Η Ανθρωπιστική Τραγωδία του Νοσοκομείου της Γάζας επισκιάζει τις εξελίξεις και τις προοπτικές του πολέμου στη Μέση Ανατολή και του Μεσανατολικού

Η Ανθρωπιστική Τραγωδία του Νοσοκομείου της Γάζας επισκιάζει τις εξελίξεις και τις προοπτικές του πολέμου στη Μέση Ανατολή και του Μεσανατολικού


Γράφει ο
ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΝΕΑΡΧΟΥ
Πρέσβυς ε.τ.


H συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για την τραγωδία του νοσοκομείου της Αλ Αλί στη Γάζα θα συνεχισθεί, γιατί καμιά πλευρά δεν μπορεί να επωμισθεί μια τέτοια ευθύνη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν, επικαλούμενος καταγραφές και στοιχεία του Αμερικανικού Πενταγώνου, απέδωσε την ευθύνη σε Παλαιστινιακή Οργάνωση, σύμμαχο της Χαμάς, και ειδικότερα σε αστοχία ρουκετών που είχαν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ.

Τον ίδιο ισχυρισμό προβάλλει και το Ισραήλ, επικαλούμενο επιπλέον υποκλοπές συνομιλιών μεταξύ στελεχών της Χαμάς, που επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στο προαύλιο του νοσοκομείου είχε εκτοξευθεί από την Παλαιστινιακή Οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένει κανείς, υπό συνθήκες πολέμου και μαινόμενης προπαγάνδας εκατέρωθεν, μια από τις δυο πλευρές να αποδεχθεί την ευθύνη. Πολλά Αραβικά και Μουσουλμανικά κράτη, πρωτοστατούσης μάλιστα της Τουρκίας, έχουν ήδη καταδικάσει το Ισραήλ και αυτό δεν θα αλλάξει με κανένα πόρισμα ανεξάρτητων ερευνητών και με καμιά προσκόμιση πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων για το ποιος έχει την ευθύνη.

Η εξέγερση της διεθνούς κοινής γνώμης για την τραγωδία του νοσοκομείου δείχνει στο Ισραήλ τους κινδύνους που περικλείει οποιαδήποτε επεμβατική δράση στη Γάζα και ειδικότερα τον κίνδυνο να χάσει το Ισραήλ το ηθικό πλεονέκτημα και να στραφεί εναντίον του η διεθνής κοινή γνώμη, που εκδηλώθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του μετά τις βαρβαρότητες της Χαμάς σε βάρος αμάχων…

Αυτός είναι ένας από τους τέσσερις λόγους που οι Ισραηλινοί καθυστερούν την έναρξη της μαζικής χερσαίας επιθέσεως. Οι άλλοι τρεις είναι κατά σειρά: οι απειλές του Ιράν για διεύρυνση του πολέμου, μέσω κυρίως της επεμβάσεως της Χεζμπολάχ, εάν προχωρήσει το Ισραήλ σε μαζική εκκαθαριστική επιχείρηση στη Γάζα. Το Ιράν έχει κάθε λόγο να θέλει να διατηρήσει τη Χαμάς, με τις γνωστές θέσεις στο Παλαιστινιακό, και να μην επιτρέψει την επιβολή της γραμμής Αμπάς της Δυτικής Όχθης και στη Γάζα.

Κατά δεύτερο λόγο, είναι οι Αμερικανικές πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, με στόχο να μειωθεί αφενός ο κίνδυνος ανθρωπιστικών τραγωδιών, όπως αυτή του νοσοκομείου, και αφετέρου να διαφυλαχθούν οι ελάχιστες βάσεις για συζήτηση με τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και με τις μετριοπαθείς Αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Επιπλέον, για να εξασφαλισθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.

Ήδη, η Αίγυπτος πείσθηκε, μετά από Αμερικανικές πιέσεις, να δεχθεί το ά­νοιγμα της Ράφα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν να διέλθουν τα πρώτα είκοσι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και αναμένεται ότι θα συμφωνηθεί, στη συνέχεια, η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κατέστησαν παραλλήλως σαφές ότι δεν προτίθενται να δεχθούν στο έδαφός τους κύματα Παλαιστινίων προσφύγων, εκτοπιζομένων από τη Γάζα.

Κατά τρίτο λόγο, το Ισραήλ καθυστερεί και αναβάλλει τη χερσαία επίθεσή του, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο, την πλήρη δηλαδή εκμηδένιση της Χαμάς, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που έγινε δεν θα ξανασυμβεί και ότι η Χαμάς θα παύσει να υπάρχει ως πολιτική και στρατιωτική δύναμη που απειλεί το Ισραήλ.

Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος, γιατί η Χαμάς αριθμεί, τουλάχιστον, 20.000 μαχητές, καλά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους, και χρησιμοποιεί ανορθόδοξες τακτικές πολέμου σε αστικό χώρο. Είναι γνωστό ότι διαθέτει ένα μεγάλο πλέγμα 1.300 περίπου σηράγγων, τις οποίες χρησιμοποιεί ως ασφαλή καταφύγια και ορμητήρια… Η εξουδετέρωση όλων αυτών των υποδομών δεν είναι εύκολη, με την παρουσία του πληθυσμού και τον κίνδυνο ανθρωπιστικών καταστροφών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το Ισραήλ έθεσε ως στόχο την εκκένωση κατ’ αρχήν της βόρειας Γάζας από τον πληθυσμό της. Ήδη όμως τα προβλήματα είναι τεράστια και η τραγωδία του νοσοκομείου είναι ένα δείγμα των επικρεμάμενων κινδύνων.

Η Αμερικανική πλευρά έστειλε ήδη δύο αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο για να διαδηλώσει τη στήριξή της και την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ και να προειδοποιήσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στον πόλεμο, στα σύνορα με τον Λίβανο και τη Συρία.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχοντας στο μυαλό του και εκλογικές υστεροβουλίες για το 2024, ανέλαβε να επισκεφθεί προσωπικά το Ισραήλ, εν μέσω πολέμου, και να δηλώσει, με κατηγορηματικό τόνο, την απόλυτη Αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ, που μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, και σε νέα, έκτακτη Αμερικανική βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ως στόχο της επισκέψεώς του να εγκαινιάσει επίσης μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία, που θα μπορούσε να αντισταθμίσει στην περιοχή την πίεση των ακραίων και την αλληλεγγύη προς τη Χαμάς με μια προοπτική δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ειρήνευση στην περιοχή.

Είχε προγραμματισθεί για τον σκοπό αυτό Τετραμερής Διάσκεψη στην Ιορδανία, με τη συμμετοχή του ιδίου του Παλαιστίνιου ηγέτη της Δυτικής Όχθης Αμπάς, του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι και του βασιλέως της Ιορδανίας Αμπντάλα. Μετά την καταστροφή του νοσοκομείου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέσυρε τη συμμετοχή του και, στη συνέχεια, ο αμφιτρύων της συναντήσεως βασιλεύς Αμπντάλα έκανε το ίδιο.

Από τον χορό των μεγάλων επικριτών του Ισραήλ, στον οποίο πρωτοστατεί το Ιράν, και με απειλές επεμβάσεως, δεν απουσιάζει, βεβαίως, και η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία φιλοξενεί στην Κωνσταντινούπολη και τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χανίγια. Η Τουρκία, παρά το πρόσφατο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θέλει να χάσει τη μεγάλη πολιτική και ιδεολογική επένδυσή της στον Μουσουλμανισμό και στη Χαμάς. Ο Ερντογάν θυμήθηκε πάλι την υψηλή ρητορική κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και για την Ισλαμιστική Ιερουσαλήμ. Σε μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Χαμάς, ο υιός του Ερντογάν, Μπιλάλ, και ο γαμπρός του, Μπαϊρακτάρ, που κατασκευάζει τα ομώνυμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ήταν στην πρώτη γραμμή.

Με τα δεδομένα αυτά, πού οδηγείται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή; Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει τη χερσαία επέμβαση γιατί δεν βλέπει άλλο τρόπο να επιτύχει το στρατηγικό του στόχο, όσο υψηλό και αν εκτιμά ότι θα είναι το τίμημα και όσο και αν λαμβάνει υπ’ όψιν το θέμα των ομήρων και της τύχης τους.

Είναι, όμως, τόσο αδαμάντινη η απόφαση του Ισραήλ, ενώπιον των προβλημάτων που υπάρχουν και των απειλών του Ιράν ότι θα διευρυνθεί η σύγκρουση, εάν γίνει η χερσαία επέμβαση; Οι μέχρι τώρα αναβολές δεν οφείλονται μόνο στις απαραίτητες προετοιμασίες. Εκφράζουν και τους δισταγμούς που υπάρχουν και τα διλήμματα.

Πιθανόν να αναζητηθεί μια μεσαία λύση στοχευμένων πληγμάτων και επεμβάσεων, που θα έχουν ως στόχο την εξόντωση των στελεχών της Χαμάς και την καταστροφή των υποδομών της. Οι Αμερικανοί προσφέρονται να προμηθεύσουν εξειδικευμένο εξοπλισμό για τον σκοπό αυτό.

Το Ισραήλ θεωρεί ως προϋπόθεση την εξάλειψη της Χαμάς για να ανοίξει ο δρόμος για οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Η ελπίδα μιας αποδεκτής λύσεως είναι παγιδευμένη, δυστυχώς, στις φλόγες του πολέμου και του φανατισμού, που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος, εάν διευρυνθεί ο πόλεμος, με τη συμμετοχή και άλλων μερών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: agrinio24.gr


Σχολιάστε εδώ