Τέσσερις «μνηστήρες» για τις Φυλακές Κορυδαλλού

Τέσσερις «μνηστήρες» για τις Φυλακές Κορυδαλλού

–Ποια εταιρικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μετεγκατάσταση

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία της μετεγκατάστασης των Φυλακών Κορυδαλλού σε έκταση 100 στρεμμάτων περίπου στον Ασπρόπυργο, στο λεγόμενο στρατόπεδο «Αμερικανικής Ευκολίας».

Στον διαγωνισμό για το έργο των 617 εκατ. ευρώ, που θα γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και βγήκε στον… αέρα τον Σεπτέμβριο και η πρώτη φάση του ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, μπήκαν τελικά τέσσερις εταιρείες, είτε ως όμιλοι είτε ως κοινοπρακτικά σχήματα, και αυτές είναι που θα διεκδικήσουν την αναδοχή του έργου. Οι τέσσερις εταιρείες που διεκδικούν τη μετεγκατάσταση των φυλακών είναι: Άβαξ ΑΕ, Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα ΑΕ Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών, Μυτιληναίος ΑΕ Όμιλος Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΤΑΙΠΕΔ, η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των τεσσάρων φακέλων με τους οποίους οι τέσσερις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καθώς και με την προεπιλογή των εταιρειών που θα προκριθούν για τη δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Η συμμετοχή του Δημοσίου στη δαπάνη της μετεγκατάστασης των φυλακών δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το έργο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τις ακόλουθες κτιριακές παρεμβάσεις και υποδομές: Κεντρική πύλη εισόδου, πτέρυγες κράτησης (εννέα γενικές, μία ΚΕΘΕΑ με βοηθητικό κτίριο, μία ΟΚΑΝΑ, μία ευάλωτων ομάδων και δύο σχολικής εκπαίδευσης, μία εργαζομένων στις κεντρικές αποθήκες, μία κρατουμένων ΑμεΑ, πειθαρχικά κελιά κ.λπ.), κτίριο διοίκησης, δικαστικό μέγαρο, ιατρείο, δύο κλινικές (γενική και ψυχιατρική), εξωτερικά ιατρεία, βιβλιοθήκη, γραμματεία, σχολικό συγκρότημα, εργαστήριο τεχνικής εκπαίδευσης, εκκλησία, φυλάκιο φρουράς, κέντρο ενέργειας, 18 υπερυψωμένες σκοπιές ελέγχου, πύργο ελέγχου, κέντρο μεταγωγών, γήπεδα, προαύλιο κ.λπ.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις: Προαύλια πτερύγων, εσωτερικό οδικό δίκτυο, αθλητικές εγκαταστάσεις και ελικοδρόμιο, υποδομές ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, κέντρο πυρόσβεσης.

Η διάρκεια της σύμβασης του αναδόχου που θα προκριθεί θα είναι τουλάχιστον 30 χρόνια, ενώ στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ πήγαν στη Βρετανία και είδαν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις κράτησης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον πρωτότυπες στην ΕΕ και με βάση αυτές καταρτίστηκαν οι γενικές γραμμές του έργου σε ο,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ