Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Τα οικονομικά της σκοτεινής Χαμάς

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Τα οικονομικά της σκοτεινής Χαμάς

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης για να διοχετεύει την οικονομική υποστήριξη από φιλανθρωπικά ιδρύματα και φιλικά έθνη, περνώντας μετρητά μέσω σηράγγων στη Λωρίδα της Γάζας ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις.

Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε κεφάλαια μετά την τρομοκρατική επίθεση των ενόπλων της οργάνωσης, που σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους.

Η Ισραηλινή Αστυνομία πάγωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Barclays, καθώς οι Αρχές δήλωσαν ότι συνδέεται με τη συγκέντρωση χρημάτων της Χαμάς, και μπλόκαρε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνταν για τη συγκέντρωση δωρεών, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι λογαριασμοί είναι αυτοί και πόσα χρήματα περιείχαν.

Η κίνηση αυτή έριξε τους προβολείς σε ένα πολύπλοκο οικονομικό δίκτυο που στηρίζει τη Χαμάς και την κυβέρνησή της στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί από το 2007.

Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Χαμάς, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια, προέρχεται από φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και το Κατάρ ή από «φιλανθρωπικές οργανώσεις».

Η οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη τα κρυπτονομίσματα, αφού το σύστημα λογιστικών βιβλίων των κρυπτονομισμάτων μπορεί να καταστήσει τις συναλλαγές αυτές μη ανιχνεύσιμες.

Μέχρι πέρυσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία.

Τα κεφάλαια για τους Παλαιστινίους μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μεταφέρουν μετρητά με τα χέρια από τα σύνορα στη Γάζα.

Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημοσίους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά.

Ένα αντίγραφο αυτού του φύλλου πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ. Μετά την επίθεση της Χαμάς, όλα αυτά παύουν να ισχύουν, επιδεινώνοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ