Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦ Ο μη δηλωμένος χρόνος εργασίας, η πλήρως αδήλωτη – μαύρη εργασία αλλά και οι απλήρωτες υπερωρίες είναι οι πλέον συνηθισμένες παραβάσεις των επιχειρήσεων, βάσει των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας. Στο σύνολο των επιχειρήσεων η παραβατικότητα αγγίζει το 25%.
♦ Νέος διοικητής του ΕΦΚΑ αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Βαρβέρης, έμπειρος τεχνοκράτης σε θέματα πληροφορικής αλλά και με ιδιαίτερες επιδόσεις στη διαχείριση «επικίνδυνων αποστολών», όπως αυτή που ανέλαβε το 2021 από τη θέση του υποδιοικητή α’ για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.
♦ Νέο πακέτο κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων να αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την οικονομία, ενώ η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας αποδεικνύεται πιο δύσκολος στόχος από τη δημοσιονομική πειθαρχία.
♦ Τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αναταραχή στην αγορά ομολόγων, με την Ελλάδα να μην ανησυχεί, καθώς έχει καλύψει τις φετινές δανειακές ανάγκες της, ενώ αυτές του 2024 δεν υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ.
♦ Χρειάζονται κίνητρα για την επέκταση της ασφάλισης στις κατοικίες. Στην Ελλάδα μόνο το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 50% με 60%.
♦ Έρχονται νέου τύπου τραπεζικά καταστήματα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κουτεντάκη, ανώτερο γενικό διευθυντή, Chief Retail Banking, της Τράπεζας Πειραιώς. Η έμφαση δίνεται στην προσφορά όσο το δυνατόν πιο προσωποποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών από συμβούλους. «Έχουμε φροντίσει, χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας, ο χρόνος εξυπηρέτησης του πελάτη να μειώνεται σημαντικά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης.
♦ H TileDB, η ελληνική startup τεχνολογίας που στοχεύει να γίνει νέα Oracle, άντλησε 34 εκατ. δολάρια από μεγάλους επενδυτές για το σύστημά της, που μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο περίπλοκων δεδομένων.
♦ Ανατροπές στην αγορά κατοικίας λόγω κρίσης. Αναθεωρούνται πολιτικές για τη «χρυσή βίζα» από χώρες της Ευρώπης, καταργούνται φοροαπαλλαγές σε αλλοδαπούς και επιβάλλονται περιορισμοί για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
♦ Η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα στην οποία δεν έχει πλέον συμμετοχή το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η τράπεζα εξαγόρασε το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της από το ΤΧΣ έναντι 93 εκατ. ευρώ.
♦ Ενδιαφέρον από τη ΔΕΗ και από τον Όμιλο Μαρινάκη για την πώληση της Κωτσόβολος, με τη μητρική εταιρεία Currys να επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές και ότι αξιολογεί τις προσφορές. Από την 1η Μαΐου 2022 έως τις 29 Απριλίου 2023 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 745 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 15% σε σύγκριση με την οικονομική χρήση 2021 – 2022.
♦ Τα υψηλά μισθώματα και οι χαμηλές αποδοχές ασκούν ασφυκτική πίεση στους ενοικιαστές. Για να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα ο μέσος εργαζόμενος πρέπει να πληρώσει το 55,9% του μισθού του, όταν το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε στο 42,2%, σύμφωνα με διεθνή έρευνα βρετανικής εταιρείας.
♦ Ενισχύει τη θέση της στα φωτοβολταϊκά της Ισπανίας η Mytilineos! Η ελληνική εταιρεία έχει στρατηγική παρουσία στην ιβηρική χώρα σε έργα πράσινης ενέργειας.
♦ Πρόστιμα και φόροι ύψους 276 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου με την ολοκλήρωση του ελέγχου 4.748 υποθέσεων από τα νέα κέντρα της ΑΑΔΕ. Από αυτές, 3.478 περιπτώσεις (73,2%) είναι «φρέσκες», δηλαδή της τελευταίας πενταετίας ή τριετίας. Συνολικά, σε εξέλιξη είναι πάνω από 22.403 έλεγχοι.
♦ «Μυστικό όπλο» της οικονομίας των ΗΠΑ είναι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί, καθώς είναι περισσότεροι, οικονομικά εύρωστοι και η τάση τους να ξοδεύουν ενισχύεται. Οι πολίτες 65 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 22% των δαπανών πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό από το 1972.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ