Τα πρώτα παπούτσια στην Ευρώπη

Τα αρχαιότερα παπούτσια στην Ευρώπη ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ισπανία. Πρόκειται για σανδάλια από χορτάρι, τα οποία χρονολογούνται 6.000 χρόνια πίσω.

Βρέθηκαν μέσα σε έναν σωρό από αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν σε σπηλιά που λεηλατήθηκε από ανθρακωρύχους τον 19ο αιώνα και αναλύθηκαν σε μια καινούργια μελέτη.

Ήταν μεταξύ μιας συλλογής αρχαίων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά νυχτερίδων στην Ισπανία, που λεηλατήθηκε από ανθρακωρύχους τον 19ο αιώνα.

Η χαμηλή υγρασία και οι δροσεροί άνεμοι στο σπήλαιο τα κράτησαν ασυνήθιστα καλοδιατηρημένα. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης καλάθια και ένα σύνολο εργαλείων.

«Τα αντικείμενα είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών φυτικών ινών στη Νότια Ευρώπη μέχρι στιγμής», είπε η συν-συγγραφέας της μελέτης Maria Herrero Otal.
Οι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκε στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ορισμένα αντικείμενα του σετ χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια.

Τα σανδάλια που αναλύθηκαν χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τύπους χόρτου στη δομή τους, είπαν οι ερευνητές, αλλά περιλάμβαναν και άλλα υλικά, ό­πως δέρμα και α­σβέστη.
Χρονολογούνται στη Νεολιθική Περίοδο, καθιστώντας τα παλαιότερα από τα δερμάτινα παπούτσια 5.500 ε­τών, που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην Αρμενία το 2008.

Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6.000 ετών ήταν το Cueva de los Murcielagos ή Σπήλαιο των Νυχτερίδων, στην Ανδαλουσία, στη Νοτιοδυτική Ισπανία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, η πρόσβαση στο σπήλαιο έγινε για πρώτη φορά το 1831 από έναν γαιοκτήμονα που μάζευε γκουανό νυχτερίδας (περιττώματα), που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή λιπασμάτων.

Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα χρησιμοποιήθηκε από ανθρακωρύχους, που κατά την εξόρυξη του σπηλαίου ανακάλυψαν μια τρύπα που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και, μεταξύ άλλων, δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ