Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Το παζλ Ρωσίας – Τουρκίας – Χαμάς
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Πολλά χρόνια τώρα, ο ισραηλινός παράγοντας κάνει λόγο για την περίπλοκη σχέση που έχουν οι Παλαιστίνιοι με το Κρεμλίνο και παραδοσιακά με την Τουρκία. Ακόμα και πρόσφατα, μετά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, οι σχέσεις Ισραήλ – Ρωσίας και οι συνομιλίες Νετανιάχου – Πούτιν φαίνεται να έχουν παγώσει.
Ο ρώσος Πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους σημαντικούς ηγέτες που δεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να εκφράσει συλλυπητήρια για τους περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στην επίθεση.
Αναζητώντας όπλα και συμμάχους για να εκτελέσει την αποτυχημένη εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έρχεται ολοένα και πιο κοντά με το Ιράν, ενώ ενισχύει τους δεσμούς της και με αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Μόσχα θεωρείται ότι τώρα θέτει τα θεμέλια για μια στρατηγική σχέση με την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία προμήθευσε με χιλιάδες drones τη Μόσχα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στην εισβολή στην Ουκρανία. Η Τεχεράνη εξακολουθεί να παρέχει εξαρτήματα στη Μόσχα για να συναρμολογεί τα drones μέσα στη Ρωσία.
Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει παραδώσει εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 στην αεροπορία του Ιράν και εξετάζει μια συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Su-35 στο Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία της αεροπορικής δύναμης στη Μέση Ανατολή.
Οι στενότεροι δεσμοί της Μόσχας με το Ιράν, καθώς και οι προσπάθειές της να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με τους άραβες γείτονες του Ισραήλ είναι, από πολλές απόψεις, επανάληψη της στάσης της Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πόλεμο έναντι του Ισραήλ.
Εκείνη την εποχή, η επιθυμία της Σοβιετικής Ένωσης να ανατρέψει τους εταίρους των ΗΠΑ και να διατηρήσει ερείσματα στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου την οδήγησε να εξοπλίσει τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ισραήλ, οδηγώντας στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Η Ρωσία υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, που βασίζεται στα σύνορα του Ισραήλ του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν τους στενούς δεσμούς του ρωσικού παράγοντα με τους Παλαιστινίους της Χαμάς. Τα τελευταία χρόνια είναι στενοί και οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία. Το παζλ δένει από κάθε άποψη για το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή με Ρωσία και Τουρκία.