Στ. Κασσελάκης: «Κοινωνικός έλεγχος» των πεπραγμένων της κάθε διοίκησης δημόσιων οργανισμών – Οι 3 άξονες

Στ. Κασσελάκης: «Κοινωνικός έλεγχος» των πεπραγμένων της κάθε διοίκησης δημόσιων οργανισμών – Οι 3 άξονες

“Η πρότασή μας για ένα Δημόσιο με Αξιοκρατία: Όλες οι διοικήσεις να επιλέγονται από το ΑΣΕΠ. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν να ακυρώσει κάθε διαδικασία αξιοκρατίας και διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση” ανέφερε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

“Το «επιτελικό κράτος» στην πραγματικότητα αποτελεί το βαθύ κράτος της ΝΔ, των πελατειακών σχέσεων, των γαλάζιων golden boys, της αποδυνάμωσης του ΑΣΕΠ, των χιλιάδων μετακλητών, των απευθείας αναθέσεων, των υποκλοπών, της απαξίωσης των Ανεξάρτητων αρχών και των ελεγκτικών θεσμών, της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της” τόνισε.

Και πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, “Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε επί 4ετία την υφιστάμενη νομοθεσία για την επιλογή των διοικητών μέσω ΑΣΕΠ, αλλά επέμενε να διορίζει με «απευθείας αναθέσεις» τα «δικά της παιδιά» ως διοικητές. Μόνο 10 προκηρύξεις θέσεων για 1500 περίπου φορείς!
Στο νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως ο ρόλος του ΑΣΕΠ καθίσταται πλήρως διακοσμητικός, καθώς οι «κυβερνητικοί παράγοντες» (η Προεδρία της Κυβέρνησης ή οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων) διαθέτουν πλέον συντριπτική πλειοψηφία στα όργανα επιλογής, που θα διενεργούν τις «δομημένες συνεντεύξεις»: 1 ΑΣΕΠ έναντι 4 ελεγχόμενων από Κυβέρνηση ή 1 ΑΣΕΠ έναντι 2 ελεγχόμενων από αυτήν για τα νοσοκομεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα αυτονόητα:
Όλες οι διαδικασίες επιλογής των Διοικήσεων του Δημοσίου να περάσουν στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Εμπιστευόμαστε την Ανεξάρτητη Αρχή να επιλέξει τους πραγματικά κατάλληλους για κάθε θέση. Αυτό σημαίνει για εμάς αριστεία.
Δεν είναι μάρκετινγκ. Στην πράξη, για τις ζωές των Ελλήνων.
Όλη η διαδικασία ξεκινάει και ολοκληρώνεται από τον ΑΣΕΠ. Αυτή είναι και η δική μας πρόταση. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υπεκφυγές”.

Ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε: “Στην πράξη λοιπόν:
1) Η επιλογή των Διοικητών των δημόσιων Οργανισμών να γίνεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης. Πετάμε τον κομματισμό και το ρουσφέτι έξω από το Δημόσιο Τομέα. Φέρνουμε οξυγόνο αξιοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου.
2) Οι Διοικήσεις των Οργανισμών θα αξιολογούνται ανά τακτά διαστήματα τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τις τοπικές κοινωνίες και τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους. Δίνουμε το λόγο στην κοινωνία. Αυτούς υπηρετούμε, σε αυτούς λογοδοτούμε.
Για 5η συνεχόμενη χρονιά είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την παιδεία, για την υγεία, για την κοινωνική πρόνοια και τις δράσεις ελέγχου της ακρίβειας.
Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε για πέμπτη χρονιά να έχουμε την ακριβότερη ενέργεια, τα ακριβότερα καύσιμα, την ακριβότερη στέγη, τα ακριβότερα φάρμακα και το ακριβότερο ράφι super market σε σχέση με τους μισθούς και τα εισοδήματα των Ελλήνων.
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου η κυβέρνηση είναι απλός θεατής της καταστροφής της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής”.

 


H oμιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος

 
Συντρόφισσες και σύντροφοι, συναντιόμαστε ξανά, λίγες μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες, εμείς εδώ, μαζί με την κοινωνία, οι οποίοι βρισκόμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και για πρόοδο.

Για μια δίκαιη ανάπτυξη για τον λαό και όχι για τους λίγους και τους ισχυρούς. Για τα δικαιώματα των ασθενέστερων, των πιο αδύναμων, των αποκλεισμένων. Και σήμερα αυτός θα πρέπει να είναι ο αγώνας μας, κάθε μέρα. Εκεί θα πρέπει να συγκεντρώνουμε όλοι μας τις δυνάμεις μας. Στην κοινωνία, στις αγωνίες της, στα προβλήματά της, στις ελπίδες και στα όνειρα του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να μπορεί όλος ο λαός μια μέρα να πιστέψει ότι μπορεί να ζήσει το δικό του ελληνικό όνειρο στη χώρα του.

Κι έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας. Γιατί, η ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας, απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση και τις λογικές της Δεξιάς που εφαρμόζει. Και εφαρμόζει ύπουλα.

Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Ας αναρωτηθούμε: Υπάρχει ουσιαστική διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας; Ή μήπως υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας;

Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, η δημοκρατία προασπίζει τα απαράγραπτα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην κατοικία, στην ποιότητα ζωής. Κι όμως, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάθε μέρα που περνά, πλήττει τη δημοκρατία και συρρικνώνει τα δικαιώματα. Οδηγεί την κοινωνία στον συμβιβασμό με μια μίζερη πραγματικότητα, για ένα μέλλον με χαμηλές προσδοκίες και μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Δημοκρατία για εμάς, είναι το δικαίωμα όλων, σε μια ποιοτική, δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Γιατί για μας, όσον αφορά στην Υγεία, είναι απαράδεκτο, είναι απάνθρωπο να έχει πρόσβαση κάποιος στην περίθαλψη, στα φάρμακα, στις εξετάσεις, μόνο εάν έχει να πληρώσει. Είναι απαράδεκτο.

Η δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στην Παιδεία, στη μόρφωση. Είναι άδικο οι συνάνθρωποι μας να στερούνται ακόμα και τα βασικά, ή να πληρώνουν φροντιστήρια, να πληρώνουν ιδιαίτερα, να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα εν έτει 2023.

Δημοκρατία για εμάς είναι να μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου και να μπορείς να έχεις πρόσβαση στην κατοικία. Πού είναι σήμερα το δικαίωμα στη στέγαση; Πού είναι; Ρωτήστε το 90% των νέων μέχρι 29 ετών. Ζουν ακόμα με τους γονείς τους. Με τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ουράνια και να έχει από πάνω το θράσος ο κ. Γεωργιάδης να μας λέει, ακούστε, ότι αυτό είναι θετικό γιατί ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, και άρα αυξάνεται η περιουσία των ιδιοκτητών. Ο άνθρωπος είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Δημοκρατία είναι επίσης η ασφάλεια των πολιτών. Αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο αστυνόμευση. Ασφάλεια είναι να μη φοβούνται οι άνθρωποι να μπουν και σ’ ένα τρένο να ταξιδέψουν. Να μη φοβούνται ότι τον χειμώνα θα πνίγονται και θα αποκλείονται και το καλοκαίρι θα καίγονται.

Μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το δήθεν επιτελικό κράτος, εγγυάται κάτι τέτοιο; Γιατί εκεί έχουμε φτάσει, δυστυχώς. Ζούμε σε μια χώρα που ακόμη και για τα στοιχειώδη πρέπει να αγωνιζόμαστε και να τα διεκδικούμε.

Η δημοκρατία βασίζεται στην ισονομία. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Και θα πρέπει να προστατεύονται από αυτόν. Βρίσκουν πραγματικά όλοι οι άνθρωποι το δίκιο τους; Η κοινωνία ξέρει την απάντηση. Είναι οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης αυτοί που θα έπρεπε; Η κοινωνία ξέρει την απάντηση. Είναι το σύστημα δομημένο με τέτοιον τρόπο ώστε να εγγυάται την ισότητα των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής, φύλου, προσανατολισμού; Η κοινωνία ξέρει την απάντηση. Γιατί από την πρώτη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις. Όχι αυτές ενός φιλελεύθερου πολιτικού, αλλά ενός πρωθυπουργού που ήθελε να εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης -θυμάστε ποιες ήταν- ήταν να μεταφέρει την εποπτεία της ΕΡΤ, του ΑΠΕ, της ΕΥΠ, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Θυμάστε; Ήθελε να ελέγξει την ενημέρωση, αυτό τον πυλώνα της δημοκρατίας, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και τα ιδιωτικά ΜΜΕ με την περίφημη λίστα Πέτσα την περίοδο της πανδημίας αλλά και τώρα, με 6,8 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εισπράττουν οι καναλάρχες, με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και η θέση 107 στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου.

Αλλά το μεγάλο, το πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά σκάνδαλο, είναι αυτό των παράνομων παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε τους πάντες: τους υπουργούς του, την ηγεσία του στρατεύματος, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρουλάκη, δικά μας στελέχη, επιχειρηματίες. Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος.

Τα ψέματα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη πέφτουν στο κενό, αν και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ δεν μιλάει για τις υποκλοπές. Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη είναι ότι υπήρχε κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων της ΕΥΠ και ιδιωτών φορέων του παράνομου λογισμικού Predator, ώστε να υπάρχει συνολική παρακολούθηση πάνω από 100 στόχων.

Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη γίνει αντικείμενο διερεύνησης από την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία της δικής μας Ευρωομάδας, η οποία έδωσε και δίνει έναν μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη -και σας ευχαριστούμε και θέλουμε πάντα να είστε μέρος της δικής μας Κοινοβουλευτικής Ομάδας εδώ στην Ελλάδα από δω και πέρα, σε όλες τις συνεδριάσεις μας.

Κι όμως, παρά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, η δικαστική διερεύνηση στη χώρα μας έχει βαλτώσει. Εδώ κι ενάμιση χρόνο έχει βαλτώσει. Γι’ αυτό και επισκέφθηκα σήμερα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μας για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

Έφυγα από τη συνάντησή μου με την καινούργια Εισαγγελέα, την κ. Αδειλίνη, με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα προχωρήσει από δω και πέρα με ταχύτερους ρυθμούς. Αλλά θα δούμε στην πράξη. Αντί να γίνει μέχρι στιγμής μια σοβαρή έρευνα με τους υπεύθυνους, τι γίνεται; Ερευνώνται μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής που τίμησαν τον ρόλο τους και το λειτούργημά τους και προσπάθησαν να ρίξουν φως σε αυτή την υπόθεση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να φιμώσει και να απομακρύνει όσους τιμούν το λειτούργημά τους. Αλλάζει τη σύνθεση των αρμοδίων Ανεξάρτητων Αρχών, σε συνεργασία και με ανταλλάγματα με την Ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου. Και μάλιστα, χωρίς καμία προσπάθεια για ευρύτερη συναίνεση, όπως το επισημαίνει και η ίδια η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών σε επιστολή της. Και διαβάζω ακριβώς τι λέει στην επιστολή της, από 12 Οκτωβρίου. Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων των Ανεξαρτήτων Αρχών λέει: «Συνεπώς, είναι απαραίτητη η αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων κατά την επιλογή των Προέδρων, Αντιπροέδρων και μελών των Ανεξάρτητων Αρχών και, σε κάθε περίπτωση, η συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 3/5 πρέπει να τηρείται αυστηρά.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις Ανεξάρτητες Αρχές δηλώνουν ανησυχία για την έλλειψη συναίνεσης και για το πώς όλη αυτή η διαδικασία τη διαχειρίστηκε ο πρωθυπουργός. Και όμως, παρά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, η δικαστική διερεύνηση στη χώρα μας έχει βαλτώσει, όπως είπα. Και η ερώτηση είναι η εξής: εμείς τι κάνουμε; Εμείς θα αγωνιστούμε για να χυθεί άπλετο φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, όπως είπα, έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας μέσα και έξω από τη Βουλή. Αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη και, τελικά, αγώνες για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας, όπως ανέφερα πριν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η τοποθέτησή μας απέναντι στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την επιλογή των διοικήσεων του Δημοσίου. Γιατί χτυπά ακόμη έναν πυλώνα της δημοκρατίας, την αξιοκρατία. 29 χρόνια μετά την επανάσταση του νόμου Πεπονή για το ΑΣΕΠ, αλλά και 12 χρόνια μετά τη χρεοκοπία του κομματικού και πελατειακού κράτους που οδήγησε και αυτό στην χρεοκοπία της χώρας, συζητάμε ακόμη για τα αυτονόητα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση της αριστείας και της αξιοκρατίας. Όμως, το μόνο που έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν να ακυρώσει κάθε διαδικασία αξιοκρατίας και διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση.

Το επιτελικό κράτος στην πραγματικότητα αποτελεί το βαθύ κράτος. Το βαθύ κράτος της Νέας Δημοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, των γαλάζιων golden boys, της αποδυνάμωσης του ΑΣΕΠ, των χιλιάδων μετακλητών, των απευθείας αναθέσεων, των υποκλοπών, της απαξίωσης των Ανεξάρτητων Αρχών και των ελεγκτικών θεσμών, της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης και μάλιστα της ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών της.

Όλοι βλέπουμε και βιώνουμε τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού. Από το δυστύχημα στα Τέμπη, την καταστροφή του δάσους στη Δαδιά στον Έβρο, τη φωτιά που κατέκαιγε τη Ρόδο για 12 μέρες, την καταστροφή της Θεσσαλίας, την οποία επισκέφθηκα εκ νέου, όπως είχα υποσχεθεί, πριν δυο μέρες προκειμένου να συζητήσω με τον νέο περιφερειάρχη, τον κ. Κουρέτα, για τους τρόπους άμεσης ανάταξης της Περιφέρειας, μέχρι να ανθίσει και πάλι η Περιφέρεια.

Επίσης την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, όπου παραιτούνται οι διορισμένοι από τη Νέα Δημοκρατία διοικητές επειδή δεν αντέχουν πλέον ούτε οι ίδιοι τις κυβερνητικές πολιτικές εγκατάλειψης, τις κυβερνητικές πολιτικές υποστελέχωσης και διάλυσης της δημόσιας Υγείας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του, αντί να προσπαθήσει να φτιάξει, με όλη την “αριστεία” της, τις δημόσιες Υπηρεσίες ώστε να είναι φιλικές προς τον πολίτη, αντί να βάλει ένα τέλος στη γραφειοκρατία, αλλά και την υποστελέχωση κρίσιμων τομέων, τι κάνει; Κάνει business us usual. Ασχολείται με το πώς θα κάνει ανενόχλητη κομματικούς διορισμούς.

Το νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση αυτές τις μέρες στη Βουλή για την επιλογή των διοικήσεων του Δημοσίου, αφού παρεμπιπτόντως καταργεί το προηγούμενο νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και δεν τον εφάρμοσε ποτέ – μην το ξεχνάμε αυτό- προβλέπει την επιλογή των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου από επιτροπές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση. Η μειοψηφική συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ, όπου προβλέπεται, περιβάλλει απλώς με έναν μανδύα αξιοκρατίας όλη αυτή τη διαδικασία. Ένας μανδύας. Να το πω λιανά; Ένα ξέπλυμα το οποίο γίνεται στο δήθεν όνομα της αξιοκρατίας.

Η κυβέρνηση μιλάει για μεταρρυθμίσεις και στην ουσία μας γυρίζει διαρκώς στο κομματικό κράτος των περασμένων δεκαετιών, στο κομματικό κράτος που έδιωξε πολλά παιδιά της ηλικίας μου έξω από τα σύνορα της χώρας.

Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως δυο πράγματα διασφαλίζει. Πρώτον ότι αλλάζει κομματάρχες. Θα συνεχίσουν να διοικούν, ανεξαρτήτως καταλληλότητας. Και δεύτερον ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στον ασφυκτικό συγκεντρωτικό έλεγχο των ροών του χρήματος. Αυτός είναι ο έλεγχός τους: η ροή του χρήματος.

Και τώρα προσθέτει στη ροή αυτού του χρήματος και τους Οργανισμούς. Αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι τους, όσο κι αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως να σερβίρουν το  νομοσχέδιο με ένα μακιγιάζ ψευτοτεχνοκρατικής διαχείρισης του Δημοσίου. Πρόκειται μόνο για μακιγιάζ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε επί τετραετίας την υφιστάμενη νομοθεσία για την επιλογή διοικητών μέσω ΑΣΕΠ. Δεν την εφάρμοσε, αλλά επέμενε να διορίζει με απευθείας αναθέσεις τα δικά της παιδιά ως διοικητές.

Έχουμε περίπου 1.500 φορείς. Ξέρετε πόσες προκηρύξεις έγιναν από 1.500; Δέκα! 1.500 φορείς -το λέμε στους Έλληνες πολίτες- και έκαναν 10 προκηρύξεις. Γι’ αυτό και ξεχάστηκε στα συρτάρια του Μαξίμου η έκθεση που το ΑΣΕΠ κατέθεσε πριν δυο χρόνια στον κ. Βορίδη για τον εξορθολογισμό των επιλογών και την ενίσχυση του ρόλου της Αρχής.

Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως ο ρόλος του ΑΣΕΠ καθίσταται πλήρως διακοσμητικός, καθώς οι κυβερνητικοί παράγοντες, η προεδρία της κυβέρνησης, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων διαθέτουν πλέον συντριπτική πλειοψηφία στα όργανα επιλογής, όργανα τα οποία θα διενεργούν τις δομημένες συνεντεύξεις. Είναι μια θέση για το ΑΣΕΠ έναντι τεσσάρων ελεγχόμενων από την κυβέρνηση, ή μια θέση για το ΑΣΕΠ έναντι δυο ελεγχόμενων από αυτήν για τα νοσοκομεία.

Ο ελληνικός λαός να το καταλάβει αυτό. Η δήθεν αξιοκρατία της Νέας Δημοκρατίας δίνει  μία θέση στο ΑΣΕΠ, τέσσερις στον εαυτό της. Τέσσερις θέσεις δίνει στον εαυτό της! Τι περιμένετε από αυτό; Πόσο μεγαλύτερη κοροϊδία μπορεί να υπάρχει στον ελληνικό λαό;

Η τοποθέτηση στη σύνθεση των οργάνων επιλογής των τοποτηρητών του Μαξίμου απλά επιβεβαιώνει τη διάθεση συγκέντρωσης των επιλογών στη στενή ομάδα Μητσοτάκη. Και γι’ αυτό το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως ανοίγει την κερκόπορτα για την εκχώρηση υπηρεσιών του ΑΣΕΠ σε ιδιώτες, το άρθρο 19. Πράγμα το οποίο θα υπονομεύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ καθώς και το αδιάβλητο των διαδικασιών του.

Διαβάζω το πώς ήταν το άρθρο 19: “Στο πλαίσιο της αποστολής του, το ΑΣΕΠ μπορεί να υλοποιεί  έρευνες, δράσεις και έργα που σχετίζονται με τον σκοπό του και τους στρατηγικούς του στόχους και να συμμετέχει σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα, εν όλω ή εν μέρει, από εθνικούς πόρους ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους διεθνείς ή υπερεθνικούς Οργανισμούς”.

Ακούστε τώρα το καινούργιο άρθρο 19: “Το ΑΣΕΠ μπορεί να υλοποιεί έρευνες, δράσεις και έργα και να προβαίνει στην προμήθεια από φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα εξειδικευμένων εργαλείων επιλογής προσωπικού”. Δηλαδή το ΑΣΕΠ ξαφνικά προμηθεύεται από φορείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα εργαλεία για εξειδικευμένες επιλογές προσωπικού.  Δείτε πόσο εκλεπτυσμένα το έβαλαν εκεί μέσα.

Θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει, ότι δεν ξέρουμε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε η ροή του χρήματος να γίνει και με τη βούλα του νόμου πράξη στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είναι η τακτική την οποία η κυβέρνηση επέλεξε η ίδια και πάλι να εφαρμόσει στην υπόθεση των υποκλοπών.

Το επιτελικό κράτος σημαίνει υπερσυγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ασύδοτη δράση των πρωθυπουργικών κυκλωμάτων και συστηματική παραβίαση του κράτους Δικαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση απεχθάνεται κάθε ελεγκτικό αντίβαρο, όπως η ΑΔΑΕ ή το ΑΣΕΠ ή ακόμη και οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, που θα μπορούσε να εξισορροπήσει την ισχύ της και να θωρακίσει τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο.

Γι’ αυτό τον λόγο παραβίασε τις συνταγματικά ορισμένες πλειοψηφίες στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να ελέγξει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ και να την καταστήσει ακίνδυνη, όπως είπα και πριν. Για να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση των υποκλοπών και να προστατευτεί το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά όχι μόνο του πρωθυπουργού. Του πρωθυπουργού και της οικογενείας του, μην το ξεχνάμε αυτό. Είναι ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και εντέλει το βασικό πρόβλημα είναι το ίδιο το μοντέλο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι η απουσία κάθε πολιτικού ελέγχου ή κοινωνικής λογοδοσίας σε συνδυασμό με μια αίσθηση αλαζονικής παντοδυναμίας και απουσίας ορίων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, η χώρα έχει ανάγκη από ένα κράτος οργανωμένο και αποτελεσματικό. Ένα κράτος δίπλα στους πολίτες που θα προλαμβάνει και θα ανταποκρίνεται άμεσα στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Η βελτίωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής προφανώς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Απαιτείται καλύτερη οργάνωση, ορθολογική κατανομή και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, δίκαιη κατανομή των πόρων, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομίας και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, εάν δεν αποφασίσουμε επιτέλους ως χώρα να εγκαθιδρύσουμε κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης, δεν πρόκειται να καταφέρουμε απολύτως τίποτα. Αν δεν τελειώσουμε με τον κομματισμό και το ρουσφέτι, αν επιτέλους δεν αποφασίσουμε να εμπιστευτούμε τους καταλληλότερους για τις επιτελικές και διευθυντικές θέσεις, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει τα αυτονόητα: όλες οι διαδικασίες επιλογής των Διοικήσεων του Δημοσίου να περάσουν στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Αυτό είναι το αυτονόητο για όλους τους Έλληνες. Εμπιστευόμαστε την Ανεξάρτητη Αρχή να επιλέξει τους πραγματικά κατάλληλους για κάθε θέση. Αυτό σημαίνει για εμάς αριστεία. Δεν είναι marketing, στην πράξη, για τις ζωές των Ελλήνων.

Υιοθετούμε τις προτάσεις της έκθεσης του ΑΣΕΠ του 2021 και όλη η διαδικασία ξεκινάει και ολοκληρώνεται από το ΑΣΕΠ. Αυτή είναι και η δική μας πρόταση. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υπεκφυγές. Aυτά ακριβώς συζητήσαμε και σήμερα με την ηγεσία του ΑΣΕΠ, η οποία, θέλω να σας πω, πρόσκειται θετικά σε αυτή την πρόταση, εφόσον στελεχωθεί επαρκώς.

Αναμένουμε να δούμε εάν η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας που θεωρεί τις επιτροπές 4 προς 1 δίκαιες. Ας δούμε λοιπόν αν η κυβέρνηση φέρει την πρότασή μας να περάσει όλη η διαδικασία στο ΑΣΕΠ, όπως είναι αυτονόητο.

Αν είχαμε αξιοκρατική τοποθέτηση διοικήσεων στην ΕΡΓΟΣΕ και στον ΟΣΕ, ξέρετε κάτι; Ίσως κάποιος να έβαζε φρένο στην ανευθυνότητα του υπουργού, που διαβεβαίωνε στη Βουλή, μπροστά σας, ότι όλα έβαιναν καλώς στον σιδηρόδρομο, με αλαζονεία και ειρωνεία. Το θυμάστε; Πριν λίγους μήνες ήταν.

Επίσης, στην πρότασή μας είμαστε υπέρ της διαρκούς αξιολόγησης των διοικήσεων. Με συμβόλαια απόδοσης που θα συνδέονται άμεσα με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο των κυβερνητικών στρατηγικών σχεδίων και με την εφαρμογή της κοινωνικής λογοδοσίας σε κάθε έκφανση της διοικητικής λειτουργίας.

Η πολιτική λογοδοσία θα συμπληρωθεί από ένα πλαίσιο κοινωνικού ελέγχου των πεπραγμένων της κάθε διοίκησης, στο οποίο θα συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο και με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνικών της διαβουλευτικής δημοκρατίας: πάνελ πολιτών, δομημένα ερωτηματολόγια, τρεις διαφορετικές κατηγορίες stake holders.

·       Πρώτον, το προσωπικό του Οργανισμού,
·       Δεύτερον, οι συναφείς προς το αντικείμενο Διοίκησης φορείς της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας
Τρίτον, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, οργανώσεις ασθενών για νοσοκομεία, παραδείγματος χάριν. Τέτοιοι φορείς θα είναι μέρος στην αξιολόγηση της κοινωνίας. Ή φορείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε περιπτώσεις που η δράση του Οργανισμού έχει τοπική αναφορά.

Επαναλαμβάνω: η επιλογή των διοικητών των δημοσίων Οργανισμών να γίνεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης, χωρίς καμία παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης. Να πετάξουμε τον κομματισμό και το ρουσφέτι έξω από τον δημόσιο τομέα, επιτέλους. Είναι κοινωνική απαίτηση.

Θέλουμε οξυγόνο αξιοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ιδίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι φεύγουν απογοητευμένοι στο εξωτερικό, ότι η χώρα επιτέλους αλλάζει.

Και δεύτερον, οι διοικήσεις των Οργανισμών να αξιολογούνται ανά τακτά διαστήματα τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους.

Δίνουμε τον λόγο στην κοινωνία. Αυτούς υπηρετούμε, σε αυτούς λογοδοτούμε. Το νομοσχέδιο αυτό όμως αποτελεί τον κρίκο σε μια αλυσίδα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, γιατί η πραγματικότητα που ζούμε αποτελεί πολιτική επιλογή. Πολιτική τακτική και σχέδιο της κυβέρνησης είναι η απόλυτη παράδοση στον νεοφιλελευθερισμό, που αποτυπώνεται με γλαφυρό δυστυχώς τρόπο και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που εδώ και μέρες το επεξεργαζόμαστε από κοινού κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, το φετινό προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποκαλύπτει τι και πώς θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε βάρος της κοινωνίας, των πολιτών και του εθνικού συμφέροντος. Οι αριθμοί που αποτυπώνονται στο προσχέδιο περιγράφουν μια χώρα-καταναλωτή, μια χώρα αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που τη μαστίζει, μια χώρα που περιφρονεί τη δημόσια Υγεία, μια χώρα στην οποία δεν χωρούν πια οι ανάγκες και τα όνειρα των ανθρώπων.

Και εξηγούμαι: Από τη μία το προσχέδιο το οποίο μας έχουν δώσει μιλάει για δήθεν μείωση της φορολογίας, αλλά οι αριθμοί μαρτυρούν αύξηση της φορολογίας. Από τη μια μας μιλούν για υποστήριξη του επιχειρείν και της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών και από την άλλη οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών ευρωπαϊκών Ταμείων κατευθύνονται σε ελάχιστους Ομίλους, οι οποίοι με τη δραστηριότητά τους και επειδή δεν έχουν εξαγωγική κατεύθυνση, μεγαλώνουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που έχουμε ως χώρα. Ένα έλλειμμα το οποίο το ανέδειξε και το τόνισε η ίδια η Standard and Poor’s στην ανάλυσή της για την επενδυτική βαθμίδα.

Η κυβέρνηση μιλάει στο προσχέδιο για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι δεν προβλέπονται κονδύλια για άμεση ενίσχυση του προσωπικού που στελεχώνει τον δημόσιο τομέα. Σκεφτείτε το: λέει ότι θα ενισχύσει τη δημόσια διοίκηση και δεν υπάρχουν κονδύλια γι’ αυτό. Και ειδικά προσωπικού υψηλών προσόντων, μετά από πάρα πολλά χρόνια στα οποία ουσιαστικά σε ορισμένους κλάδους του Δημοσίου έχουμε στελεχιακή συρρίκνωση έως και 40%. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, η Παιδεία συνεχίζει να λειτουργεί με χιλιάδες αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι δεν έχουν δικαιώματα και παίρνουν μισθούς πείνας.

Στην Υγεία, την ίδια ώρα που υπόσχονται τα πάντα, παραιτούνται μέχρι και οι διοικητές των νοσοκομείων που οι ίδιοι διορίζουν, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και την ίδια στιγμή συνεχίζεται η φυγή των νέων μας υγειονομικών όλων των κλάδων στο εξωτερικό. Γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να επιβιώσουν στη χώρα μας. Δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί γίνεται: δεν μπορούν να επιβιώσουν στη χώρα μας. Γι’ αυτό φεύγουν.

Μας μιλούν για δημόσια ασφάλεια συνεχίζοντας αυτό που έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε από τις μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αναλογικά, και την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα διογκώνεται με τρόπο ανεξέλεγκτο.

Σε αυτό το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024, η κυβέρνηση δεν αποδεικνύει με οποιονδήποτε τρόπο ότι θα επενδύσει σε υποδομές και σε προσλήψεις δικαστικού και διοικητικού προσωπικού προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά συγχρόνως και στο συνολικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα μας. Είναι ντροπιαστικό να καταλαμβάνουμε τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς σοβαρά ότι μπορούμε να προσδοκούμε σοβαρές επενδύσεις και όχι απλά real estate, όταν σε όλες τις έρευνες διεθνώς οι δείκτες απονομής της δικαιοσύνης αποτελούν ένα από τα τρία βασικά κριτήρια από τα οποία επιλέγουν οι επενδυτές. Ένα από τα τρία βασικά κριτήρια είναι η Δικαιοσύνη για τους επενδυτές. Και μετά λέμε για ποιο λόγο έχουν πέσει οι άμεσες ξένες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ήταν προσωρινές, ήταν real estate.

Άρα, μιλούμε σήμερα για την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που οι δείκτες πραγματικής φορολόγησης αυξάνονται μέσα από τους έμμεσους φόρους και την ακρίβεια. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την Παιδεία, για την Υγεία, για την κοινωνική πρόνοια και τις δράσεις ελέγχου της ακρίβειας.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε για πέμπτη χρονιά να έχουμε την ακριβότερη ενέργεια, τα ακριβότερα καύσιμα, την ακριβότερη στέγη, τα ακριβότερα φάρμακα, το ακριβότερο ράφι στο σούπερ μάρκετ και όλα αυτά σε σχέση με τους μισθούς και το εισόδημα των Ελλήνων.

Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου η κυβέρνηση είναι απλός θεατής της καταστροφής της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχή. Και στο σημείο αυτό, συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλω να σας καλέσω να προσέξετε ιδιαίτερα από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού την απουσία κάθε πρόβλεψης δημοσιονομικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, που είναι η πιο βασική προϋπόθεση για τη φάση κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης, στην οποία θέλουμε να επανέλθουμε.

Η κυβέρνηση παρατηρεί απαθής το τραπεζικό και το παρά-τραπεζικό σύστημα, δηλαδή τους servicers, να λεηλατούν τις περιουσίες των Ελλήνων, αλλά και το εισόδημα ακόμη κι όσων δεν έχουν περιουσίες. Και ρωτώ: είναι δυνατόν να υπάρχει δημογραφική, κοινωνική και παραγωγική ανάπτυξη σε μια χώρα όπου τα 7/10 του πληθυσμού παραμένουν δέσμια αρρύθμιστων χρεών και χαμηλών εισοδημάτων;

Θα έπρεπε να ντρέπονται που υπερηφανεύονται για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε στα κατώτερα υπόγεια της ευρωπαϊκής κοινωνικής βαθμίδας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμφωνήσει στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κάλυψη πρωτογενών πλεονασμάτων 7,5%, μεταξύ 2021 και 2026. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή. Μπορούσαμε να είχαμε ένα πιο ήπιο δημοσιονομικό μονοπάτι; Προφανώς και ναι. Η Γαλλία π.χ., κινείται με πρωτογενή ελλείμματα τα επόμενα τρία χρόνια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύεται με 7,5% πλεονάσματα από ‘δω και πέρα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κανένα ενδιαφέρον για την ίδια τη συζήτηση, κανένα ενδιαφέρον για τα όποια αποτελέσματα, ακόμα κι αν είναι θετικά.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ήδη ότι -αυτό είναι λέξη προς λέξη- η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σ’ εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Αυτό είπε.

Πρωταθλήτρια δηλαδή στη λιτότητα η Ελλάδα, πρωταθλήτρια στη φτωχοποίηση του λαού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία δεν δίνει λύση στην ακρίβεια, δεν παρέχει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, δεν περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των χρεών προς το Δημόσιο, το ζήτημα των χρεών προς τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς.

Έχουμε 11,7% αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των νοικοκυριών στην ΑΑΔΕ για τα έτη 2020 έως 2023. 11,7% αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των νοικοκυριών. Ξέρετε ότι το τελευταίο επτάμηνο η αύξηση ήταν 1,9%, όταν στα προηγούμενα επτάμηνα των προηγούμενων ετών μειωνόταν;

Μας είπε η Νέα Δημοκρατία ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα και θα δανειζόμαστε φθηνότερα. Δεν το βλέπουμε αυτό στο προσχέδιο. Αύξηση του κόστους δανεισμού έχουμε. Το φετινό προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποκαλύπτει τι και πώς θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος των πολιτών, σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Οι αριθμοί που αποτυπώνονται, περιγράφουν μια χώρα-καταναλωτή η οποία είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Σ’ αυτό το προσχέδιο, η κυβέρνηση παρατηρεί απαθής το τραπεζικό και το παρά-τραπεζικό σύστημα.

Κι εμείς, συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στον λαό. Ξεκινάμε τρεις πρωτοβουλίες για την νεανική στέγη και την πρώτη κατοικία, για το ιδιωτικό χρέος, για την ακρίβεια. Η Ελλάδα βιώνει κρίσεις, κρίσεις που ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς γιγαντώνει. Θα βρεθούμε εκεί με τις θέσεις μας, με τις προτάσεις μας για αριστερή προοδευτική λύση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτές τις δραματικές στιγμές, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ στην ανθρωπιστική τραγωδία που ζούμε εδώ και 26 μέρες στην ευρύτερη περιοχή μας. Θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλους τους αθώους αμάχους, είτε Παλαιστίνιους είτε Ισραηλινούς, διότι πληρώνουν ένα τεράστιο κόστος με τη ζωή τους, σε επιλογές στις οποίες δεν συμμετείχαν.

Είναι απαράδεκτο σύσσωμη η Διεθνής Κοινότητα να μη στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, για αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και για απελευθέρωση των ομήρων, για επανεκκίνηση των συνομιλιών, έτσι ώστε να έχουμε μια λύση δυο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά στη βάση των συνόρων του 1967, με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Κυρίως όμως, είναι απαράδεκτο και ντροπή για τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί τον πρωθυπουργό να συναντά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά να αρνείται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, τον οποίο συνάντησαν τόσοι άλλοι πρωθυπουργοί.

Αποτελεί ντροπή για τον ελληνικό λαό να ακούει τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει στον Ισραηλινό ομόλογό του πως, λέξη προς λέξη, «ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος». Και ότι «η ανθρωπιστική εκεχειρία, πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη».

Άρα, τι άλλο πρέπει να γίνει για να γίνει απαραίτητο; Τι άλλο πρέπει να γίνει; Αποτελεί ντροπή ν’ ακούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι έχει ο ίδιος παρέμβει για την προστασία της Μονής του Αγίου Πορφυρίου, να σκοτώνονται άμαχοι που προστάτευαν τα κτίρια της Μονής, και η κυβέρνηση να μην ψελλίζει καν μια λέξη καταδίκης.

Κυρίως, αποτελεί ντροπή να κατατίθεται ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με στήριξη της Γαλλίας, με στήριξη της Ισπανίας, με στήριξη της Πορτογαλίας, και η Ελλάδα να απέχει. Και επιπλέον να μην τολμά ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση να πει τις λέξεις «κατάπαυση πυρός».

Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και το διεθνές Δίκαιο στην περιοχή της. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της κυβέρνησής μας, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε βέβαια σε σχέση με τον επικίνδυνο ρόλο του Ιράν, είτε στην Ουκρανία, απέναντι στην αιματηρή και παράνομη εισβολή της Ρωσίας.

Αλλά η στάση αυτή επιβάλλει να αποτελούμε ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στη δική μας περιοχή. Όχι να βασιζόμαστε σε μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων και των αρχών της χώρας μας. Όχι να επιδιώκουμε τον ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου, ένα φυλάκιο το οποίο αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα καθήκοντα προκειμένου να αναβαθμίσει δήθεν τη θέση του στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η σημερινή κοινή σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας και Τμημάτων του κόμματος είναι ενδεικτική της συνέπειας έναντι των δεσμεύσεων που ανέλαβα ως Πρόεδρος, καθώς από την πρώτη στιγμή είπα ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας ώστε να είμαστε απόλυτα αποτελεσματικοί, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι.

Χρησιμοποιώ τη λέξη «απόλυτα» για να περιγράψω τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της εργασίας όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του κόμματος. Επειδή ακριβώς κανένας δεν κατέχει τη μόνη αλήθεια. Και δεν είναι αυτονόητο ότι οι βουλευτές και τα Τμήματα του κόμματος γνωρίζουν τα πάντα για τα πάντα.

Ως Πρόεδρος, δίνω έμφαση στη συλλογική δουλειά. Θέλουμε να γίνουμε το υπόδειγμα ενός σύγχρονου, συμμετοχικού και δημιουργικού κόμματος. Και όχι ένα κόμμα-συμμέτοχος σε μια διαχειριστική λογική που έχει αποδειχθεί πια ότι δεν λειτουργεί.

Για να λεγόμαστε “σύντροφοι” και αυτό να σημαίνει κάτι, πρέπει κόμμα και βουλευτές αλλά και κάθε διαθέσιμη συμβολή που έρχεται από την κοινωνία, να γίνουμε μία, ενιαία και νικηφόρα ομάδα. Μία ομάδα, ενιαία και νικηφόρα.

Σας καλώ λοιπόν όλες και όλους, όπως είπα νωρίτερα, να γίνετε το παράδειγμα και το υπόδειγμα με τον πλούτο των προτάσεων που θα φέρετε ως Τμήματα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Και ως κοινοβουλευτική ομάδα, στο βήμα της Βουλής. Να μας ακούσουν όλοι και να πεισθούν ότι αξίζουμε τη θετική τους ψήφο. Όπως κάναμε σήμερα με την πρότασή μας για τη δημόσια διοίκηση.

Στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα, σ’ εσάς, πέφτει ένα μεγάλο μερίδιο από τη μεγάλη, την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε. Να μην αφήσουμε τίποτα αναπάντητο, τίποτε ατιμώρητο, τίποτα κρυμμένο απ’ όσα διαπράττει και επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης. Να μη μασήσουμε τα λόγια μας για το κοινωνικό χάσμα και την προκλητική αδικία που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας με ευθύνη της κυβέρνησής του, Να ορθώσουμε ένα τείχος αγώνα για την προστασία του κράτους Δικαίου, η οποία υπονομεύεται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Και θυμάστε τι είχα πει στην τελευταία μας συνάντηση; Δεν πρόκειται να βαφτίσουμε «λάθος» τις αλήθειες που λέτε εσείς εδώ μέσα. Ποτέ. Αντιθέτως, τις αλήθειες αυτές θα τις πούμε στις γειτονιές, στα κινήματα, στις κοινωνικές οργανώσεις, όπου χτυπά η καρδιά του λαού και της νεολαίας.

Να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης ή κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθέναν από μας. Και να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, σε κάθε βήμα, κάθε πρόκληση της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια και τους κινδύνους.

Και ξέρετε κάτι; Όλοι εμείς εδώ που ασχολούμαστε με τα κοινά, ξεχνάμε καμιά φορά για ποιο λόγο ασχοληθήκαμε με τα κοινά. Είναι για τον απλό πολίτη. Αυτή πρέπει να είναι η μόνη πυξίδα μας. Αλλιώς δεν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.

Και απέναντί μας έχουμε ένα καθεστώς, όπως είπα, ιδιότυπο. Είμαστε στη θέση 107 στην ενημέρωση. Και θέλουν να δημιουργήσουν ρήγματα μεταξύ μας. Τεχνητά ρήγματα. Θα προκαλέσουμε εμείς με τη στάση μας, τις ενωτικές πρωτοβουλίες, με αποφασιστικότητα, ρήγματα στις δικές τους πολιτικές. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Εμείς θα προκαλέσουμε ρήγματα σ’ εκείνους. Ρήγματα στο καθεστώς τους, για το καλό της κοινωνίας. Με τη φυγή προς την κοινωνία, προς τον λαό, όπως έκανε πάντα η Αριστερά.

Θα ήθελα, λοιπόν, με κάθε σεβασμό στον ρόλο σας, να σας καλέσω να υπηρετήσουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ πολύ

Φωτο: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/Eurokinissi


Σχολιάστε εδώ