Εντυπωσιακά νέα για ασθενείς με εγκεφαλικό δίνουν ελπίδα και σε όσους φτάνουν αργά στο νοσοκομείο!
Του
ΑΡΗ ΜΕΡΖΟΒΙΤΗ
Είναι γνωστό ότι ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας στους ασθενείς με εγκεφαλικό και πως μέσα στις πρώτες έξι ώρες υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης και αποφυγής της αναπηρίας.
Μια νέα, μεγάλη διεθνής έρευνα δείχνει ότι ακόμη και όσοι διαγνώστηκαν αργότερα, εντός 12 ωρών, μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εγκεφαλικών στο Τορόντο και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Στη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε Ευρώπη και Καναδά, συμμετείχαν διεθνώς καταξιωμένοι ειδικοί στη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής καθηγητής Νευροακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Παπαναγιώτου.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, συχνά οδηγεί σε μόνιμη αναπηρία και μερικές φορές στον θάνατο. Η άμεση θεραπεία στην οξεία φάση του εγκεφαλικού είναι ζωτικής σημασίας. Μια τέτοια θεραπεία, η θρομβεκτομή, περιλαμβάνει τη μηχανική αφαίρεση ενός θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.
Η νέα έρευνα λοιπόν έδειξε ότι:
♦ η θρομβεκτομή οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 18,4% περισσότερων ασθενών που ανέκτησαν την ικανότητα να περπατούν χωρίς βοήθεια τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό τους επεισόδιο,
♦ η θεραπεία συνέβαλε σε σημαντική μείωση των ποσοστών θνησιμότητας κατά σχεδόν 20%.
«Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα φέρνουν νέα ελπίδα, ειδικά για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που φτάνουν αργά στο νοσοκομείο και μέχρι τώρα δεν ήταν επιλέξιμοι για αυτήν τη θεραπεία», δηλώνει ο καθηγητής Παπαναγιώτου, ένας από τους πρωτεργάτες στο Κέντρο Επεμβατικής Θεραπείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Αλεξάνδρα.
Η νέα έρευνα έχει μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα. «Όσον αφορά τη χώρα μας, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να ενσωματώσουμε και να οργανώσουμε αυτήν τη θεραπεία σε νοσοκομεία που χειρίζονται σημαντικό αριθμό περιστατικών εγκεφαλικού επεισοδίου, διασφαλίζοντας ότι μεγιστοποιούμε τα οφέλη αυτής της επέμβασης», τονίζει ο καθηγητής.
Να σημειώσουμε ότι η θρομβεκτομή είναι μια απαιτητική επέμβαση, την οποία αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι επεμβατικοί νευροακτινολόγοι και ακτινολόγοι. Στην Ελλάδα διαθέτουμε περιορισμένο αριθμό αυτών των εξειδικευμένων ιατρών. Στα νοσοκομεία που διαθέτουν τέτοιους γιατρούς, συνήθως έναν ή δύο, περιλαμβάνονται, πέρα από το Αρεταίειο, ο Ερυθρός, το Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο, τα οποία συμπληρώνονται και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
«Δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για αυτήν τη θεραπεία, υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των επεμβατικών γιατρών και την υιοθέτηση ευέλικτων μοντέλων, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή η σωτήρια για τη ζωή θεραπεία θα εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη», καταλήγει ο κ. Παπαναγιώτου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ