Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ: Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των χειρουργείων στα νοσοκομεία της Αττικής

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ: Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των χειρουργείων στα νοσοκομεία της Αττικής

–Πολύμηνες καθυστερήσεις στα τακτικά χειρουργεία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Έρευνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χειρουργεία των νοσοκομείων της Αττικής πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με την έρευνα, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, κυρίως λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε πολύμηνη καθυστέρηση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, με οδυνηρές πολλές φορές συνέπειες για τους ασθενείς, ενώ κάποιοι από αυτούς αναγκάζονται να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα για να θεραπευθούν. Αναλυτικότερα, η έρευνα έχει ως εξής:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Λειτουργούν 13 – 14 αίθουσες από τις 17 συνολικά. Οριακή κάλυψη αναισθησιολόγων, τραυματιοφορέων και νοσηλευτικού προσωπικού. Τα χειρουργεία λειτουργούν σε καινούργιο κτίριο.

ΑΤΤΙΚΟΝ: Υπάρχουν 14 αίθουσες χειρουργείου και λειτουργούν οι 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΕΕΣ: Το κύριο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Γι’ αυτόν τον λόγο, από τα 9 ανεπτυγμένα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 7. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Από τις 13 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 6, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων. Οι κτιριακές υποδομές είναι σχετικά καινούργιες και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες είναι ανοικτές οι 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο ανακαινίζεται από δωρεές.

ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες και γίνονται μόνο τα οφθαλμολογικά περιστατικά, γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Υπήρχαν δύο αναισθησιολόγοι, αλλά ο ένας έφυγε. Δεν εφημερεύει η Χειρουργική Κλινική από τον Ιούνιο του 2021. Στην αρχή δεν υπήρχαν χειρουργοί και τώρα υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων. Το κτίριο είναι πολύ παλιό, αλλά γίνονται οι ανάλογες συντηρήσεις.

ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Είναι ανεπτυγμένες 7 χειρουργικές αίθουσες, αλλά λειτουργούν οι 3, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο και ζητήθηκε να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γιατί υπάρχει μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι γύρω στα 8 και λειτουργούν μόνο τα 3. Το κτίριο είναι παμπάλαιο, αλλά έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανακαίνισης, κυρίως από δωρεές.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: Από τις 7 περίπου αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν οι 5, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν, αλλά συντηρούνται.

ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες, αλλά λειτουργούν οι 3, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και διατηρητέο και γίνονται συντηρήσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα.

ΤΖΑΝΕΙΟ: Υπάρχουν 13 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργούν, όμως, μόνο οι 7, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

ΜΕΤΑΞΑ: Υπάρχουν 6 αίθουσες χειρουργείων, αλλά λειτουργούν οι 4, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Υπάρχουν περίπου 10 χειρουργικές αίθουσες, από τις οποίες η μία λειτουργεί για τα επείγοντα περιστατικά. Τα χειρουργεία λειτουργούν, αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το νοσοκομείο απαρτίζεται από πέντε κτίρια, τα οποία συντηρούνται, στο μέτρο του δυνατού.

ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Στο νοσοκομείο υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργείων, από τις οποίες λειτουργούν οι 2, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παλιό, πετρόκτιστο, γίνονται συντηρήσεις και έχουν γίνει και κάποιες ανακαινίσεις.

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Στο νοσοκομείο υ­πάρχουν 5 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν όλες. Όταν υπάρχουν μεγάλες εφημερίες λειτουργούν οι 4 αίθουσες, ώστε να μένει η 5η για τα έκτακτα. Υπάρχει έλλειψη σε αναισθησιολόγους, χειρουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω μετακινήσεων και συνταξιοδότησης. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό. Το κτίριο του νοσοκομείου είναι παλιό και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Τώρα τελευταία, ξεκίνησαν κάποιες επισκευές με προγράμματα ΕΣΠΑ.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Στο νοσοκομείο λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες από τις 5 ανεπτυγμένες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Από τους 6 αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο νοσοκομείο ο ένας μετακινήθηκε στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν και έχουν γίνει ανακαινίσεις.

ΣΩΤΗΡΙΑ: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες, αλλά λειτουργούν οι 4. Η μία είναι κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των ειδικοτήτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Υπάρχουν 20 αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες λειτουργούν, αλλά υποστελεχωμένες, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

ΝΙΜΤΣ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν όλες. Δεν υπάρχουν ελλείψεις. Μέχρι πέρυσι υπήρχαν κάποια προβλήματα, αλλά φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα. Τα κτίρια είναι παλιά, αλλά συντηρούνται.

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: Λειτουργούν κανονικά και οι 10 χειρουργικές αίθουσες. Συνταξιοδοτούνται δύο αναισθησιολόγοι και αναμένονται αντικαταστάτες. Το κτίριο είναι παλιό, αλλά συντηρείται. Το νοσοκομείο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.

ΛΑΪΚΟ: Το πρόβλημα του νοσοκομείου είναι μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, αλλά υπάρχουν λίστες αναμονής.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ: Όλες οι αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν έχει προβλήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ: Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, αλλά οι ελλείψεις είναι μεγάλες όσον αφορά το νοσηλευτικό, το ιατρικό και το τεχνολογικό προσωπικό.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Υπάρχουν περίπου 6 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν κανονικά. Γενικά, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Το νοσοκομείο είναι 15ετίας και είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς κτιριακά προβλήματα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ: Υπάρχει μία ανεπτυγμένη αίθουσα χειρουργείου, η οποία λειτουργεί. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ