Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές οι κινήσεις Μητσοτάκη
–Ανασχηματισμός… αργότερα, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου
Φυγή προς τα εμπρός, προκειμένου να βγουν από το δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα δυσμενή αποτελέσματα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με… ενέσεις αισιοδοξίας, όπως το ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πολιτική κυριαρχία, αλλά και με… προειδοποιητικά σήματα προς τους υπουργούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να βγάλει από την αδράνεια την κυβερνητική μηχανή και να της δώσει νέα ώθηση. Με το σκεπτικό αυτό, η ατζέντα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου ήταν «φορτωμένη» με νομοθετικές πρωτοβουλίες, αποφάσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, σε μια απόπειρα να καταστεί σαφές προς την ελληνική κοινωνία ότι οι εκλογές τελείωσαν, η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα και συνεχίζει… ακάθεκτη το έργο της. Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.
Σε μόλις οκτώ (8) μήνες θα στηθούν εκ νέου κάλπες στη χώρα, αυτήν τη φορά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ο στόχος και σε αυτές τις εκλογές για το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το εγχείρημα αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς –όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών– η υπομονή και η αντοχή των πολιτών έχουν εξαντληθεί.
Η κυβερνητική παράταξη έχει μπει σε πορεία φθοράς, που είναι αναστρέψιμη στην παρούσα φάση, αν αναληφθούν οι σωστές και αναγκαίες πρωτοβουλίες. Διαφορετικά, η πορεία θα συνεχίσει να είναι… καθοδική, με απρόβλεπτες πολιτικές επιπτώσεις.
Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας το κλίμα, κατά κοινή ομολογία, δεν είναι αυτό που λέμε… εύκρατο και υγιεινό. Υπάρχει προβληματισμός για τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και ανησυχία για το άμεσο μέλλον. Για το αν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακάμψει άμεσα και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος ή θα επιβεβαιώσει την… κατάρα της δεύτερης τετραετίας, που διαχρονικά ήταν χειρότερη από την πρώτη για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το ότι ορισμένοι υπουργοί που ανέλαβαν νέα καθήκοντα μετά τις εθνικές εκλογές αποδείχθηκαν έως τώρα κατώτεροι των περιστάσεων. Το περίφημο rotation του πρωθυπουργού όχι μόνο δεν λειτούργησε θετικά, αλλά επιπλέον προκάλεσε σειρά προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Υπό αυτό το πρίσμα, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης ξεκίνησαν οι συζητήσεις περί αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθούν τα προβλήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ρίχνει το βάρος στο μεταρρυθμιστικό έργο και επιχειρεί να ενισχύσει τη δυναμική της κυβέρνησης με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Με την ελπίδα ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με φυσικές καταστροφές και θεομηνίες.