Θ. Τζίμας στο “Π”: Στο στόχαστρο οι μικροί, στο απυρόβλητο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Θ. Τζίμας στο “Π”: Στο στόχαστρο οι μικροί, στο απυρόβλητο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΤΖΙΜΑ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ,
Υπεύθυνου του Τμήματος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων


Ανάπτυξη για όλους έταζε προεκλογικά η ΝΔ για να υφαρπάξει την ψήφο των επαγγελματιών, χαράτσια και φορολεηλασία είναι τα «δώρα» που φέρνει με το νέο νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η επίθεση είναι γενικευμένη και βαραίνει απροκάλυπτα τους μικρούς επαγγελματίες:
Αυτούς, τους 500.000, χωρίς προσωπικό, που λόγω αναδουλειάς και ανταγωνισμού από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ναι, μπορεί να έχουν και μικρά εισοδήματα. Αυτούς που είναι ήδη μπλεγμένοι σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, κληρονομιά της κρίσης, των lockdowns, των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στις φυσικές καταστροφές, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλία. Αυτούς που ήδη βρίσκονται στις λίστες των αναγκαστικών εισπράξεων και των πλειστηριασμών. Αυτούς που ήδη φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και πληρώνουν το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος, μνημονιακά μέτρα που προωθήθηκαν και τότε ως αντίβαρο στη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών. Αυτοί που και τώρα θα πληρώσουν τη λυπητερή, «χαράτσι» πάνω στο «χαράτσι», εκτός αν ξεσηκωθούν και με τον αγώνα τους αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Οι άλλοι, αυτοί που μπορεί και να αποκρύπτουν μεγαλύτερα εισοδήματα, ελάχιστα επηρεάζονται από το πλαφόν της κυβέρνησης, καθώς είναι κομμένο και ραμμένο για τη φορολόγηση της «μαρίδας». Οι ακόμα μεγαλύτεροι δε, αυτοί που συγκεντρώνουν τον πλούτο αυτής της χώρας, είναι απαλλαγμένοι από τα άγχη της φορολογίας, αφού ισχύουν ως νόμοι με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων: Η εθελοντική φορολογία και οι 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών. Ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών.

Οι 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές για τους στρατηγικούς επενδυτές, ελέω αναπτυξιακών νόμων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι offshores, οι τριγωνικές συναλλαγές, οι φορολογικοί παράδεισοι, που κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε! Ακόμα και έτσι, όμως, μόλις το 0,2% των ΑΦΜ, 10.000 δηλαδή επιχειρήσεις, χρωστούν το 78,2% των χρεών προς το κράτος, δηλαδή 85 δισ.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί φορολογικής δικαιοσύνης είναι κυριολεκτικά στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Ούτε 1 ευρώ δεν θα κερδίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αντίθετα, θα συνεχίσουν να πληρώνουν και τον αέρα που αναπνέουν με κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο που πέφτει στην πλάτη τους. Μαζί τους και οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, που από κοινού πληρώνουν το 95% των φόρων, σε αντίθεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, που πληρώνουν μόλις το 5%. Αυτήν την αναλογία εγγυάται και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός: Με τα αυξημένα δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 2,1% έναντι 0,7% το 2023, με την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6,2 δισ. ευρώ, ελέω ακρίβειας και φορολεηλασίας με ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα κ.λπ.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιδιώκει να καλλιεργήσει η ΝΔ για να νομιμοποιήσει τις πολιτικές της δεν πρέπει να περάσει. Σήμερα, τα κυβερνητικά στελέχη λένε στους μισθωτούς «βάλτε πλάτη» ενάντια στη φορολεηλασία των επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, αύριο, όμως, θα κλείνουν το μάτι στους επαγγελματίες για να μην αυξηθεί ο βασικός μισθός των εργατών, καθώς η φορολογία τους θα συνδεθεί με αυτόν. Μόνοι κερδισμένοι, δηλαδή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κρατικά ταμεία, χαμένοι και οι μισθωτοί, χαμένοι και οι επαγγελματίες.

Και κάτι τελευταίο. Γιατί τώρα και γιατί με τέτοιο σθένος η επίθεση; Γιατί το υπαγορεύουν οι γενικότερες συνθήκες. Γιατί η διαφαινόμενη ύφεση (ήδη καταγράφεται στην Ευρωζώνη), ο θανάσιμος διεθνής ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία και τα κέρδη, δεν χωρά πια πολιτικές ανοχής. Πόσω μάλλον προς αυτούς που μονότονα ΕΕ, αστικά επιτελεία ονομάζουν «διαρθρωτικό πρόβλημα» και «μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας».

Όλες οι εναλλακτικές εντός των τειχών οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, σε αυτό της γενικευμένης επίθεσης. Αυτόν τον δρόμο υπηρέτησαν και υπηρετούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας, αυτόν θα ακολουθήσουν και τώρα, αν δεν τους σταματήσουμε. Ο δρόμος της αμφισβήτησης, του ξεσηκωμού είναι πλέον μονόδρομος. Σε αυτόν τον δρόμο, οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες της χώρας μας θα έχουν το ΚΚΕ στο πλευρό τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ