Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦ Πανευρωπαϊκό πρόβλη­μα η στεγαστική κρίση. Από την Πορτογαλία μέχρι το Λουξεμβούργο, τα προσιτά για ενοικίαση ή αγορά διαμερίσματα είναι είδος υπό εξαφάνιση!
♦ Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο. Στο 1,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός, με τις τιμές στα είδη διατροφής να «τρέχουν» με 9,4%.
♦ Υψηλή ανάπτυξη το 2024 για κατασκευές και κλάδους τεχνολογίας. Οι επιχειρηματικές πωλήσεις θα πετύχουν ρυθμό ανόδου άνω του 4% σε αποπληθωρισμένους όρους, σύμφωνα με μελέτη της ΕΤΕ.
♦ Ρυθμό ανάπτυξης 2% βλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία το 2024. Για τον πληθωρισμό το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος ο δείκτης θα είναι 4,1% και το 2024 θα υποχωρήσει στο 2,8%.
♦ Στο τραπέζι η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Αλεξανδρούπολης, με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή να αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο του λιμανιού. Μετά την ΤΙΤΑΝ και την Gastrade, χώρο στο λιμάνι «κλείνουν» η HIG αλλά και ισραηλινά συμφέροντα.
♦ Με δυσκολίες η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, λέει το ΔΝΤ. Η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 3%, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται, αλλά πιο αργά. Το Ταμείο αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 2,1%, ενώ υποβάθμισε εκείνη για την Ευρωζώνη κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 0,7%.
♦ Στο μικροσκόπιο της ΕΕ οι χαλυβουργίες της Κίνας. Θα ξεκινήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις στις κινεζικές βιομηχανίες του κλάδου.
♦ Ανησυχία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το Τελ Αβίβ έ­κλεισε το κοίτασμα Tamar, ενώ εκφράζονται φόβοι για μείωση των εξαγωγών από την Αίγυπτο. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προεξοφλεί πως η προσφορά αερίου θα παραμείνει περιορισμένη και προειδοποιεί για κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ