Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Απέναντι στη Δύση ο Ερντογάν

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Απέναντι στη Δύση ο Ερντογάν

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Πριν από λίγες ημέρες, ο τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, επιτέθηκε στο Ισραήλ για τις «θηριωδίες», όπως είπε, που έχει διαπράξει κατά των Παλαιστινίων.

Η πρόθεση του Ερντογάν, εκπροσωπώντας την Τουρκία (χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ), να διατηρήσει μια ισορροπημένη θέση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς η εσωτερική πολιτική πίεση αυξάνεται, τη στιγμή που κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού απαιτούν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η ερμαφρόδιτη στάση του Ερντογάν οφείλεται στη θέλησή του να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, ώστε να συνάψει μια συμφωνία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Παρά τα οφέλη που προσδοκά ο Ερντογάν από τους Αμερικανούς, έχει τοποθετηθεί σαφώς απέναντι από τη Δυτική Συμμαχία, και δη σε έναν πόλεμο που πιθανώς θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, περισσότερο απ’ όσο το έκανε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ κάνει τις ΗΠΑ, κυρίως, ιδιαίτερα ευαίσθητες. Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορίες ανέφεραν κινήσεις ηγετικού στελέχους της Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης, στην Κωνσταντινούπολη.

Μόλις οι Αμερικανοί ζήτησαν τη συνδρομή του Ερντογάν για τον συγκεκριμένο, εκείνος τον φυγάδευσε. Ο Ερντογάν νομίζει ότι μπορεί να πατά, επί μακρόν, σε δύο βάρκες.

Είναι δύσκολο να το πετύχει εσαεί, αν και ασκεί επιτυχημένα εδώ και πολλά χρόνια αυτήν την πολιτική.

Υπάρχει όμως μια κομβική στιγμή προσεχώς που μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με μια νέα κατάσταση. Αυτή είναι οι αμερικανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου, καθώς το βαθύ κράτος των ΗΠΑ έχει ήδη στοχοποιήσει τον Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για το αν ο Ερντογάν είναι κυρίαρχος στην Τουρκία και δυναμωμένος από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία.

Όποιος και να είναι πρόεδρος στις ΗΠΑ στο μέλλον, ακόμα και φίλος του Ερντογάν, το αμερικανικό κατεστημένο έχει αποδείξει ότι κινείται αυτόνομα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ