Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Του
ΑΡΗ ΜΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και ψαριών, που αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλά και την επιδείνωση μιας οφθαλμοπάθειας που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στον δυτικό κόσμο.

Πρόκειται για την ηλικιακή εκφύλιση της ω­χράς κηλίδας, η οποία προσβάλλει σχεδόν έναν στους τρεις Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ειδικών στον Αμφιβληστροειδή (EURETINA), περισσότε­ρο από το 25% των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 60 ετών έχει πρώιμη ή μέτριας βαρύτητας ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, ενώ άλλο ένα 2,4% έχει προχωρημένη μορφή της νόσου.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται ότι προσβάλλει σχεδόν 67 εκατ. άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει στα 77 εκατ. έως το 2050, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Παράλληλα, η προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς υπολογίζεται ότι θα ανιχνεύεται ετησίως σε 700.000 ανθρώπους, από 400.000 που ανιχνεύεται σήμερα.

«Η ωχρά κηλίδα είναι μια ελλειπτική κιτρινόμορφη (ωχρή) περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο πίσω μέρος του ματιού, πολύ κοντά στο οπτικό νεύρο. Σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εκφύλισή της είναι η ηλικία, ενώ πλήττει την κεντρική όραση, με συνέπεια να επηρεάζονται πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση και η οδήγηση», επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος MD, χειρουργός οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας La­ser Vision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση στην υπεριώδη α­κτινοβολία, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πί­εσης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Η υγιεινή διατροφή, με βάση φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και ψάρια, και λιγότερα γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας, μπορεί πάντως να ελαττώσει τον κίνδυνο αυτό ή έστω να επιβραδύνει την εκφύλιση όταν αυτή αρχίσει να αναπτύσσεται.

Μελέτες έχουν δείξει μειωμένα ποσοστά ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς σε όσους τρώνε κυρίως λαχανικά, όσπρια, ψάρια, δημητριακά και ιδίως φρούτα. Ειδικότερα, μελέτη έδειξε πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά 150 γραμμάρια φρούτα μειώνουν κατά 15% τον κίνδυνο ανάπτυξης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς.

Από την άλλη, όσοι πάσχουν από την οφθαλμοπάθεια αυτή είναι πιθανότερο να τρώνε πολλά γαλακτοκομικά, κρέας και προϊόντα κρέατος ή ακόμα και πρόχειρα φαγητά του εμπορίου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Ωφέλιμη αλλά πανάκριβη η μεσογειακή διατροφή


Σχολιάστε εδώ