ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος η διάσπαση – Το τελεσίγραφο Κασσελάκη και οι απειλές για διαγραφή

ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος η διάσπαση – Το τελεσίγραφο Κασσελάκη και οι απειλές για διαγραφή

Βαθαίνει συνεχώς το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

–Σε «λευκή απεργία» η εσωκομματική αντιπολίτευση

Βαθαίνει σταθερά το ρήγμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό τέτοιο που το καθιστά αγεφύρωτο και, κατά κοινή εκτίμηση, η οριστική ρήξη και η διάσπαση δεν είναι απλά αναπόφευκτη, αλλά τείνει να καταστεί μονόδρομος.

Το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει σε… εποχές Ψυχρού Πολέμου και, παρά τις διακηρύξεις περί ενότητας και ομοψυχίας, οι δύο πλευρές φαίνεται να επιθυμούν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, την τελική σύγκρουση και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών! Απλά μένει να οριστεί ο τόπος και ο χρόνος.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, είναι μια… καλή ευκαιρία, ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι η… καλύτερη αφορμή. Το ότι ηγεσία και διαφωνούντες είναι… δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα επιβεβαιώθηκε εκ νέου τις προηγούμενες ημέρες, και όχι μία φορά, αλλά τουλάχιστον δύο. Η πρώτη ήταν με αφορμή τα όσα είπε ο Στ. Κασσελάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, με χαρακτηριστική την αποστροφή του «η προοδευτική Αριστερά δεν δαιμονοποιεί το κεφάλαιο». Οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης α­ντέδρασαν έντονα, καθώς θεωρούν ότι αυτού του είδους η προσέγγιση είναι σε μεγάλη απόκλιση από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ πιο σοβαρό, ωστόσο, ήταν το θέμα που προέκυψε με τη σκιώδη κυβέρνηση που συγκρότησε ο κ. Κασσελάκης, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρότεινε θέσεις τομεαρχών σε στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Εισέπραξε, ωστόσο, γενική άρνηση, καθώς ουδείς αποδέχθηκε την πρόταση, με συνέπεια η σκιώδης κυβέρνηση να συγκροτηθεί μόνο από βουλευτές που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη προεκλογικά και βρίσκονται στον στενό πυρήνα του. Πρόκειται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για στελέχη χωρίς πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της σκιώδους κυβέρνησης. Η άρνηση των εσωκομματικών αντιπάλων εξόργισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί, και δίκαια, ότι πρόκειται για «λευκή απεργία» και έσπευσε να στείλει σαφές τελεσίγραφο.

Προειδοποίησε εμμέσως με διαγραφές, λέγοντας ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει θέση στα μελλοντικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ». Τελεσίγραφο που μάλλον δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κινού­νται με βάση τα δικά τους πλάνα. Τον κατηγόρησαν, δε, επισημαίνοντας ότι με τέτοιου είδους απειλές, και μάλιστα παραμονές του δεύτερου γύρου των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι εκείνος που υπονομεύει τις προοπτικές του κόμματος και τροφοδοτεί την εσωστρέφεια. Η εκτίμηση, μάλιστα, αρκετών στελεχών είναι ότι ο κ. Κασσελάκης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από πρόσωπα που κινούνται στο στενό περιβάλλον του, τα οποία επιδιώκουν τη σύγκρουση και τη ρήξη. Μιλούν συγκεκριμένα για τον Ευ. Αποστολάκη, τον Π. Πολάκη, τη Θ. Τζάκρη κ.ά., που όλο αυτό το διάστημα έχουν υιοθετήσει μια επιθετική έως προκλητική συμπεριφορά έναντι όσων «δεν δηλώνουν υποταγή στον νέο πρόεδρο».

Δύο γραμμές
Τα στελέχη της εσωκομματικής α­ντιπολίτευσης μελετούν με προσοχή τις κινήσεις της ηγεσίας αλλά και τις φήμες που κατά καιρούς διαχέονται και επεξεργάζονται τις επόμενες πρωτοβουλίες τους. Κοινή εκτίμηση αποτελεί το ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν πολιτικά με τον Στ. Κασσελάκη, όχι μόνο λόγω πολιτικής γραμμής που έχει υιοθετήσει αλλά και της τακτικής που ακολουθεί στα εσωκομματικά. Τον κατηγορούν ευθέως ότι λειτουργεί πραξικοπηματικά, ότι παραβιάζει το καταστατικό του κόμματος προκειμένου να προωθήσει τους προσωπικούς σχεδιασμούς του.

Μεταξύ των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπάρχει προς το παρόν διάσταση απόψεων ως προς τις μελλοντικές κινήσεις τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η τελική ρήξη και η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει στο Συνέδριο, αφού πρώτα καταγγείλουν την ηγεσία, τονίζοντας ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος και ότι ακολουθεί δεξιά πολιτική, με την προοπτική να συ­γκροτήσουν νέο πολιτικό φορέα και, αν αυτό είναι εφικτό, να κατέβουν στις ευρωεκλογές.

Άλλα στελέχη προτείνουν να παραμείνουν εντός μέχρι τις ευρωεκλογές και, αν δεν καταφέρουν να ανατρέψουν τον Στ. Κασσελάκη, στη συνέχεια να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκδοχή, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, συ­γκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ