Η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακούφιση για την κυβέρνηση

Η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακούφιση για την κυβέρνηση

 

Στην… αναμπουμπούλα (του ΣΥΡΙΖΑ) ο Κυρ. Μητσοτάκης χαίρεται! Η γενικευμένη αναταραχή που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει την ευκαιρία αλλά και τα χρονικά περιθώρια στην κυβέρνηση να προωθήσει (υλοποιήσει) ανενόχλητη (και ενδεχομένως ανεξέλεγκτη) την πολιτική της.

Επισήμως, από την κυβέρνηση αποφεύγουν επιμελώς να πάρουν θέση, δημόσια τουλάχιστον, στην κρίση που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν για καθαρά εσωτερικό ζήτημα. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις προκαλούν ανακούφιση, μαζί και ευφορία στις τάξεις των υπουργών και των γαλάζιων στελεχών.

Δεδομένου, δε, ότι η κρίση θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, καθότι η διάσπαση και η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα δείχνουν αναπόφευκτες, η κυβέρνηση θα μπορέσει απερίσπαστη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. «Είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και είμαστε οι μόνοι στους οποίους μπορεί να ελπίζει και να στηρίζεται ο ελληνικός λαός», σημειώνουν. «Και ως εκ τούτου πρέπει να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ευθύνες που αναλαμβάνουμε, ελλείψει… αξιωματικής αντιπολίτευσης», υπογραμμίζουν.

Αν και στην πολιτική καμιά μακροπρόθεσμη πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι ασφαλής, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η εκτόνωση της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ θα τραβήξει σε μάκρος, ίσως υπερβεί ακό­μη και τον ορίζοντα των ευρωεκλογών. Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, «την επόμενη ημέρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στον χώρο αυτό», τονίζουν.

Υπάρχει, ωστόσο, και η… κακή πλευρά της υπόθεσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η… απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης μπορεί να τροφοδοτήσει φαινόμενα εφησυχασμού. Να πέσουν, δηλαδή, οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου, καθώς οι υ­πουργοί δεν θα νιώθουν την πίεση της αντιπολίτευσης.

Και από εκεί να προκύψουν λάθη, αστοχίες, προχειρότητες και καθυστερήσεις στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της αλαζονείας. Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν αμέσως μετά τις διπλές εθνικές εκλογές και προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού.

Και αυτό διότι στο επιτελείο του θεωρούν ότι οι πολίτες κρίνουν κυβερνήσεις και κόμματα όχι μόνο από τις θέσεις και τις προτάσεις τους αλλά και από τη συμπεριφορά των στελεχών τους. Με το σκεπτικό αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει στείλει σαφή μηνύματα προς τους… ά­μεσα ενδιαφερόμενους, ε­νώ με τρεις υπουργούς τα είπε και ιδιαιτέρως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους. Έχει, δε, διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι στο μέλλον φαινόμενα αλαζονείας που προκαλούν ή υποτιμούν τους πολίτες θα αντιμετωπιστούν με αυστηρό τρόπο και χωρίς την παραμικρή επιείκεια.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αλλάξει το αφήγημά του, που δεν είναι άλλο από το ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου να επιβεβαιώσει εκ νέου την πολιτική κυριαρχία της.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ