Ψάχνοντας διαχρονικά το ανθρώπινο DNA
Ανακαλύφθηκαν οι μυστηριώδεις Denisovans, ένα είδος που έμοιαζε με άνθρωπο και συνυπήρχε με τους Neandertals στην Ασία κατά την Κάτω και Μέση Παλαιολιθική Εποχή.
Με την ανακάλυψη του σπηλαίου Denisova στη Σιβηρία, το 2008, προέκυψαν τα πρώτα στοιχεία από ένα μικρό, αρχαίο θραύσμα οστού ενός νεαρού κοριτσιού που έζησε πριν από 40.000 χρόνια.
Το 2010, γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA αυτού του θραύσματος, επιβεβαιώνοντας τους Denisovans ως ξεχωριστό είδος. Αυτό το σπήλαιο είχε επίσης υπολείμματα Homo Sapiens και Neandertal, αποκαλύπτοντας το γεγονός ότι έζησαν στο ίδιο μέρος την ίδια εποχή.
Στη συνέχεια, ένα οστό της γνάθου που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Baishiya Karst της Κίνας, το 2019, επέκτεινε τη γνωστή εμβέλεια των Denisovans. Οι Denisovans μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με τους Neandertals και τον Homo Sapiens: η απόκλισή τους αποδίδεται σε γεωγραφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη μετανάστευση από την Αφρική.
Γενετικά στοιχεία υποδεικνύουν διασταύρωση με Neandertals και πιθανώς ακόμη και με σύγχρονους ανθρώπους.
Ορισμένοι σημερινοί πληθυσμοί, όπως οι Μελανήσιοι, οι Θιβετιανοί και οι Κινέζοι των Χαν, φέρουν ίχνη DNA των Denisovans, φωτίζοντας την επιρροή τους στην ανθρώπινη γενετική. Αν και τα σπάνια απολιθώματα περιορίζουν την κατανόησή μας, οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι Denisovans είχαν σκούρο δέρμα, μαλλιά και μάτια, μαζί με διακριτικά φυσικά χαρακτηριστικά.
Οι μελλοντικές ανακαλύψεις υπόσχονται να παρέχουν βαθύτερες γνώσεις για αυτό το αινιγματικό είδος, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.