Κόκκινος συναγερμός – Σε επιφυλακή Κυβέρνηση, Ένοπλες Δυνάμεις, Μυστικές Υπηρεσίες

Κόκκινος συναγερμός – Σε επιφυλακή Κυβέρνηση, Ένοπλες Δυνάμεις, Μυστικές Υπηρεσίες

Τρομάζει την Αθήνα το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κορυφώνονται και οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επικρατεί κλίμα έντονης ανησυχίας.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος σε όλες τις δημόσιες αναφορές ή συναντήσεις του, ε­νώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του δεν κρύβει τους φόβους του για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο πόλεμος για τη χώρα μας. Το δε ενδεχόμενο η σύρραξη να επεκταθεί, με την εμπλοκή και γειτονικών χωρών (Ιράν, Τουρκία, Λίβανος κ.ά.), είναι κάτι σαν σενάριο τρόμου για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτό, διότι, όπως σημειώνουν, πλέον η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη και οι επιπτώσεις και για τη χώρα μας θα είναι πολυεπίπεδες και δραματικές. Καθότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην περίπτωση που εμπλακεί το Ιράν, το οποίο, σημειωτέον, διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά και η Τουρκία, που βρίσκεται εγγύτερα της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, από την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ειδικά στο πεδίο του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλοία έ­χουν μετακινηθεί σε κομβικές θέσεις στο Αιγαίο και πλησίον της Κρήτης, ενώ στις αεροπορικές βάσεις οι πιλότοι των μαχητικών είναι σε θέσεις μάχης για λόγους καθαρά επιχειρησιακούς.

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι διπλωματικές και οι μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ), προκειμένου να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες εκείνες που θα φανούν χρήσιμες στην κυβέρνηση αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Σε αυτήν τη φάση, οι φόβοι στην κυβέρνηση έχουν να κάνουν με δύο μέτωπα: Το ένα είναι το Μεταναστευτικό, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι πολεμικές συ­γκρούσεις θα έχουν ως άμεση συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζούσαν στην εμπόλεμη περιοχή να θελήσουν να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς για τη ζωή τους περιοχές.

Και η Ελλάδα, μέσω της Τουρκίας, φαντάζει, και είναι, η πλέον εύκολη διέξοδος. Το δεύτερο θέμα που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο επιθέσεων, τρομοκρατικών ή άλλων, σε ισραηλινούς στόχους επί ελληνικού εδάφους.

Με το κλίμα οργής κατά των Εβραίων που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Έστω κι αν κάτι παρόμοιο έχει να συμβεί στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’80.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξηθεί τα μέτρα φύλαξης της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, όπως και υπηρεσιών και ιδρυμάτων που έχουν άμεση σύνδεση με το Τελ Αβίβ.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για τις υπηρεσίες και τα ιδρύματα που σχετίζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ