Οι κοριοί απειλούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναλάβει περισσότερη δράση για να καταπολεμήσει την εξάπλωση κοριών στο Παρίσι, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανώσει η γαλλική πρωτεύουσα, και συγκάλεσε συνάντηση με τους φορείς μεταφορών για την καλύτερη προστασία των επιβατών.
Μάλιστα, η δημαρχία του Παρισιού ζήτησε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο δράσης κατά των κοριών, εκφράζοντας ανησυχία για μια σημαντική επανεμφάνιση αυτού του είδους παράσιτου.
«Το κράτος πρέπει επειγόντως να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης ανάλογο με αυτήν τη μάστιγα, καθώς ολόκληρη η Γαλλία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού.
Και πρόσθεσε: «Εντούτοις, δεν υπάρχει καμιά απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι κοριοί υπήρχαν ήδη. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία να μπούμε σε μια λογική δημόσιας υγείας».
Ύπαρξη κοριών έχει αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κινηματογράφους, τρένα μεγάλων αποστάσεων, στο μετρό του Παρισιού και σε ζώνες αναμονής του διεθνούς αεροδρομίου «Σαρλ ντε Γκολ». Δεν αποδεικνύονται όμως όλα αυτά τα κρούσματα.
Για παράδειγμα, σε ένα τρένο της γραμμής 8 του μετρό του Παρισιού αναφέρθηκε υποψία για παρουσία κοριών στην καμπίνα μηχανοδηγού, σύμφωνα με την Αρχή Μεταφορών του Παρισιού (RATP). Ωστόσο, ολόκληρο το τρένο εξετάστηκε και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, σύμφωνα με την αναφορά της διαχειρίστριας εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Σε όλο τον εξοπλισμό μας γίνεται τακτικός εντατικός καθαρισμός. Τις τελευταίες ημέρες δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποδεδειγμένη παρουσία κοριών στον εξοπλισμό μας σε μετρό, τραμ ή λεωφορείο», είπε.
Ο σιδηροδρομικός όμιλος SNCF τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποδεδειγμένη περίπτωση παρουσίας κοριών μέσα τις τελευταίες ημέρες σε τρένα μεγάλης ταχύτητας».
Αφού εξαφανίστηκαν από την καθημερινότητα τη δεκαετία του 1950, αυτά τα έντομα επανήλθαν τα τελευταία 30 χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες λόγω του ολοένα και πιο νομαδικού τρόπου ζωής, της κατανάλωσης, που ευνοεί τις αγορές μεταχειρισμένων, καθώς και της αυξανόμενης αντίστασης των παρασίτων στα εντομοκτόνα.