Μητσοτάκης – Economist: Περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα, σε μια εποχή ενισχυμένων γεωπολιτικών προκλήσεων
“Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη λάθος πλευρά της ιστορίας χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς –όχι τρομοκρατική οργάνωση”
Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών υποχρεώσεων στην Ε.Ε. υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν έτσι να δαπανούν περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα, σε μια εποχή ενισχυμένων γεωπολιτικών προκλήσεων.
Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Xαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν μιλάει εξ ονόματος των Παλαιστινίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Υπογράμμισε επίσης τη διαθεσιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης και μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποσταθεροποιηθούν αραβικές χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν ρόλο στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη λάθος πλευρά της ιστορίας χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς –όχι τρομοκρατική οργάνωση αλλά– απελευθερωτικό κίνημα. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πως έγκειται στην Τουρκία να διατηρηθεί αυτή η πορεία. Ακόμη και αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, δεν χρειάζεται η Ελλάδα να είναι αποδέκτης συνεχών απειλών για την εδαφική της ακεραιότητα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το μέλλον των φιλελεύθερων δημοκρατιών και την απειλή του λαϊκισμού, μεταξύ άλλων σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, και μάλιστα από τη θέση της αντιπολίτευσης, «γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη».
Francis Fukuyama, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
«Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα, τονίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν θέλει το ΝΑΤΟ, του αρέσει περισσότερο η Ρωσία από την Ουκρανία και είναι φίλος του Όρμπαν».
Ευρύτερα, μίλησε για έναν πολυπολικό και άρα πιο επικίνδυνο κόσμο, όπου υπάρχουν πολλές μικρές δυνάμεις, «πολλοί παίκτες που δεν μπορούν να ελεγχθούν και δρουν ανεξάρτητα».
Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι συμβαίνουν παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα δύο μέτωπα διαμορφώνουν ένα απαιτητικό περιβάλλον για τις ΗΠΑ, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτουν για τη διευθέτηση των κρίσεων.
Το Κατάρ υποστηρίζει τη Χαμάς, όμως άλλες δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διαφορετική προσέγγιση και έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Φουκουγιάμα.