100 χρόνια… φαγούρας στη γειτονική χώρα

100 χρόνια… φαγούρας στη γειτονική χώρα

[ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ…]

Φέτος, η γειτονική χώρα κλείνει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της δημοκρατίας της και στην ελληνική Θράκη ήδη ξεκίνησαν οι εορτασμοί…
Στην Κομοτηνή, πριν από λίγες ημέρες, εγκαινιάστηκε μια έκθεση ιστορικών αντικειμένων καθημερινότητας.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον παράνομο σύλλογο Ένωση «Τουρκικής» Νεολαίας ήταν όλοι εκεί… Από τον πρόξενο, μετά της συζύγου του, μέχρι τον ψευδομουφτή της Κομοτηνής.

Στο ενδιάμεσο

Ο ψευδομουφτής στο ενδιάμεσο τέλεσε και μια προσευχή για τα θύματα της Παλαιστίνης, που διαβάστηκε σε όλα τα τεμένη της ελληνικής Θράκης στις 20 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Συμβουλευτικό Συμβούλιο «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», η ανθρώπινη τραγωδία που βίωσαν οι παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι μετά τις βίαιες επιθέσεις του Ισραήλ συζητήθηκε σε όλα τα τζαμιά στις επαρχίες Κομοτηνής, Ξάνθης και Έβρου και μεταφέρθηκε στην κοινότητα από θρησκευτικούς αξιωματούχους στα κηρύγματα της Παρασκευής.
Μια πρωτοβουλία που εκλαμβάνεται ως πρόβα τζενεράλε της… παράστασης που έδωσε προ ημερών ο διευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων στην Τουρκία, ο οποίος ανέλαβε να στείλει… μήνυμα προς το Ισραήλ.
Στην Αγια-Σοφιά, λοιπόν, όπως συνηθίζει, ο Αλί Ερμπάς ανέβηκε στον άμβωνα και κρατώντας… ένα σπαθί, όπως επίσης συνηθίζει, αναφέρθηκε στα «χτυπήματα με βόμβες στη Γάζα»…

Το τραγούδι

Συνεχίζοντας τους εορτασμούς στην ελληνική Θράκη, πραγματοποιήθηκε και στην Ξάνθη εκδήλωση ακόμη πιο… φαντασμαγορική, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας «Δυτικής Θράκης».
Την επίσημη ομιλία ανέλαβε να εκφωνήσει ο πρόεδρος του συλλόγου Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος, μετά τη… μετάλλαξη που υπέστη πριν από μία δεκαετία περίπου, εμφανίστηκε νεοοθωμανικότερος των νεοοθωμανών: «Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι μόνο η επέτειος ίδρυσης της πατρίδας μας αλλά και η επέτειος ίδρυσης ολόκληρου του τουρκικού κόσμου».
Αυτό το… «της πατρίδας μας» σχεδόν φυσιολογικό ακούγεται πλέον, μιας και οι άνθρωποι επιδίδονται συνεχώς στο γνωστό ανθελληνικό… σαφάρι, αλλά για τον… «τουρκικό κόσμο» απαιτείται μια κάποια προετοιμασία για να αντεπεξέλθει κανείς.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη επέτειος «είναι η επέτειος της μοίρας και της μειονότητάς μας», προσθέτοντας ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ «είναι επίσης συμπατριώτης των ‘‘Τούρκων’’ των Βαλκανίων» (εξ ου και ο «τουρκικός κόσμος»)…
Πάντως, παρά την… υπερπροσπάθεια και τον ποιητικό / ανατολίτικο οίστρο, δεν κατάφερε ο πρόεδρος να παραβγεί τους μαθητές, που στο δικό τους κομμάτι τραγούδησαν το… ευρέως διαδεδομένο τραγούδι «Τα παιδιά του Ατατούρκ» – καμία σχέση με τα «Παιδιά του Πειραιά»…
Όχι, για να καταλάβουμε όλοι πώς μεγαλώνουν, εν έτει 2023, τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης (και όλης της Τουρκίας…).

Γάζα και δημοκρατία

Πάντως, και στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στο «πολεμικό δράμα», οριοθετώντας το φυσικά στους Παλαιστίνιους: «Δεν θέλουμε άλλη λύση στο πλαίσιο μιας δομής δύο κρατών με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και τα σύνορα του 1967 να ισχύουν. Εμείς ειδικά δεν θέλουμε βόμβες», είπε, παραδίδοντας ένα σαφές μήνυμα. Αποδέκτες, οι μικροί της εκδήλωσης, οι οποίοι χρειάστηκε, εκτός από το τραγούδι για τον Κεμάλ, να παρουσιάσουν και τη θεατρική παράσταση με τον… εύγλωττο τίτλο: «Δημοκρατία».
Τελικά, είναι πολύ δύσκολο να είσαι παιδί στις μέρες μας…

43 λεπτά

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να δείξει σε δημοσιογράφους μέρος της συλλογής της τεκμηρίωσής της περί των «επιβεβλημένων αντιποίνων»…
Πρόκειται για 43 λεπτά φρικιαστικών σκηνών δολοφονίας, βασανιστηρίων και αποκεφαλισμών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι.
Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις «παράπλευρες απώλειες» (αν και δεν είναι σίγουρο πως ακόμη κι αυτός ο φρικιαστικός όρος, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Σερβίας, στις απαρχές της νέας χιλιετίας, δεν θεωρείται παρωχημένος πλέον), δηλαδή, τα 2.360 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον Ισραηλινό Στρατό από τις 7 Οκτωβρίου.

Προαναγγελία;

Έτσι, με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό να παίρνει τα… πολύ πάνω του, η κατάσταση στον πλανήτη φαίνεται ότι οδηγείται και πάλι στα άκρα…
Από τη μια, ISIS και Τζιχάντ καλούν τον μουσουλμανικό κόσμο σε πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και των Εβραίων, από την άλλη, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι προαναγγέλλουν την έναρξη του… Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας (πολύ… ταιριαστό), οι μάχες που δίνει η χώρα του κατά της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς «γίνονται μέρος μιας παγκόσμιας σύρραξης κατά των ακραίων ισλαμιστών, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάλογη ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου».
«Οι ενέργειές μας κατά της Χαμάς αποτελούν μόνο ένα μέρος από μια ευρύτερη μάχη. Και αυτός δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος. Το ακραίο Ισλάμ θέτει απειλή και εντός της Ευρώπης, όπως και σε άλλες κοινότητες», τόνισε ο Ισραήλ Κατς, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι οι αμέτρητοι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν κατατρέξει στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ευρώπη.

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: facebook.com/RTErdogan

Σχολιάστε εδώ