Αντιμέτωπη με το τέρας της καθημερινότητας η κυβέρνηση

–Ακρίβεια, δημόσια ασφάλεια, οικονομία ανησυχούν τους πολίτες

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ μάχονται τους «δαίμονες της εσωστρέφειας» και τα φαντάσματα της διάσπασης, στην κυβέρνηση βρίσκονται αντιμέτωποι με το «τέρας της καθημερινότητας»! Ένα πλέγμα ζητημάτων (προβλημάτων) που ταλανίζει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και τείνει να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταγράφουν ήδη τις πρώτες απώλειες και κρού­ουν τον κώδωνα του κινδύνου προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν γενναία και δραστικά μέτρα, η κάλπη των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη Νέα Δημοκρατία.

Δημόσια ασφάλεια, οικονομία και ακρίβεια παραμένουν για μήνες ψηλά στην ατζέντα της ανησυχίας της ελληνικής κοινωνίας, που ελπίζει, αλλά δεν βλέπει φως στο βάθος του τούνελ. Παράλληλα, τα μέτωπα του πολέμου σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή –και οι επιπτώσεις τους– έρχονται να επιβαρύνουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών να έχει μετεξελιχθεί σε… μάχη επιβίωσης. Σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών, η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, με την οικονομία να ακολουθεί και τη δημόσια ασφάλεια να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Οι συνεχείς και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις βασικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης έχουν μετατραπεί σε… εφιάλτη για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Τα μέτρα που κατά καιρούς έχει λάβει η κυβέρνηση δεν στάθηκαν αρκετά για να ανακουφίσουν ουσιαστικά την κοινωνία, που μέρα με τη μέρα διαπιστώνει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες, παρά τις αλλεπάλληλες και συνεχείς περικοπές.

Το ζήτημα της δημόσιας ασφαλείας ήταν ανέκαθεν πολύ ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη. Και αν μέχρι κάποια στιγμή ήταν το ισχυρό χαρτί του, τώρα πλέον έχει μεταβληθεί σε δυσεπίλυτο πρόβλημα, με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Και αυτό διότι, πέραν της συνηθισμένης έκνομης δράσης (ληστείες, φόνοι, διαρρήξεις κ.ά.), τους τελευταίους αρκετούς μήνες καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων βίας σε διάφορους χώρους.

Στον αθλητισμό, στα σχολεία, στις γειτονιές κ.λπ. Και αυτή ακριβώς η έξαρση δημιουργεί κλίμα φόβου στις τάξεις της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα προκαλεί την έντονη δυσφορία της για το «ανύπαρκτο κράτος» και την κυβέρνηση που «δεν κάνει τίποτα» για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών για πάταξη της βίας και της εγκληματικότητας είτε μένουν στα χαρτιά είτε δεν έχουν την προσδοκώμενη απόδοση.

Στο πεδίο της οικονομίας το τοπίο παραμένει θολό. Κόντρα στις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι… πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο, οι πολίτες δεν βλέπουν καμιά ουσιαστική αλλαγή που να βελτιώνει τη θέση τους και να αμβλύνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή πλέον βάση. Και τα χειρότερα ίσως βρίσκονται μπροστά. Και αυτό διότι, με δύο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά, οι επιπτώσεις σε ορισμένους τομείς δεν μπορεί παρά να είναι σοβαρές κι επώδυνες. Κυρίως, δε, όσον αφορά τις τιμές στα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) και στην ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ