Μαύρο και το 2024, με φτώχεια και ακρίβεια

Μαύρο και το 2024, με φτώχεια και ακρίβεια

Σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα

–Μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά στις αρχές του νέου έτους
–Φρένο από τις Βρυξέλλες σε επιδόματα και μέτρα ενίσχυσης

Ενώ το κύμα ακρίβειας σαρώνει τη χώρα και χιλιάδες νοικοκυριά δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες και το νέο έτος κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Σημάδια ανάκαμψης δεν είναι ορατά, φως στο βάθος του τούνελ δεν φαίνεται. Αντίθετα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο επαχθής ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους και νέα τμήματα της κοινωνίας θα εξωθηθούν στο πεδίο της ανέχειας και της φτώχειας. Το κύμα της ακρίβειας όχι μόνο θα συνεχίσει να σαρώνει την επικράτεια, αλλά θα φουσκώσει κι άλλο, εξανεμίζοντας ακόμη πιο γρήγορα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Με βάση επίσημα στοιχεία και ανακοινώσεις, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και των βασικών αγαθών πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στις αρχές του 2024, χωρίς να δεσμεύονται ότι θα είναι και οι μοναδικές στη διάρκεια του χρόνου. Ως κύριο λόγο επικαλούνται την αύξηση του κόστους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο «Γολγοθάς» των πολιτών θα τραβήξει σε μάκρος.

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η πολιτική των επιδομάτων και των μέτρων ενίσχυσης (για ενέργεια, ακρίβεια κ.ά.) πρέπει να τερματιστεί μέσα στο 2023. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους προκειμένου να στηρίξουν τους οικονομικά ευάλωτους.

Τα περιθώρια δεν είναι άπλετα, καθώς από το 2024 οι χώρες της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν στο καθεστώς των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ίσχυε πριν ενσκήψει ο κορονοϊός και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τις πολιτικές προεκτάσεις της όλης κατάστασης και ότι η ακρίβεια προκαλεί την έντονη δυσφορία και την αγανάκτηση των πολιτών. Το λένε με μεγάλη σαφήνεια όλες οι δημοσκοπήσεις, έγινε σαφές και στον δεύτερο γύρο των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεδομένου ότι σε μερικούς μήνες θα στηθούν οι κάλπες για την Ευρωβουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται και να ανησυχούν. Καθώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και να φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τους αρμόδιους υπουργούς, κυρίως δε προς το οικονομικό επιτελείο, να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια της οικονομίας προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και να στηριχθούν οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες. Ενώ η εντολή είναι ό,τι πλεόνασμα προκύπτει να επιστρέφει με έναν τρόπο στη κοινωνία.

Υπό αυτήν την έννοια, ο υπουργός Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο την περίοδο των Χριστουγέννων να δοθεί επιταγή ακρίβειας σε συγκεκριμένες κατηγορίες.


Το 90% έχει κόψει την αγορά βασικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης

Οι επιπτώσεις στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα αποτυπώνονται στα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα έχει περιορίσει, περισσότερο ή λιγότερο, την αγορά βασικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, το 69% απάντησε ότι έχει μειώσει τις αγορές πολύ, το 21% λίγο και μόλις το 16% καθόλου. Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες καθίσταται πιο σαφής σε άλλο σημείο της έρευνας, όπου το 30% είπε ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις σε κάποια από τις τράπεζες, ενώ το 37% είπε ότι χρησιμοποιεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις του για να αντιμετωπίσει ανάγκες της καθημερινότητας.

Στο ερώτημα ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες, το 43% απάντησε η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης και το 24% προέκρινε ως πιο αποτελεσματικό μέτρο τον έλεγχο των τιμών.

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, οι πολίτες που πήραν μέρος στην έρευνα απαξίωσαν την πολιτική των επιδομάτων («market pass» κ.ά.) που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η άποψή τους είναι ότι δεν συμβάλουν ουσιαστικά στην ανακούφιση των πολιτών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ