Ολοταχώς προς τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοταχώς προς τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ

–Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και διαφωνούντων

Σε δρόμο χωρίς επιστροφή και με τερματικό σταθμό τη διάσπαση έ­χουν μπει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ρήγ­μα που προκλήθηκε με την ανάδειξη του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος δεν έχει καταστεί μόνο αγεφύρωτο (διευρύνεται σταθερά…) αλλά διατρέχει, επιπλέον, και κάθετα το κομματικό οικοδόμημα. Από το… ρετιρέ μέχρι τα θεμέλια.

Οι ίντριγκες, οι λεκτικές αψιμαχίες και το παρασκήνιο έδωσαν τη θέση τους στα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στις λοιδορίες και στις πολιτικές συκοφαντίες. Κι αν μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε συμπτώματα κρίσης, πλέον έχει φτάσει στα όρια του εκφυλισμού και η επόμενη φάση θα είναι η διάλυση. Ηγεσία και «αντιφρονούντες» δεν είναι απλώς «δύο ξένοι στην ίδια πόλη» αλλά… δύο εχθροί στην ίδια γειτονιά.

Τα στελέχη που εξαρχής στάθηκαν απέναντι από τον Στ. Κασσελάκη τον κατηγορούν ευθέως ότι προχωράει βάσει σχεδίου στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα με φιλελεύθερα (δεξιά) χαρακτηριστικά. Και ότι απώτερος στόχος του είναι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εξυπηρετεί εξωπολιτικά κέντρα στη χώρα, ενδεχομένως και εκτός αυτής.

Από την πλευρά τους, ο κ. Κασσελάκης και οι περί αυτόν κατηγορούν τα συγκεκριμένα στελέχη για ευθεία και συνειδητή υπονόμευση του κόμματος, ενώ υποστηρίζουν ότι οι ενστάσεις (αιτιάσεις) τους είναι προφάσεις και ότι ο απώτερος σκοπός τους είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία νέου κόμματος.

Οργή
Το γεγονός που πυροδότησε την ένταση των τελευταίων ημερών ήταν η απόφαση του Στ. Κασσελάκη (ευρισκόμενος στις ΗΠΑ) να διαγράψει τον Στ. Τζουμάκα, κατηγορώντας τον για ευθεία αμφισβήτηση, με ανεπίτρεπτους ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας.

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, καθώς τέτοιου είδους πρακτικές είναι ασυνήθιστες για τον χώρο της Αριστεράς γενικά αλλά και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αυτό που ξεχείλισε το… ποτήρι της οργής ήταν η διαγραφή (παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας) των Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη και Δ. Βίτσα. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Στ. Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος, με βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της ηγεσίας.

Τα συμβαίνοντα στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται ραγδαία και τείνουν να προσλάβουν δραματικές διαστάσεις. Κι αν μέχρι πρότινος θεωρούνταν βέβαιο ότι το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών θα γίνει στο πεδίο της Κεντρικής Επιτροπής, που πρόκειται να συνέλθει στις 11 – 12 Νοεμβρίου, το διάστημα που μεσολαβεί είναι τεράστιο από πολιτικής απόψεως και, κατά συνέπεια, πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τότε.

Άδηλο μέλλον
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει τη χειρότερη περίοδό του από το 2010 και μετά, ίσως και νωρίτερα.

Η κρίση που βιώνει είναι πρωτόγνωρη και θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να ξαναβρεί τον βηματισμό του, πόσω μάλλον να ανακάμψει πολιτικά και να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας. Αν, δε, οδηγηθεί στη διάσπαση, που αυτή την ώρα φαντάζει αναπόφευκτη, το μέλλον του κόμματος θα καταστεί άδηλο.

Οι μόνοι κερδισμένοι από τον κατακερματισμό θα είναι πρωτίστως η κυβέρνηση και ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε δεύτερο επίπεδο το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ