Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία: Πάνω από 18,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Το 85% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία μάς δίνει πολύτιμες συμβουλές για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων:

♦ Να έχουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από μη επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων άφθονων φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι.

♦ Να ασκούμαστε τακτικά. Χρειάζονται μόνο 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε την υγεία μας. Οι ενήλικες (18 – 65 ετών) και οι ηλικιωμένοι (65+) θα πρέπει να επιδιώκουν να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 λεπτά σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης, κάθε εβδομάδα. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει επίσης να έχουν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.

♦ Να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας συνήθως περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από λίπη και σάκχαρα, την αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών και την τακτική άσκηση.

♦ Να αποφεύγουμε τη χρήση καπνού και κάθε καπνικού προϊόντος. Εάν σταματήσουμε το κάπνισμα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου θα μειωθεί στο μισό μέσα σε έναν χρόνο και θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να αποφεύγουμε επίσης περιβάλλοντα γεμάτα καπνό: Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όλες οι μορφές καπνού είναι επιβλαβείς και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Εάν δυσκολευόμαστε να κόψουμε το κάπνισμα, θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας για την ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου σχεδίου, που να ταιριάζει στις ανάγκες μας.

♦ Να αποφεύγουμε το αλκοόλ. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο για την κατανάλωση αλκοόλ, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του οποίου υπερτερούν κατά πολύ των δυνητικών προστατευτικών οφελών. Ενώ το να πίνουμε λιγότερο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδανική κατάσταση για την υγεία είναι να μην πίνουμε καθόλου. Ακόμη και οι μέτριοι πότες παρατηρούν οφέλη για την υγεία τους όταν σταματούν να πίνουν αλκοόλ.

♦ Να διαχειριζόμαστε το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σύσφιγξη των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση των μυών μας και η αφιέρωση χρόνου σε πράγματα που αγαπάμε μπορούν να μας βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους μας.

♦ Να ελέγχουμε συνολικά την καρδιαγγειακή μας υγεία. Να μάθουμε να κάνουμε σωστά τις μετρήσεις μας. Ο έλεγχος της αρτηριακής μας πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας σε τακτική βάση είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό και τον έλεγχο του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

♦ Να παίρνουμε τα φάρμακά μας όπως μας έχουν συνταγογραφηθεί. Εάν έχουμε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουμε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε φάρμακα για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Θα πρέπει να παίρνουμε το φάρμακο που μας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός μας και να τηρούμε τη θεραπεία μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ