Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή δήλωση Αχτζιόγλου, Χαρίτσης και Ηλιόπουλου – Πως θα αντιδράσει ο Τσακαλώτος;

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή δήλωση Αχτζιόγλου, Χαρίτσης και Ηλιόπουλου – Πως θα αντιδράσει ο Τσακαλώτος;

Άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του Συνεδρίου, ζητούν Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης

• Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου μετά την παραπομπή για διαγραφή των ιστορικών στελεχών του κόμμαρτος Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη που ακολούθησαν αυτή του Στέφανου Τζουμάκα

Και οι τρεις, διετέλεσαν υπουργοί ενώ οι Σκουρλέτης και Βίτσας υπήρξαν πρώην γραμματείς της ΚΕ και ο Ν. Φίλης για χρόνια διευθυντής της Αυγής. Παράλληλα έχουν δε  πρωταγωνιστικό και στο διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας.

Το “ΠΑΡΟΝ” είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του στο Κυριακάτικο φύλλο της 15ης Οκτωβρίου, πως το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει σε… εποχές Ψυχρού Πολέμου και, παρά τις διακηρύξεις περί ενότητας και ομοψυχίας, οι δύο πλευρές φαίνεται να επιθυμούν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, την τελική σύγκρουση και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών! Απλά μένει να οριστεί ο τόπος και ο χρόνος. Και αυτό αναπόφευκτα είναι πλέον μοιραίο.

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ»: Μονόδρομος η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απομένει να δούμε τι θα κάνει ο Ευκ. Τσακαλώτος.

Οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτού του είδους η πολιτική προσέγγιση (Κασσελάκη) είναι σε μεγάλη απόκλιση από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.



 

Στο κείμενό της η «Ομπρέλα», μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει», με την υπόμνηση από όσους το υπογράφουν πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που  σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ κατά πολλούς η αποχώρηση Τσακαλώτου θεωρείται δεδομένη και καθότι εκλεγμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια κίνηση θα εκπέμψει πολλά μηνύματα. Υπήρξε και η σκωπτική ανάρτηση μετά την διαγραφή Τζουμάκα.

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Έφη ΑχτζιόγλουΑλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος με τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ (πηγή: ertnews.gr), κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Έφη ΑχτζιόγλουΑλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση – απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν – να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο. 

Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Ο Στ. Κασσελάκης αντιδρά στην «λευκή απεργία» και έσπευσε να στείλει σαφές τελεσίγραφο

Όπως γράφει το “Π”, πολύ πιο σοβαρό, ήταν το θέμα που προέκυψε με τη σκιώδη κυβέρνηση που συγκρότησε ο κ. Κασσελάκης, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε προτείνει θέσεις τομεαρχών σε στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Εισέπραξε, ωστόσο, γενική άρνηση, καθώς ουδείς αποδέχθηκε την πρόταση, με συνέπεια η σκιώδης κυβέρνηση να συγκροτηθεί μόνο από βουλευτές που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη προεκλογικά και βρίσκονται στον στενό πυρήνα του. Πρόκειται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για στελέχη χωρίς πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της σκιώδους κυβέρνησης. Η άρνηση των εσωκομματικών αντιπάλων εξόργισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί, και δίκαια, ότι πρόκειται για «λευκή απεργία» και έσπευσε να στείλει σαφές τελεσίγραφο.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Κασσελάκης επιδεικνύοντας προεδρική πυγμή και φαίνεται «αποφασισμένος» να συνεχίσει την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όσες και όσους διαφωνούν ωστόσο το ντόμινο των διαγραφών ή/και το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τους συσχετισμούς στη Βουλή, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπάρχει και η ενδιαφέρουσα άποψη που εξέφρασε ο κ. Κοτσακάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Όπως ανέφερε η επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το Συνέδριο και απολογείται μόνο στο Συνέδριο. Εάν θεωρήσει πως πρέπει να να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος/η. Υπερ της διαγραφής θα πρέπει να ψηφίσουν τα 2/3 της 15μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας. Συνεπώς ο κ. Κασσελάκης παραπέμπει κάποια στελέχει σε διαγραφή, ωστόσο αυτή η κρίση δεσμεύει μόνο τον ίδιο και η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υποχρεωμένη να την υιοθετήσει.

Να σημειωσουμε και την εκτίμηση αρκετών στελεχών πως ο κ. Κασσελάκης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από πρόσωπα που κινούνται στο στενό περιβάλλον του, τα οποία επιδιώκουν τη σύγκρουση και τη ρήξη. Μιλούν συγκεκριμένα για τον Ευ. Αποστολάκη, τον Π. Πολάκη, τη Θ. Τζάκρη κ.ά., που όλο αυτό το διάστημα έχουν υιοθετήσει μια επιθετική έως προκλητική συμπεριφορά έναντι όσων «δεν δηλώνουν υποταγή στον νέο πρόεδρο».

Δύο γραμμές

Τα στελέχη της εσωκομματικής α­ντιπολίτευσης μελετούν με προσοχή τις κινήσεις της ηγεσίας αλλά και τις φήμες που κατά καιρούς διαχέονται και επεξεργάζονται τις επόμενες πρωτοβουλίες τους. Κοινή εκτίμηση αποτελεί το ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν πολιτικά με τον Στ. Κασσελάκη, όχι μόνο λόγω πολιτικής γραμμής που έχει υιοθετήσει αλλά και της τακτικής που ακολουθεί στα εσωκομματικά. Τον κατηγορούν ευθέως ότι λειτουργεί πραξικοπηματικά, ότι παραβιάζει το καταστατικό του κόμματος προκειμένου να προωθήσει τους προσωπικούς σχεδιασμούς του.

Μεταξύ των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπάρχει προς το παρόν διάσταση απόψεων ως προς τις μελλοντικές κινήσεις τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η τελική ρήξη και η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει στο Συνέδριο, αφού πρώτα καταγγείλουν την ηγεσία, τονίζοντας ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος και ότι ακολουθεί δεξιά πολιτική, με την προοπτική να συ­γκροτήσουν νέο πολιτικό φορέα και, αν αυτό είναι εφικτό, να κατέβουν στις ευρωεκλογές.

Άλλα στελέχη προτείνουν να παραμείνουν εντός μέχρι τις ευρωεκλογές και, αν δεν καταφέρουν να ανατρέψουν τον Στ. Κασσελάκη, στη συνέχεια να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκδοχή, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, συ­γκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Eurokinissi

Στ. Κασσελάκης: Βίτσας, Σκουρλέτης και Φίλης επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



 

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραπομπή για διαγραφή Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη – Πώς σχολιάζουν οι ίδιοι την απόφαση Κασσελάκη


Σχολιάστε εδώ