Β. Κικίλιας: Σε “Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας” κηρύσσονται 24 δήμοι

Β. Κικίλιας: Σε “Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας” κηρύσσονται 24 δήμοι

Σε ” Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας” κηρύσσονται με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι της περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού καθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.

Όπως αναφέρει ο υπ. Β. Κικίλιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απόφαση ελήφθη με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης και έχει ως στόχο η περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που κάναμε στον Κηφισό για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε – με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης- σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, βάσει του Νόμου 4662. Αφορά σε όλους τους δήμους που διασχίζουν τα ρέματα του Ποδονίφτη και της Εσχατιάς, όπως και στον Κηφισό από το Κρυονέρι έως το Μοσχάτο.

Έτσι, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού.
Ξεκαθαρίζω ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά έχει ιερή υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες. Και αυτό θα κάνει”.
Πιο συγκεκριμένα, σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται:
Για τον Κηφισό: οι Δήμοι Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας Μοσχάτου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και Πειραιά.
Για το υδατόρεμα Ποδονίφτη οι Δήμοι: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης- Ψυχικού, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και Αθηναίων.
Για το υδατόρεμα Εσχατιάς: οι Δήμοι Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων”.

Πρίν απο λίγες ημέρες ο κ. Κικίλιας είχε επισκεφθεί την κοίτη του Κηφισού και μετά απο την αυτοψία είχε δηλώσει:

“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ειδικούς επιστήμονες, τους μηχανικούς μας, σε μία αυτοψία η οποία γίνεται από εδώ μέχρι το Δέλτα του Κηφισού. Γιατί; Γιατί θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η κοίτη του ποταμού και τι μπορεί να γίνει προληπτικά. Είναι βέβαια ευχάριστο το ότι μετά από 3 χρόνια – δυστυχώς περιμέναμε 3 χρόνια – εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι – βέβαια δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μου ούτε η επίβλεψη των έργων, ούτε ο σχεδιασμός των έργων, ούτε η υλοποίησή τους – είναι, όμως, υποχρέωση δική μου και του Υπουργείου μου να εκπονήσουμε τα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών. Και δυστυχώς οι πλημμύρες δεν περιμένουν, έχουμε τον χειμώνα μπροστά μας και ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες. Οπότε, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτοψίες στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας και επικινδυνότητας – μία από αυτές είναι και ο Κηφισός και θα ακολουθήσει η Μάνδρα – αλλά και σε περιοχές εκτός Αττικής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να εκπονήσουμε αυτά τα σχέδια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες. Σε κάθε περίπτωση είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε το πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόληψης στο οποίο επενδύουμε να είναι στο ύψιστο δυνατό επίπεδο.
Από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουμε αποστείλει κατεπείγουσες επιστολές σε όλους τους αρμοδίους (Περιφέρειες, Δήμους) σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, τον έλεγχο και την πρόοδο των έργων. Σας εξήγησα ποια είναι η διαδικασία σε ό,τι έχει να κάνει με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα του Κηφισού, αλλά το κομμάτι του καθαρισμού και το κομμάτι της πρόληψης είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα συζητήσουμε ξανά, για μία ακόμη φορά με την Περιφέρεια, και πιστεύω ότι στο κομμάτι αυτό μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα ακόμα και πριν τα αντιπλημμυρικά”.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ειδικούς επιστήμονες, τους μηχανικούς μας, σε μία αυτοψία η οποία γίνεται από εδώ μέχρι το Δέλτα του Κηφισού. Γιατί; Γιατί θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η κοίτη του ποταμού και τι μπορεί να γίνει προληπτικά. Είναι βέβαια ευχάριστο το ότι μετά από 3 χρόνια – δυστυχώς περιμέναμε 3 χρόνια – εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι – βέβαια δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μου ούτε η επίβλεψη των έργων, ούτε ο σχεδιασμός των έργων, ούτε η υλοποίησή τους – είναι, όμως, υποχρέωση δική μου και του Υπουργείου μου να εκπονήσουμε τα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών. Και δυστυχώς οι πλημμύρες δεν περιμένουν, έχουμε τον χειμώνα μπροστά μας και ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε ήδη εδώ και αρκετούς μήνες. Οπότε, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτοψίες στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας και επικινδυνότητας – μία από αυτές είναι και ο Κηφισός και θα ακολουθήσει η Μάνδρα – αλλά και σε περιοχές εκτός Αττικής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να εκπονήσουμε αυτά τα σχέδια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες. Σε κάθε περίπτωση είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε το πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόληψης στο οποίο επενδύουμε να είναι στο ύψιστο δυνατό επίπεδο.
Από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουμε αποστείλει κατεπείγουσες επιστολές σε όλους τους αρμοδίους (Περιφέρειες, Δήμους) σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, τον έλεγχο και την πρόοδο των έργων. Σας εξήγησα ποια είναι η διαδικασία σε ό,τι έχει να κάνει με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα του Κηφισού, αλλά το κομμάτι του καθαρισμού και το κομμάτι της πρόληψης είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα συζητήσουμε ξανά, για μία ακόμη φορά με την Περιφέρεια, και πιστεύω ότι στο κομμάτι αυτό μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα ακόμα και πριν τα αντιπλημμυρικά».


Σχολιάστε εδώ