Ρελάνς των ελλήνων εφοπλιστών για τη στήριξη της οικονομίας και του περιβάλλοντος

Ρελάνς των ελλήνων εφοπλιστών για τη στήριξη της οικονομίας και του περιβάλλοντος


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Έτοιμοι να… βάλουν πλάτη είναι οι έλληνες εφοπλιστές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν στην Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας οι δύο εν εξελίξει πόλεμοι, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, στον τομέα της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Αυτό διεμήνυσαν οι ίδιοι διά των αντιπροσώπων τους, δηλαδή, διά των μελών του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για αργότερα, αλλά οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας την επιτάχυναν, καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα δυσμενές τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Και αυτό διότι τόσο η μία όσο και η άλλη βρίσκονται ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες ζώνες και φυσικά μοιράζονται πρώτες τις αρνητικές τους επιπτώσεις…

Κατά τη διάρκεια της συνά­ντησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός και ελληνόκτητος στόλος, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και κυριαρχεί φυσικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ουσιαστικά παίζει χωρίς αντίπαλο, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν ισχυρότατο πυλώνα στο θαλάσσιο εμπόριο, που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα παρέχει στήριξη στην ευρωπαϊκή και βέβαια στην εγχώρια οικονομία. Θα μπορεί, δηλαδή, να λειτουργεί σαν αμορτισέρ που θα απορροφά τις πιέσεις που δημιουργούν στις αγορές οι δύο πόλεμοι και θα εξισορροπεί τις συνέπειες, για να μην υπάρχουν εμφανείς ή δυσβάσταχτες αναταράξεις στην οικονομία της ΕΕ και της Ελλάδας.

Επειδή, όμως, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ευρωπαϊκό και εγχώριο περιβάλλον, με νωπές ακόμα τις πληγές από τις πλημμύρες, συζητήθηκε και το θέμα της συμβολής της ελληνικής ναυτιλίας στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος μέσω της απανθρακοποίησης των ναυτιλιακών καυσίμων.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εφοπλιστές να κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι ο ελληνικός στόλος πρωτοπόρος σε αυτήν την προσπάθεια και να δώσει το παράδειγμα ή την ώθηση σε όλους τους άλλους να τους ακολουθήσουν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία των ελλήνων εφοπλιστών για την προσφορά των 50 εκατ. ευρώ που έκαναν για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Στη συνάντηση, τον πρωθυπουργό πλαισίωναν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης και Επικρατείας Στ. Παπασταύρου, ενώ από τους εφοπλιστές, εκτός της προέδρου Μελίνας Τραυλού, μετείχαν οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Χανδρής και Αντώνης Λαιμός, οι γραμματείς Δημήτρης Φαφαλιός και Νίκος Βενιάμης και οι ταμίες Ιωάννης Ξυλάς και Κωνσταντίνος Καρούσης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ