Ποια θα είναι, άραγε, η τύχη της Γάζας;

Ποια θα είναι, άραγε, η τύχη της Γάζας;

–Θα υπάρξει εμπλοκή και άλλων χωρών στον πόλεμο;

Ο μύθος της «ασφαλούς βίλας» του Ισραήλ στην πυρακτωμένη ζώνη της Μέσης Ανατολής κατερρίφθη την 7η Οκτωβρίου, με την πρωτοφανή σε έ­κταση και ένταση επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο το πώς και γιατί η Χαμάς επέλεξε μια τέτοιου είδους επίθεση στην παρούσα συγκυρία αλλά και την έκταση της εισβολής στη Γάζα από το Ισραήλ, όπως και την πιθανή εμπλοκή άλλων χωρών. Το μεγάλο ερώτημα αφορά πιθανή εμπλοκή της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η δημιουργία ενός νέου κύματος προσφύγων.

Είναι ένας εφιάλτης…

Άμι Αγιαλόν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ: «Αυτό που μας συνέβη οφείλεται σε εσφαλμένη αντίληψη. Καμιά φορά βλέπεις την πραγματικότητα, βλέπεις όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν τις αντιλαμβάνεσαι με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται ο εχθρός. Συχνά δεν συζητούμε τις λεπτομέρειες αλλά τη μεγαλύτερη εικόνα. Η διεθνής κοινότητα, οι άραβες ηγέτες, πρέπει να υποστηρίξουν τον πόλεμό μας κατά της τρομοκρατίας στη Γάζα αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, όταν έρθει ο καιρός, προκειμένου να πετύχουμε τη λύση των δύο κρατών».

Αβιράμα Γκολάν, δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Ο Νετανιάχου ήθελε να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή και έδινε πολλά χρήματα στη Χαμάς. Νόμιζε ότι με αυτόν τον τρόπο θα την είχε στο τσεπάκι του. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση με εποίκους και φασίστες που είναι σαφές ότι δεν θέλουν παλαιστινιακό κράτος. Ο κόσμος νομίζει ότι το Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό. Στην πραγματικότητα, πολλοί Ισραηλινοί δεν αισθάνονται πια στο σπίτι τους στη χώρα.

Το κύριο σώμα της ισραηλινής κοινωνίας, οι άνθρωποι της υψηλής τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι των κιμπούτζ που οικοδόμησαν τη χώρα, όσοι υπηρέτησαν στον στρατό και πολέμησαν για το Ισραήλ –ο σύζυγός μου που έχει συμμετάσχει σε όλους τους πολέμους– νιώθουμε πλέον ξένοι στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα ισοπεδώσει τη Γάζα. Και μετά; Μας σκότωσαν αυτοί και μετά θα σκοτώσουμε εμείς τα παιδιά στη Γάζα; Και μαζί τους ισραηλινούς ομήρους; Το Ισραήλ δεν ήταν έτσι. Είναι ένας εφιάλτης».

Ζιλ Κεπέλ, καθηγητής στη Sciences Ρο στο Παρίσι, ειδικευμένος στη Μέση Ανατολή: «Η φιλοπουτινική διπλωματία που ο Νετανιάχου τήρησε όλα αυτά τα χρόνια της εξουσίας του ως πολιτική διασφάλιση έναντι του Ιράν, ιδιαίτερα στον εναέριο χώρο της Συρίας, αποδείχθηκε αποτυχημένη. Σήμερα βιώνει έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους της ύπαρξής του».

Στόχος, η Χαμάς…

Νταν Άρμπελ, πρώην διπλωμάτης, καθηγητής Ισραηλινών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (AU) στην Ουάσινγκτον: «Στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης εξάλειψη της Χαμάς.

Να καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της, να σκοτώσει τους ηγέτες της, να ισοπεδώσει τη Γάζα με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ, από τον αέρα και με χερσαίες δυνάμεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, ενδέχεται η Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει και να ηγηθεί στη Γάζα ή να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός υπεύθυνος για τη Γάζα, αλλά δεν θα υπάρξει ειρήνευση σύντομα. Πολλοί αποκαλούν τη Γάζα ‘‘Χαμαστάν’’».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ