Αριστοφάνης Στεφάτος: Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό, το οποίο καλύπτει τη ζήτηση στη χώρα – Υδρογονάνθρακες: «Ολοκληρώσαμε επτά έργα ανακάλυψης κοιτασμάτων»
Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για τα αιολικά πάρκα προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα (συγκεκριμένα για την Τρίτη) από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist (27η Συζητηση Στρογγυλησ Τραπεζησ με την Ελληνικη Κυβερνηση του Economist Impact SE Europe Events.) ο διευθύνων σύμβουλος, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος.
Επεσήμανε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό, το οποίο καλύπτει τη ζήτηση στη χώρα. Κι αυτό, όπως συμπλήρωσε, δίνει ευκαιρίες για να προωθήσουμε διμερή και τριμερή σχήματα στην περιοχή μας, καλύπτοντας όλο το ενεργειακό φάσμα. «Προσφέρουμε μια λύση στον τομέα της παραγωγής […] Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις εντάσεις στην περιοχή [..] Ας προσκαλέσουμε τους πάντες για πολυμερή projectς και πολυμερείς συνεργασίες», σημείωσε, παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολιτικές ενέργειας στην Ελλάδα είναι ρεαλιστικές. «Έχουμε μια σειρά συμφωνιών που θέτουν την Ελλάδα στην προμετωπίδα της μετάβασης και είμαστε παράδειγμα για τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε, στη συνέχεια.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Στεφάτος εστίασε στην ενεργειακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα υλοποιεί μια τέτοια μετάβαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα. «Θα κάνουμε λάθη, αλλά θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι.
Το κόστος της μετάβασης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’όψιν», πρόσθεσε. Υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα προβλήματα στην ενεργειακή ασφάλεια (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), ο κ. Στεφάτος διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις αναθεωρούν τις στρατηγικές τους για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, καθώς από το 2021 έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.
Οι δοκιμαστικές μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε την εγχώρια ζήτηση. «Ολοκληρώσαμε επτά έργα ανακάλυψης κοιτασμάτων», κατέληξε, διευκρινίζοντας ότι όλα αυτά δεν πρόκειται να επιβραδύνουν την πορεία προς την πράσινη μετάβαση.