Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία.

Στο κρίσιμο ερώτημα εάν σήμερα χρειάζεται ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κορμός της ευρύτερης προοδευτικής, αριστερής παράταξης, ανεξάρτητος από ισχυρά συμφέροντα και πλειοψηφική δύναμη αλλαγής και κοινωνικού μετασχηματισμού, η απάντηση είναι ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ!

Αυτό είναι το πολιτικό και κοινωνικό αίτημα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου. Οι προοδευτικές συνεργασίες είναι σημαντικές στη Βουλή, στην Αυτοδιοίκηση, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές, στους χώρους δουλειάς και στα κοινωνικά κινήματα.

Η μαζική συμμετοχή 150.000 νέων και παλαιών μελών στη διαδικασία εκλογής προέδρου ανέδειξε την κοινωνική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έστειλε ένα τριπλό μήνυμα: Να ανταποκριθεί δυναμικά στον ρόλο του, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην ανασυγκρότησή του και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες δημιούργησαν έντονες εντάσεις και κλίμα εσωστρέφειας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να επουλώσουμε τα τραύματα που δημιουργήθηκαν και να διασφαλίσουμε την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η ενότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ή ένας ευσεβής πόθος. Βασίζεται στην αναγκαία πολιτική και προγραμματική συμφωνία, που διασφαλίζεται με τη συλλογικότητα, την ελεύθερη έκφραση, τη σύνθεση και τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και αποφάσεων.

Στην πορεία προς το συνέδριο, καλούμαστε να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και να πιάσουμε τον σφυγμό των κοινωνικών μεταβολών και αναγκών. Να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα, την πολιτική και προγραμματική μας κατεύθυνση και τις κοινωνικές αναφορές μας, να επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις μας και να δρομολογήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία και στη δράση μας, ώστε να αποκαταστήσουμε τις κοινωνικές μας αναφορές και την προγραμματική μας αξιοπιστία.

Να επιβεβαιώσουμε ότι απευθυνόμαστε στους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, του Σοσιαλιστικού Χώρου και του Προοδευτικού Κέντρου με σταθερές τις αξίες και τις αρχές μας για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Να πείσουμε ότι δεν είναι μονόδρομος μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην αγωνία της ατομικής επιβίωσης. Να εκφράσουμε με σύγχρονους όρους μια κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των δυνάμεων της παραγωγής, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των επιστημόνων, της νέας γενιάς και των απόμαχων της δουλειάς, καθώς και των ανέργων και των κοινωνικά αδύναμων.

Να παρουσιάσουμε ένα εναλλακτικό και αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο για βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, με κανόνες, συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα, ένα σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος, την ενίσχυση της δημοκρατίας και ένα δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον φασισμό και στην Ακροδεξιά. Οι δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση, οι διευρυνόμενες ανισότητες, το ανεξέλεγκτο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι μεγάλες αλλαγές που επιφέρει η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή, στην εργασία, στην ενημέρωση και στη δημοκρατική λειτουργία απαιτούν επεξεργασμένες θέσεις, αποτελεσματικές απαντήσεις και αγώνα στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες οφείλουμε να ανταποκριθούμε, προκειμένου να είμαστε μια ενεργή προοδευτική δύναμη στην κοινωνία και η αξιόπιστη ελπίδα και προοπτική του λαού μας για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ