Με ισχυρή ομάδα στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Eπικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στον ελληνοτουρκικό διάλογο, που ξεκίνησε την προπερασμένη Δευτέρα, είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακσαπάρ.

Όπως μας έλεγε έλληνας διπλωμάτης με μακρά παρουσία στο εξωτερικό, που είχε συνεργασθεί με τον κ. Ακσαπάρ σε διεθνή οργανισμό, ο τούρκος διπλωμάτης είναι εκ των σκληροπυρηνικών σε ό,τι αφορά τα θέματα του Αιγαίου.

Βεβαίως, έχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε που συνεργάστηκε μαζί του, αλλά, όπως λέει και το ρητό, «ο λύκος κι αν εγέρασε, δεν άλλαξε η προβιά του».

Το βάρος της διαπραγμάτευσης με τον κ. Ακσαπάρ έχει αναλάβει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία σίγουρα είναι έμπειρη, αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη συγκροτήσει μια ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα.

Βεβαίως, έχει στο πλευρό της την πρώην επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Μάνια Τελαλιάν (η οποία είχε απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ λόγω της αντιπαράθεσής της με τον Νίκο Δένδια), αλλά αυτό δεν αρκεί και απαιτείται η διαμόρφωση μιας ισχυρής ομάδας από νομικούς, διπλωμάτες και πανεπιστημιακούς, καθώς, όταν αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση, θα χρειαστεί μια σφαιρική και πλήρης προσέγγιση από την Αθήνα.

Να δούμε και στην πράξη την καλή θέληση της Τουρκίας…

Πάντως, φαίνεται ότι και η κυβέρνηση προσγειώνεται στη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών, καθώς, όπως έγινε γνωστό, στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου δεν έγινε συζήτηση για τα δύσκολα θέματα και έτσι όλα θα μετατεθούν για μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο, ώστε να μη χαλάσει το κλίμα.

Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι τι ακριβώς εννοούν ότι θα αξιοποιηθούν τα θέματα στα οποία είχε υπάρξει σύγκλιση στη διάρκεια των διερευνητικών; Πού ακριβώς είχε υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση, η οποία δεν ανατράπηκε στη συνέχεια, με τις πρόσθετες απαιτήσεις της Τουρκίας; Όσο για το Μεταναστευτικό, συζητήθηκε, εκφράστηκε καλή θέληση από την Τουρκία, αλλά μένει να τη δούμε και στην πράξη.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ