Ελ. Βόζεμπεργκ στο “Π”: Τι σημαίνει για τους πολίτες η επενδυτική βαθμίδα

Ελ. Βόζεμπεργκ στο “Π”: Τι σημαίνει για τους πολίτες η επενδυτική βαθμίδα

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας


Την περασμένη Παρασκευή η Standard & Poor’s έγινε ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης, μετά την DBRS, που έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Το ερώτημα, όμως, που εύλογα προκύπτει είναι εάν η αναβάθμιση της εθνικής μας οικονομίας έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Ιδίως σε μια περίοδο που αυτά δοκιμάζονται από το ισχυρό κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά εξαιτίας των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων.

Κατ’ αρχάς, η επενδυτική βαθμίδα συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και κατ’ επέκταση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και χαμηλότερες δόσεις δανείων για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Περαιτέρω, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δείχνει αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και προετοιμάζει το έδαφος για περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις στην πατρίδα μας από σοβαρούς ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Επίσης, θέμα χρόνου θεωρείται η μετάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες αγορές, που βρίσκεται σήμερα, στις ανεπτυγμένες αγορές, κίνηση που θα σηματοδοτήσει την είσοδο νέων σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι ανωτέρω επενδύσεις θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους πολλές νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον, η επόμενη θετική παράμετρος θα είναι η τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που αυτομάτως σημαίνει αυξημένα κρατικά έσοδα.

Αυτή είναι μια εξέλιξη βαρύνουσας σημασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς τα αυξημένα κρατικά έσοδα ανοίγουν τον δρόμο για πρόσθετες κοινωνικές παροχές και στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ειδικά αυτήν την περίοδο η ανάγκη στήριξης των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από την ακρίβεια είναι επιτακτική, όταν οι τιμές, ιδίως στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έχουν ανέβει στα ύψη.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, από την πρώτη στιγμή έχει αποδείξει εμπράκτως ότι εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει τις πιο ευάλωτες ομάδες και το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποιο διεθνές περιβάλλον καλείται να λειτουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, δοθέντος ότι από τις αρχές του 2020, όταν ενέσκηψε η πανδημία, η μία σοβαρή κρίση διαδέχεται την άλλη.

Ωστόσο, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, η Ελλάδα στέκεται όρθια και εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, την ώρα που ακόμη και οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ύφεσης.

Οι διεθνείς επενδυτές το αναγνωρίζουν εμπράκτως, με πιο πρόσφατο παράδειγμα ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ιταλικό τραπεζικό κολοσσό UniCredit για εξαγορά του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank και για στρατηγική συνεργασία των δύο τραπεζικών ομίλων.

Μάλιστα, είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση που γίνεται από ευρωπαϊκή σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο τη φερεγγυότητα και την αυξημένη αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος αλλά και την αλλαγή σελίδας εν γένει για την εθνική μας οικονομία.

Είναι αλήθεια ότι τα πιο χειροπιαστά οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση των κοινωνικών παροχών, οι πολίτες θα τα διαπιστώσουν σταδιακά, σε μεσοπρόθεσμη βάση, δοθέντος ότι οι αλλαγές αυτές δεν συντελούνται εν μια νυκτί.

Αυτό, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι το ότι, με την υπογραφή και των μεγαλύτερων διεθνών οίκων αξιολόγησης, αφήσαμε πίσω μια πολυετή περίοδο κρίσης και η επιστροφή στην κανονικότητα για την πατρίδα μας δεν είναι πλέον ευχή αλλά γεγονός.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ