου α­ντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, δικαιολογεί την εξαίρεση.

Η προθεσμία για την υποβολή του σχετικού αιτήματος λήγει στις 15 του μήνα, γι’ αυτό και στις υπηρεσίες του Δήμου γίνεται ένας αγώνας δρόμου ώστε να ετοιμαστεί πλήρης και τεκμηριωμένος φάκελος για την κάθε επιχείρηση.

Ο στόχος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι να γίνουν δύο αιτήματα για να ικανοποιηθεί το ένα τουλάχιστον, με προτίμηση σε εκείνο της ΚΟΔΕΠ, που καλύπτει περισσότερες προϋποθέσεις του άρθρου 52.

Βέβαια, η εξαίρεση, όπως παραδέχθη­κε και ο κ. Μώραλης, είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάτι που έχει ξεκαθαρίσει και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, ο οποίος είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη γίνει δεκτή καμιά τέτοια αίτηση, ωστόσο, η προσπάθεια θα γίνει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ