Πονοκέφαλος η ακρίβεια για την κυβέρνηση

Πονοκέφαλος η ακρίβεια για την κυβέρνηση

Μπορεί η βαθιά κρίση που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει απαλλάξει, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, την κυβέρνηση από τον βραχνά της αντιπολίτευσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά της είναι ανοιχτός και σπαρμένος με λουλούδια.

Τα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί είναι σημαντικά και πολυεπίπεδα, οι δε προκλήσεις σοβαρές και κρίσιμες. Πέραν των άλλων, όπως έχει καταδειχθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά ο… κακός της εαυτός.

Η ακρίβεια ήταν και παραμένει ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Οι τιμές σε βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς, γεγονός που συρρικνώνει όλο και περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και υποχρεώνει χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα να προχωρούν σε συνεχείς περικοπές αγαθών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στη βασική τους λίστα.

Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό (…της αισχροκέρδειας) και ελάχιστη είναι η ανακούφιση που έχουν παράσχει στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Πενιχρά αποτελέσματα έφεραν και οι… απειλές του πρωθυπουργού προς τους ομίλους τροφίμων και βασικών αγαθών προκειμένου να ρίξουν τις τιμές για να μην έχουν… συνέπειες!

Ο επόμενος κάβος που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση έχει να κάνει με τις τιμές στην ενέργεια αλλά και στα καύσιμα. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι ανάγκες των πολιτών για θέρμανση θα είναι αυξημένες, ωστόσο οι υψηλές τιμές που επικρατούν λειτουργούν αποτρεπτικά και… αγχωτικά για εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών.

Τα παραδοσιακά μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια (επίδομα θέρμανσης κ.ά.) στις παρούσες συνθήκες είναι ημίμετρα και πολύ χαμηλής απόδοσης.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή δραστικών μέτρων στήριξης των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή τους.

Κι αν το αποτέλεσμα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ένα καμπανάκι, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε μερικούς μήνες θα είναι σαν να χτυπούν οι καμπάνες της Μητρόπολης Αθηνών. Όλες μαζί και ταυτόχρονα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ