Nuria Oliver (Vodafone): “Ζητούμενο είναι η σύνδεση του ψηφιακού και φυσικού κόσμου – Απαιτείται να γίνουν πολλά γύρω από την ΑΙ”

Nuria Oliver (Vodafone): “Ζητούμενο είναι η σύνδεση του ψηφιακού και φυσικού κόσμου – Απαιτείται να γίνουν πολλά γύρω από την ΑΙ”

Αισιόδοξη για τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων εμφανίστηκε κατά την τοποθέτηση της στο ετήσιο συνέδριο του Economist (27η Συζητηση Στρογγυλησ Τραπεζησ με την Ελληνικη Κυβερνηση του Economist Impact SE Europe Events.) η επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος Vodafone Nuria Oliver.

Ζητούμενο, όπως είπε, είναι η σύνδεση του ψηφιακού και φυσικού κόσμου και αναφερθηκε ειδικότερα στην επιρροή και στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τη διασπορά ειδήσεων μέχρι τις πολιτικές εξελίξεις.

Μίλησε για το ChatGPT και ευρύτερα τα γλωσσικά μοντέλα LLM καθώς και μια σειρά από εφαρμογές που παράγουν πληροφορία για το κοινό. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνατόν να παραχθεί στοχευμένο περιεχόμενο με αληθινές ή ψευδείς πληροφορίες και να γίνει διαχείριση περιεχομένου μέσω αλγορίθμων, εξήγησε η Nuria Oliver.

Με ψηφιακά εργαλεία και αλγορίθμους μπορεί να απορριφθεί περιεχόμενο, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που υπάρχουν, από τη μια μεριά ο αντίκτυπος στις δημοκρατικές διαδικασίες και από την άλλη η ευκαιρία που αναδεικνύεται για οργανισμούς (όπως π.χ. ο Economist) να εδραιώσουν την αξιοπιστία τους και να γίνουν θεματοφύλακες της αληθινής πληροφορίας.

Απαιτείται να γίνουν πολλά γύρω από την ΑΙ, που είναι κρίσιμη στον 21ο αιώνα καθώς χωρίς αυτήν την τεχνολογία δεν θα είχαμε ΑΠΕ, συστήματα πρόβλεψης της ροής νερού, της κατεύθυνσης του ανέμου, ιατρική ακριβείας κ.ο.κ., υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Oliver.


Σχολιάστε εδώ