Γ. Νικητιάδης στο “Π”: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις στην Ευρωζώνη

Γ. Νικητιάδης στο “Π”: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις στην Ευρωζώνη

Tου
ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δωδεκανήσου,
Επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης,
πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού


Η καθημερινότητα του πολίτη στη χώρα μας είναι αμείλικτη, με τις τιμές που αναγκάζεται να πληρώνει ακόμη και για βασικά αγαθά επιβίωσης να αυξάνονται συνεχώς. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέκεται απλός παρατηρητής των ανατιμήσεων και της ακρίβειας που μαστίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτά επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της Eurostat, που κατατάσσουν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις σημαντικών αγαθών και υπηρεσιών.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το φυσικό αέριο και η βενζίνη. Η τιμή του πρώτου την τετραετία 2019 – 2022 σημείωσε αύξηση 191,5%, εκτινάσσοντας την Ελλάδα στη πρώτη θέση ως προς την αύξηση τιμής για το εν λόγω διάστημα στην ΕΕ, με τον μέσο όρο αύξησης στις χώρες της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 122,7%. Οι έλληνες πολίτες πλήρωσαν, δηλαδή, ακριβότερο φυσικό αέριο από τους πολίτες της Ευρωζώνης για το διάστημα 2019 – 2022 σε ποσοστό 68,9%. Αντιστοίχως, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση με τις υψηλότερες τιμές στην ΕΕ.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά, ως υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Ανάπτυξης, είχαμε επισημάνει ότι η αναποτελεσματικότητά τους και η αποτυχημένη πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ακολουθούν την ίδια πορεία με τα μέτρα που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2008, την αποτυχία των οποίων παραδέχθηκε στη συνέχεια ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.

Οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα. Η πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής» έχει μεμπτά σημεία και δεν προβλέπει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του 5% στις τιμές. Αυτό εναπόκειται στην καλή θέληση των εταιρειών.

Επίσης, η όποια μείωση δεν θα πρέπει να αφορά προϊόντα των οποίων η τιμή θα μειωνόταν έτσι κι αλλιώς εξαιτίας της δραστικής μείωσης των άλλων συντελεστών διαμόρφωσης των τελικών τιμών.

Ταυτοχρόνως, τα υπόλοιπα μέτρα, με γνωστοποιήσεις των τιμών και των αυξήσεών τους σε υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο τον απώτερο έλεγχό τους, προϋποθέτουν την ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι εντελώς αποδυναμωμένοι.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποξενωθεί πλήρως από την ελληνική πραγματικότητα στο λιανεμπόριο και την καταναλωτική καθημερινότητα. Όσα ανακοίνωσε έως τώρα έχουν μηδενικό ουσιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία των νοικοκυριών, καθώς βασίζονται στην επικοινωνιακή πολιτική και όχι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τα «pass», που είναι ουκ ολίγα, δεν είναι μέτρα, ούτε καν ημίμετρα.

Επί 27 μήνες, οι τιμές των προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης συνεχώς ανεβαίνουν. Στα ποτά και στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις σημειώνουν διψήφιο ποσοστό τους τελευταίους 17 μήνες. Παραλλήλως, έχει διαφανεί πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει καμιά πρωτοβουλία, ούτε να αντιπαρατεθεί με τα μεγάλα συμφέροντα της αγοράς. Αντιθέτως, η κυβέρνηση φέρεται να σέρνεται σε διάλογο με τους επιχειρηματικούς κύκλους, ζητώντας ελεημοσύνη, καθώς αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Οι έλεγχοι που έχουν γίνει έως αυτήν τη στιγμή και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων. Δεν αποτελούν ριζοσπαστική δράση, που θα φέρει απτά και άμεσα αποτελέσματα, με μειώσεις τιμών στην αγορά.

Οι κανόνες της αγοράς, που συνδυάζονται άμεσα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις συνέπειες που προκαλούν τα καιρικά φαινόμενα, δυστυχώς μας προδιαθέτουν για νέες ανατιμήσεις. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αυτές, αλλά ακόμη και να τις προβλέψει. Ήδη στην αγορά καυσίμων έχουμε τις πρώτες ανατιμήσεις και σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων στην αγορά τροφίμων τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει εδώ και καιρό μέτρα για την άμεση ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών από τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις. Βασικότερο αυτών είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης. Το μέτρο αυτό θα έχει απτό αντίκτυπο, με μειώσεις τιμών στα είδη αυτά.

Έχουμε, μάλιστα, πολλές φορές τονίσει την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την κυβέρνηση και όχι την απαξίωσή της, όπως συνέβη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και, δυστυχώς, συνεχίζεται και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι οι απόψεις και οι προτάσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, οι οποίες, και εδώ με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν περιοριστεί από το πλαίσιο του διαλόγου.

Τέλος, θα πρέπει, επιτέλους, να δούμε ως χώρα την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που ανατιμώνται αφορά παράγωγα του πρωτογενή τομέα. Το κόστος παραγωγής τους, σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια αυτήν τη στιγμή.

Στη χώρα μας έχει πολλά χρόνια να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, όσον αφορά τα προϊόντα που οι Έλληνες καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Η παροχή κινήτρων σε νέους ανθρώπους, ώστε να ασχοληθούν επαγγελματικά και ταυτοχρόνως επιχειρηματικά με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, και παραλλήλως η ενδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων θα πρέπει να αποτελέσουν βασικά στοιχεία του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: vimatisko.gr


Σχολιάστε εδώ