Άδωνις Γεωργιάδης – Economist: Σημαντικός στόχος η κατάρτιση των εργαζομένων

Άδωνις Γεωργιάδης – Economist: Σημαντικός στόχος η κατάρτιση των εργαζομένων

Από το «παρακαλώ, βρείτε μου μία δουλειά», φθάσαμε στο «παρακαλώ, βρείτε μου υπαλλήλους». Με αυτήν τη φράση ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο φετινό ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδοξο που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην αγορά εργασίας.

Υπάρχει, όπως εξήγησε, έλλειψη χεριών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανεργία παραμένει στο 10%, όπως είπε, οπότε τι συμβαίνει, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Έχουμε μια πραγματικότητα που δεν είναι ευκόλως κατανοητή», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μαύρη εργασία και προσπαθούμε να την καταπολεμήσουμε».

Σε αυτό το σημείο έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην έλλειψη προσαρμογής και στην απουσία ευθυγράμμισης μεταξύ των αναγκών της σύγχρονης οικονομίας και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. «Χρησιμοποιώντας πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους προσπαθούμε να ταιριάξουμε τις ανάγκες της αγοράς με τις δεξιότητες των ανθρώπων που ψάχνουν εργασία ή θέλουν να αλλάξουν κλάδο», επεσήμανε, για να παραδεχθεί ότι «είναι κάτι πολύ δύσκολο».

«Χρειαζόμαστε πολλές δεξιότητες, σίγουρα ψηφιακές αλλά και πολλές άλλες» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, παραπέμποντας στα προγράμματα εκπαίδευσης σε συνεργασία με γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Microsoft. «Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού θα εξασφαλίσει την έλευση νέων επενδύσεων από ξένες εταιρείες, οι οποίες “τσεκάρουν” την ποιότητα των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για έναν εθνικό στόχο, τον οποίο πρέπει να επιτύχουμε.


Σχολιάστε εδώ