Οργή της ιατρικής κοινότητας για τις εξαγγελίες Αγαπηδάκη!

Οργή της ιατρικής κοινότητας για τις εξαγγελίες Αγαπηδάκη!

• ΕΙΝΑΠ: Πρόκληση τα 150.000 ευρώ ετησίως σε όσους επαναπατριστούν και γίνουν προσωπικοί γιατροί – Παθολόγοι: Θα τοποθετηθούν γιατροί με μηδενική κλινική εμπειρία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Για μια ακόμη φορά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατάφερε να συγκεντρώσει τα πυρά της ιατρικής κοινότητας, καθώς είναι έντονες οι α­ντιδράσεις στις εξαγγελίες της για την αύξηση του αριθμού των προσωπικών γιατρών, οι οποίες εξόργισαν ακόμη και τους γιατρούς που πρόσκεινται ιδεολογικά στην κυβέρνηση.

Μπορεί η κ. Αγαπηδάκη να έχει καλές προθέσεις, στην προσπάθειά της να βρει λύση στην πλήρη εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού –που εδώ και έναν χρόνο έχει βαλτώσει, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς–, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη για το νομοσχέδιο που επιθυμεί να προωθήσει.

Οι οικονομικές απολαβές της τάξης των 100.000 – 150.000 ευρώ και η μειωμένη φορολόγηση σε όσους γιατρούς επαναπατριστούν και γίνουν οικογενειακοί ή οι καθαρές αποδοχές 30.000 σε όσους επιλέξουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής μετά την υποχρεωτική τους θητεία, αποτελούν τεράστια πρόκληση, αφού δημιουργούν γιατρούς δύο ταχυτήτων στο ΕΣΥ.

Επικίνδυνο και προσβλητικό χαρακτηρίζει το σχέδιο της κ. Αγαπηδάκη η ΕΙΝΑΠ ενώ οι παθολόγοι επισημαίνουν ότι θα τοποθετηθούν προσωπικοί γιατροί με μηδενική κλινική εμπειρία, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ τονίζουν ότι η ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας μένει ως ύστατη σκέψη και οι γενικοί γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσής τους σε σχέση με αυτή των υπολοίπων προσωπικών γιατρών, για το ίδιο έργο.

Αγαπηδάκη: Αυξάνουμε τον αριθμό των παθολόγων και των γενικών γιατρών

Η αναπληρώτρια υπουργός κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών της επισήμανε τα εξής: «Μόλις το 6% των αποφοίτων των ιατρικών σχολών στη χώρα μας επιλέγει την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις και να υπάρχουν πολλές κενές θέσεις παθολόγων και γενικών ιατρών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να δοθούν κίνητρα, ώστε να έχουμε περισσότερους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων στη χώρα μας. Για να το πετύχουμε αυτό, ενισχύοντας παράλληλα και τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, προχωράμε άμεσα σε τρεις παρεμβάσεις:
♦ Αναβαθμίζουμε την υποχρεωτική υπηρεσία των νέων γιατρών: Καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής υπηρεσίας γιατρών υπαίθρου (γνωστού και ως αγροτικό) και θεσμοθετείται η υποχρεωτική θητεία προσωπικού γιατρού, η οποία θα διαρκεί ένα έτος και θα πραγματοποιείται τόσο σε αστικές όσο και σε ημιαστικές και σε αγροτικές περιοχές.
♦ Δίνουμε κίνητρα στους νέους γιατρούς ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας: Μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως προσωπικοί γιατροί, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας θα λαμβάνουν 30.000 ευρώ καθαρές αποδοχές (45.000 μεικτά), πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα.
♦ Υλοποιούμε στοχευμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού γενικών γιατρών και παθολόγων από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και παρέχει ισχυρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα (ενδεικτικά, οι ετήσιες οικονομικές απολαβές θα κυμαίνονται σε 100.000 – 150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση, η οποία είναι ήδη σε ισχύ για όσους επιστήμονες επιλέγουν τον επαναπατρισμό τους)».

ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνο και προσβλητικό το σχέδιο Αγαπηδάκη

Για επικίνδυνο και προσβλητικό σχέδιο κάνει λόγο η ΕΙΝΑΠ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Το σχέδιο αυτό θα υπονομεύσει ευθέως τις εργασιακές συνθήκες των νέων συναδέλφων μας, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη. Ένα τέτοιο νομοθέτημα θα ενισχύσει τη φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική. Το Υπουργείο, αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας, μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις, και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν».

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των γιατρών που έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και εξακολουθούν να φεύγουν, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση, διά στόματος της κ. Αγαπηδάκη, προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς επαναπατρισμό γιατροί από Μεγάλη Βρετανία και Κύπρο με 150.000 ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ».

Παθολόγοι: Πυροτέχνημα η δήθεν διαβούλευση για τον προσωπικό γιατρό

«Για ακόμη μία φορά, η αρμόδια για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού υφυπουργός ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα, τη δήθεν διαβούλευση για τον προσωπικό γιατρό», αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος και διερωτάται: «Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουν πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι γενικοί ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα;

Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους ιατρούς, θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή».
Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές, η Ένωση Παθολόγων σημειώνει: «Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40.000 – 50.000 ευρώ για την επιλογή της ειδικότητας του παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο. Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς, και αντί υποσχέσεων για ποσά που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας».

Γενικοί γιατροί: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσης

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Ευάγγελος Φραγκούλης, δήλωσε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως η πολιτεία έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο να μείνει χωρίς γενικούς οικογενειακούς ιατρούς και παθολόγους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας, και σχεδιάζει άμεσα παρεμβάσεις για να αυξήσει τη δεξαμενή τους. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως θετικά κρίνονται τα κίνητρα που δίνονται στους νέους γιατρούς για να επιλέξουν τις βασικές αυτές ειδικότητες.

Βέβαια, τον κρίσιμο ρόλο στην επιλογή ειδικότητας για έναν νέο γιατρό παίζει το πώς προδιαγράφεται το μέλλον του ως ειδικευμένου γιατρού στη χώρα και εκεί πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα. Προέχει συνεπώς να γίνουν επαρκώς ελκυστικές οι συνθήκες εργασίας, οικονομικές απολαβές και όχι μόνο, του ειδικευμένου γιατρού της ΠΦΥ. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και αν ο νέος γιατρός επιλέξει μια από αυτές τις ειδικότητες, τελειώνοντας την εκπαίδευσή του είναι δυνατόν να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό, όπου οι προτάσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες.

Θεμιτό, επίσης, είναι να γίνουν προσπάθειες επαναπατρισμού συναδέλφων από το εξωτερικό, καθώς η αιμορραγία νέων γιατρών αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Υγεία στη χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο με τη μορφή ‘‘golden hello’’, όπως εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες – ένα πάγιο ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην αρχή για την κάλυψη μιας θέσης που παραμένει κενή, με την προϋπόθεση ελάχιστης χρονικής παραμονής σε αυτή. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσής τους σε σχέση με αυτή των υπολοίπων προσωπικών γιατρών και για το ίδιο έργο».

Αντίθετοι και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο για γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων, με προνομιακές αμοιβές για ανειδίκευτους γιατρούς και μνημονιακές χαμηλές αμοιβές για τους έμπειρους, επισημαίνο­ντας τα εξής:

«Με τις νέες εξαγγελίες προστίθεται και η ανειδίκευτη προσέγγιση στην ΠΦΥ. Προφανώς η στοχοθεσία έχει να κάνει με την ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού, με την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας να μένει ως ύστατη σκέψη. Εάν επιθυμεί η πολιτεία να ανακόψει το brain drain, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, θα πρέπει να θεσμοθετήσει την επαναφορά των αμοιβών των επισκέψεων του ιατρικού δυναμικού του ΕΟΠΥΥ στο κρατικό τιμολόγιο (του 2011) των 20 ευρώ ανά ασθενή, την προκήρυξη των 800 συμβάσεων ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, που είχαν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στο παρελθόν, με χαρτογράφηση των αναγκών ανά περιοχή, την αναβάθμιση των προϋπολογισμών για την ΠΦΥ, με άρση όλων των μνημονιακών περικοπών (clawback), και διαγραφή των ληστρικών καταλογισμών του».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ